Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta, la Parlament: Interesul naţional al României nu poate fi negociat

Ponta, la Parlament: Interesul naţional al României nu poate fi negociat

scris de M.A.
3 afisari

Interesul naţional al României nu poate fi negociat, a declarat premierul Victor Ponta, în faţa Parlamentului, ocazie cu care a reiterat avertismentul adreasat preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.

Ponta, la Parlament: Interesul naţional al României nu poate fi negociat

Ponta, la Parlament: Interesul naţional al României nu poate fi negociat

Propunerea formulată de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scădere a fondurilor alocate României cuprinsă între 7-8 miliarde euro, dar şi noi condiţii care vor avea ca efect reducerea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, a declarat premierul Victor Ponta. Premierul a arătat, în plenul Parlamentului, că aceste noi condiţii înseamnă reducerea nivelului de cofinanţare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% (ceea ce ar impune costuri suplimentare în bugetul României de 6 miliarde euro), trecerea taxei pe valoarea adăugată în categoria cheltuielilor neeligibile (ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul naţional de 12 miliarde euro) şi reducerea avansurilor plătite din fonduri europene de la 7% la 2%.

„Aceste cifre trebuia prezentate şi explicate de Guvern, de preşedinte, de toţi cei care doresc să reprezinte România, explicând efectul asupra fiecărui cetăţean. Nu doar 400 de euro dintr-o împărţire extrem de mecanică a sumei la populaţia României, ci ce înseamnă acest lucru pentru capacitatea României de a avea o producţie agricolă competitivă, o infrastructură apropiată de standarde europene, capacitatea de dezvoltare în ideea unei convergenţe cu standardele europene”, a spus Ponta.

Şeful Guvernului a prezentat şi situaţia actuală a absorbţiei fondurilor europene, susţinând că România a executat din 2007 ca plăţi directe pentru agricultură 3,4 miliarde euro dintr-un total de 6,5 miliarde euro, iar pentru dezvoltare rurală a atras 3,6 miliarde euro, reprezentând aproape jumătate din total, şi a estimat că plăţile vor atinge 80-90% în intervalul 2013-2015.

El a susţinut totodată că, în cadrul politicii de coeziune, au fost alocate României circa 20 miliarde euro, din care au fost primite peste 4 miliarde euro, reprezentând 20% din total. Premierul a amintit însă în acelaşi timp că România a suportat corecţii financiare de aproape 600 milioane euro pentru nereguli identificate de către Comisia Europeană în derularea proiectelor în intervalul 2009-2011.

Ponta: România îşi apără aceste interese legitime

„Este vorba de obiective fundamentale pentru România în perioada 2014 – 2020 şi e obligaţia şi responsabilitatea noastră să ne batem pentru îndeplinirea acestor obligaţii. Singurul punct în care mă despart în mod fundamental de viziunea preşedintelui României este acela în care spun că interesul naţional al României nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis, aşa cum solicită preşedintele. Cred că obligaţia noastră este să ne apărăm interesele legitime şi să fim o ţară respectată şi tratată în mod egal la nivel european. Mă consider, alături de dvs., responsabil de modul în care România îşi apără aceste interese legitime, de modul în care România are aliaţi în apărarea acestor interese. Şi cred că împreună putem să atingem aceste obiective absolut fundamentale pentru România„, a subliniat şeful Executivului. El dat asigurări, în context, că viitorul ministru care se va ocupa de fondurile europene va avea la dispoziţie toate instrumentele legale ca România să aibă o capacitate administrativă la nivelul ţărilor europene, la nivelul ţărilor foste comuniste care au performat.

Punctul de vedere al Guvernului referitor la negocierile de la nivelul UE

Premierul a prezentat, în faţa deputaţilor şi senatorilor, punctul de vedere al Guvernului referitor la negocierile care se poartă la nivelul Uniunii Europene privind cadrul financiar multianual pe perioada 2014 – 2020, prilej cu care a adresat o serie de mesaje foarte clare, cerând totodată sprijinul parlamentarilor pentru activitatea următoare.

„Doresc să spun încă o dată că acest subiect – cadrul financiar multianual – numit în termeni mai comuni bugetul Uniunii Europene pentru 2014 – 2020 este un subiect de maximă importanţă pentru toate instituţiile statului român şi pentru toţi cetăţenii români. În funcţie de deciziile care se vor adopta în perioada următoare, agricultorul din România va şti care este sprijinul pe care îl primeşte din plăţi directe de la Uniunea Europeană, fiecare autoritate locală din România va şti care este volumul şi tipul de programe pe care le poate accesa din fondurile de coeziune, fiecare organizaţie neguvernamentală, universitate, sindicat va afla în cel fel va beneficia concret şi pe ce tip de programe de finanţare în perioada 2014 – 2020. E un subiect care afectează viaţa fiecărui cetăţean al Europei şi cred că este de datoria Guvernului să informeze Parlamentul – acea unică instituţie în care sunt reflectate toate interesele, decizia electoratului – partidele aflate la guvernare, cât şi în opoziţie”, a argumentat premierul.

El a arătat că este dreptul şi datoria fiecărui parlamentar din această ţară să cunoască aceste elemente, să le sprijine sau să le critice şi să poată să-şi îndeplinească totodată obligaţia faţă de alegători – aceea de a-i reprezenta în Parlamentul României.

„Aş fi dorit ca azi să putem auzi şi punctul de vedere al grupurilor politice – cele care au un punct de vedere sau care au dreptul. (…) Această informare este procedura folosită în toate statele de drept şi în ţările care formează Uniunea Europeană. Fiecare prim-ministru sau preşedinte, înainte de a merge să-şi reprezinte ţara, să participe la luarea deciziilor, informează şi cere sprijinul parlamentelor naţionale, ceea ce face cancelarul german, dna Merkel, ce fac toţi prim-miniştrii, ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul Portugaliei. Nimeni nu participă la Consiliul European reprezentându-se doar pe sine şi niciun stat de drept din UE nu acceptă reprezentarea unei singure persoane care nu are alături de sine sprijinul instituţiilor fundamentale ale unui stat democratic, instituţii care sunt obligate să colaboreze – Preşedinţie – ParlamentGuvern – pentru o cât mai bună reprezentare a ţării sale”, a spus premierul.

În opinia acestuia, principalele elemente referitoare la poziţia ţării noastre şi la beneficiile viitoare nu sunt secrete şi „nu sunt apanajul unui singur om sau ale unui cerc restrâns de oameni, atât timp cât efectele se vor reflecta asupra fiecărui român”. „Cu atât mai mult, nu cred că 20 de milioane de români nu au dreptul sau capacitatea intelectuală de a înţelege ceea ce înţelege un singur om şi e obligaţia Guvernului de a vă informa pe dvs., opinia publică şi, prin dumneavoastră, alegătorii pe care îi reprezentaţi”, a mai spus premierul Ponta.

2 comentarii

CAMY 20-11-2012 - 17:24

De ce nu ne spune Mincinosul de Ponta ca Polonia a accesat toate cele 65 de miliarde de euro pe care i-au alocat UE-ul?, iar romanika nici macar 1 miliard de euro? Iar din acest miliard de euro, peste 86 din proiecte sunt fraudate de furturi? Pai ce sa mai vorbeasca acest nemernic de Ponta si cacaraul lui, daca amindoi au facut parte din guvernele rusinii ale Romaniei, care nu au avut nici un interes infondurile europene pentru ca din aceste fonduri nu puteau sa ciordeasca nimic? Acum, cind Europa s-a desteptat si au vazut cam cum sta ttreaba in politica romneasca, unde, toti, dar absolut toti politicienii de la FSN (adica pdl-ul, pnl-ul si psd-ul laolalta) nu au nici un interes pentru fondruile europene pentru ca nu pot sa ciorddeasca nimic din ele. Aceste otrepe de politicieni vor numai contracte banoase cu statul ca sa-si faca palate precum spurcaciunea de Dragnea, Nastase, Videanu, Hrerbe, Copos, etc., etc. Degeaba da din drimba nemernciul asta de criminal, violator, plagiator, mincinos Ponta ca Europa o sa ne dea un sut in fund si o sa ne trimita acolo unde ne e locul : la canal!

jan dinu 20-11-2012 - 19:24

— Ce blestem pentru romanii constienti care vad ca
nu mai au nicio shansa in tzara lor shi nefiind tineri
NU mai pot pleca oriunde vad cu ochii — !
Mongoloidul asta ( micul Titulescu – alt mongoloid ) a venit
ca o pleasca – pedeapsa pentru a risipi orice sperantza ca ceva
se mai poate intimpla in bine …pentru turma patriei bine
pastorita de popimea ortodoxa …
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult