Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta i-a scris lui Băsescu fără să îl ameninţe direct cu suspendarea

Ponta i-a scris lui Băsescu fără să îl ameninţe direct cu suspendarea

scris de Ziua Veche
3 afisari

Şeful PSD Victor Ponta i-a transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi cere explicit să nu promulge Legea privind sistemul unitar de pensii, întrucât, deşi a fost declarată constituţională, legea a fost adoptată “în mod fraudulos” în Camera Deputaţilor. Ponta nu menţionează în scrisoarea către şeful statului cuvântul suspendare, dar în cazul în care va promulga legea, îl avertizează:Vă veţi asuma conştient riscurile politice generate de această situaţie”. Prezentăm textul integral al scrisorii:


“Stimate domnule Preşedinte,

Curtea Constituţională a decis că Legea privind sistemul unitar de pensii publice respectă, pe fond, prevederile Constituţiei României. Aceasta este o decizie pe care Partidul Social Democrat o regretă, dar o acceptă. Însă, domnule Preşedinte, această lege a fost adoptată în mod fraudulos, de către Camera Deputaţilor, cu concursul direct al
preşedintelui acestui for, Roberta Alma Anastase.

În calitatea dumneavoastră de preşedinte al României sunteţi nu doar chemat, ci sunteţi obligat să vegheaţi la buna funcţionare a instituţiilor statului. Conform articolului 80, al. 2 din Constituţia României: ‘Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.’

Parlamentul este principala instituţie a unui stat democrat, prin rolul său reprezentativ larg. Nu există pericol mai mare pentru buna funcţionare a instituţiilor statului decât ignorarea nerespectării Legii, a furtului, în cadrul unei instituţii precum Camera Deputaţilor. Dacă într-un stat se acceptă un astfel de abuz, atunci putem vorbi despre finalul de facto al statului de drept. Este datoria dumneavoastră ca în acest moment de maximă tensiune să faceţi un gest de reală responsabilitate politică şi să trimiteţi Legea privind sistemul unitar de pensii publice înapoi la Parlament, pentru ca aceasta să fie votată prin respectarea procedurilor şi a legii.

Decizia de a retrimite Legea privind sistemul unitar de pensii publice la Parlament este singura soluţie de a pune capăt suspendării statului de drept în România, din cauza fraudei fără precedent care s-a petrecut în Camera Deputaţilor.

Dacă veţi refuza să luaţi o astfel de decizie – singura normală pentru respectarea legii – atunci veţi deveni părtaş la furtul legislativ prin care Legea privind sistemul unitar de pensii publice a trecut de Camera anterior menţionată a Parlamentului. Ca atare, vă veţi asuma conştient riscurile politice generate de această situaţie.

Domnule preşedinte, Partidul Social Democrat este conştient de faptul că România are nevoie de o lege pensiilor şi cunoaşte condiţionalităţile din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Nici necesităţile României, nici FMI nu solicită însă adoptarea de acte normative prin fraudă. Înainte de orice, partenerii externi îşi doresc o Românie în care statul de drept funcţionează, iar promulgarea unei legi adoptate printr-o fraudă evidentă înseamnă anularea principiilor statului de drept.

Cu speranţa că veţi lua decizia corectă,
Victor Ponta,
Preşedintele Partidului Social Democrat”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult