Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta s-a certat cu Băsescu la Cotroceni

Ponta s-a certat cu Băsescu la Cotroceni

scris de A.H.
3 afisari

UPDATE 1 – Președintele Traian Băsescu a declarat luni că nu prea a avut succes la consultările cu premierul Victor Ponta pe tema reducerii CAS cu cinci puncte procentuale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că pentru prima dată va face publică înregistrarea discuţiei cu premierul şi ministrul Finanţelor, după ce Victor Ponta a spus că s-au certat, iar tonul şefului statului la adresa Ioanei Petrescu a fost ”bădărănesc”.

„Nu prea am avut succes, trebuie să recunosc, dar asta din ceea ce îmi pare a fi incompetența Guvernului, care nu a reușit să prezinte niște cifre și de unde vin ele. (…) Nu am avut argumente cifrice care să mă facă să fiu mai liniștit. S-a venit doar cu afirmații, argumente extrem de volatile”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a spus că echipa Ponta-Petrescu a fost una foarte nepregătită, cei doi având o abordare politică în discuții.

– Pentru mine a fost clar că singura abordare pe care o au şi premierul şi ministrul Finanţelor este politică

– Sigur că sunt de acord cu măsura reducerii CAS-ului, dar eu mai am o experienţă cu un premier iresponsabil

– Mă aşteptam ca măcar doamna ministru să vină cu o foaie A4: un miliard de aici, jumătate de miliard de acolo şi cu asta acoperim deficitul pentru această măsură

– Este în măsura mea o măsură electorală pripită, care va aduce taxe suplimentare la populaţie

– Ideea Guvernului este crearea unor facilităţi pentru companii, dar asta se va face

– Nu va putea fi menţinut acordul cu FMI, cu Banca Mondială fără a se prezenta nişte surse de acoperire a deficitului de la fondul de pensii, care va ajunge la 18 miliarde cu introducerea acestei măsuri

– Ce discuţii să mai am cu Guvernul? Mai ales că aud că spune că discuţiile au fost foarte necivilizate, deci vă daţi seama cum minte

– I-am transmis doamnei ministru să îmi trimită o foaie cu acoperirea deficitului, sper să o facă.

UPDATE – Preşedintele Traian Băsescu ar putea ataca la Curtea Constituţională proiectul CAS, a declarat premierul Victor Ponta, spunând că discuţia de la Cotroceni nu a avut sens, deoarece şeful statului a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un „ton bădărănesc” la adresa ministrului Finanţelor.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, luni, consultări cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS. Întâlnirea s-a încheiat după aproximativ o jumătate de oră. Băsescu şi Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, cei doi nestabilind nimic, au declarat surse oficiale. „Ne-am certat !”, a declarat agenţiei Mmediafax premierul Victor Ponta, după întâlnire.

Ponta s-a certat cu Băsescu la Cotroceni

Ponta s-a certat cu Băsescu la Cotroceni

Surse oficiale au declarat anterior că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, cei doi nestabilind nimic după această discuţie.

„Premierul a prezentat argumentele Guvernului pentru menţinerea contribuţiilor de asigurări sociale la un nivel scăzut şi în următorii ani, iar preşedintele şi-a expus reţinerile legate de sustenabilitatea măsurii. Cei doi nu au ajuns la un numitor comun, este aşteptată acum decizia preşedintelui”, au declarat sursele pentru Mediafax.

Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi Guvern, reprezentat de premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS, desfăşurate luni la Palatul Cotroceni, au durat aproximativ 30 de minute. Consultările şefului statului cu Guvernul au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se referă de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că vrea să promulge reducerea CAS şi că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat să retrimită legea în Parlament. El a arătat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiţii invită Guvernul la consultări, potrivit articolului 85 din Constituţie.

Miercuri seară, premierul afirma că Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta preşedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contribuţiile de asigurări sociale este votat de Parlament, astfel că Băsescu fie promulgă actul, fie îl retrimite în Parlament.

„Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii, însă în această situaţie concretă dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea şi în unanimitate”, a spus Ponta.

El a arătat că, în această situaţie, preşedintele fie nu poate decât promulga proiectul de lege sau să retrimită documentul în Parlament, unde va fi votat din nou în septembrie pentru a fi aplicat din octombrie.

„Dacă îi este drag de mine şi vrea să mă vadă pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dânsul, dar mă duc, însă Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni şi despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru că e o lege votată de Parlament. Dacă vrea, să discute cu Parlamentul, dar nu cred că vrea să convoace tot Parlamentul la Cotroceni”, a adăugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu şi chiar „cu teroriştii „dacă acest lucru este bine pentru ţară, dar că pentru reducerea CAS şeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votată de parlamentari.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibilă şi va intra în vigoare la 1 octombrie, susţinând că această măsură nu va afecta fondul de salarii şi fondul de pensii.

109 comentarii

jan dinu 14-07-2014 - 23:25

— PLESU — : O tzra de cartier (ROMAnia )
JD-USA

Paul din Ohio 14-07-2014 - 23:44

Jane,
Pentru acesti „filosofi de cartier” ca Plesu, Patapievici, Liiceanu etc. de care nu a auzit aproape nimeni dincolo de hotarele Romaniei, numai Romania este de vina pentru mediocritatea operei lor.

UnUL 14-07-2014 - 23:55

Paulică, au auzit foarte mulți; nu au auzit idioții ca tine, care nu au pus mâna pe o carte în afară de cele de poker

Paul din Ohio 15-07-2014 - 00:52

UnULe,
Vai de capul vostru de „intelectuali”.

UnUL 15-07-2014 - 07:47

Mda. Tu sigur nu ești așa ceva.

UnUL 15-07-2014 - 07:49

Pari a fi mai degrabă din cei care prin 90 răcneau „Moarte intelectualilor!”.

Antibasistul 15-07-2014 - 08:00

un NUL, foarte mulți au auzit ca cei mai cretini, idioți, retardați, imbecili… ”oameni” din Romania-s basistii tai!!!!

UnUL 15-07-2014 - 08:05

Prostia asta ai mai scris-o de vreo 5 ori. Ți-am spus nu o dată – dar așa ești tu, pricepi mai greu! – că singurii „cretini, idioți, retardați, imbecili” sunt antibăsișții viscerali, Din păcate sunt prea mulți cretini în țara asta de inculți, primitivi și animale necugetătoare.

Antibasistul 15-07-2014 - 08:18

Atita poți: ba tu, ba tu, ba tu!!!

UnUL 15-07-2014 - 08:28

Asta ai mai spus-o! Și ți-am răspuns. Nu te mai bâlbâi aiurea!

Ereticul 15-07-2014 - 03:47

@ UnUL: Gresiti profund atunci cand va inchipuiti ca scriitorii si filozofii nostri sunt cunoscuti peste hotare. Ca demonstratie: puteti sa-mi numiti cativa filozofi sau scriitori contemporani bulgari, cehi, polonezi sau unguri?

ValVerde 15-07-2014 - 03:55

Probabil ca e adevarat ca scriitorii si filozofii nostri sunt cunoscuti de o mana restrinsa de specialisti de peste hotare, oameni care lucreaza in bransa lor.
Ai nostri sunt de uz local, nu avem figuri de notorietate internationala, dar nu inteleg cum schimba asta tema discutiei ?

Astia sunt, provinciali, de buzunar, cunoscuti in numai doua sectoare din Bucuresti, asa o fi !

Dar aveti altii mai buni ?
Tine cineva ascunsi niscai filozofi neaosi si nu-i lasa sa se afirme pe alte taramuri ?

Sunt intelectualii si filozofii nostri si cu ei defilam !

Ereticul 15-07-2014 - 04:18

@ Val Verde: nu am filozofi „ascunsi” si nici nu am cautat sa afectez cumva tema discutiei. Am incercat doar sa demonstrez ca perceptia noastra (in cazul de fata a d-lui profesor din Cluj) poate fi uneori exagerata.
n alt exemplu: cand eram mic, mi se parea de neconceput (si o dovada de incultura crasa) ca un american sa nu stie unde se afla Bucurestiul pe harta. Mi-a trecut in momentul in care am avut eu de aratat pe harta, la ora de geografie, cateva state din Africa si SUA …

UnUL 15-07-2014 - 07:59

Da, este evident că un filosof – nu dau nume – va fi cunoscut pe plan internațional într-un cerc restrâns de filosofi, un medic – doar în lumea medicală, eventual doar în specialitatea lui (oncologie, cardiologie, etc.) și așa mai departe. Să nu uităm că – nu numai la noi ci în întreaga lume – se citește tot mai puțin, lumea fiind sufocată de calculator, de jocurile video și de alte aiureli. (Sa fim bine înțeleși : „aiureli” se referă la „jocurile video”, nu la calculator care – din păcate sau din fericire, rămâne de văzut! – a devenit ceva indispensabil.)
Dar atunci când un autor e tradus în mai multe limbi străine – și nu mă refer aici la eventualele traduceri sponsorizate de statul român, ci de cele comandate de mari edituri străine, care nu plătesc traducerea unor lucrări pe care nu le vor putea apoi vinde! – nu înseamnă oare că respectivul autor se bucură de o oarecare notorietate internațională?

Antibasistul 15-07-2014 - 08:07

Ma dobitucule basist, ca toți basistii, un NUL, da niste nume din rahații ”intelectuali” ai lui Basescu care au devenit, CU ADEVARAT, cunosuți in strainatate!!!!

UnUL 15-07-2014 - 08:30

Dă și tu pe „Goqgăl” și vezi care au cărți traduse în cel puțin 3 țări importante!

Ereticul 15-07-2014 - 16:14

@ UnUL:
Ati pus punctul pe i: „și nu mă refer aici la eventualele traduceri sponsorizate de statul român”. Puteti, va rog, sa-mi dati exemple de autori romani tradusi in strainatate pe banii editurilor locale? Va intreb asta pentru ca dupa stiinta mea absolut tot ce s-a tradus in ultima vreme din romana in franceza / engleza / germana a fost sponsorizat de ICR.

pathfinder 15-07-2014 - 16:31

Asta e lista cartilor publicate in strainatate cu sprijinul ICR:
http://www.cennac.ro/anunturi/traduceri-aparute-cu-sprijinul-icr-7/op-38/?ord=cod
E ceva rau in asta?

Pe de alta parte…
„Scriitorul Mircea Cartarescu a fost distins de spanioli cu premiul „Tormenta” pentru cea mai buna carte scrisa de un autor strain.

Premiul a fost acordat pentru editia in limba spaniola a volumului „Nostalgia”, publicat de cunoscuta editura Impedimenta din Madrid, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Volumul lui Mircea Cartarescu a fost apreciat de presa spaniola ca fiind una dintre cele mai bune carti straine traduse si aparute in 2012.

„Un tur de forta narativ surprinzator, afrodiziac, impresionant din punct de vedere literar, semnat de unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai literelor europene actuale”, este descrierea pe care editia in spaniola a cartii lui Cartarescu o are in deschidere.””

Asta chiar cred ca e nasol…

P.S. JJ 😉

urbos 15-07-2014 - 16:33

Cu sprijinul ICR, adica pe banii publici niste scarnavii si-au umplut buzunarele.

salut 15-07-2014 - 17:04

„Asta e lista cartilor publicate in strainatate cu sprijinul ICR:
http://www.cennac.ro/anunturi/traduceri-aparute-cu-sprijinul-icr-7/op-38/?ord=cod
E ceva rau in asta?” (Rujatul)

=====================

Da Rujatule, e foarte rau. E la fel de rau ca licitatiile trucate. La ICR a fost un grup infractional ce-si taia felii din tortul banilor publici la discretie.
Astia de la ICR au fost chiar mai rai si mai prosti decat comunistii, au ajutat hotii-nulitati-milionare din bransa „telectualilor” natiei sa ajunga si mai milionari.

Uite, mai kktel, ca – in ciuda cenzurii, in ciuda imbecilitatilor specifice vremurilor, pana si comunistii au avut mai mult fler, bun simt si buna credinta in a distribui banii publici catre adevaratele valori, nu catre rapitori.

Iata, din Wiki, cate ceva despre debutul literar al Hertei Muller (stii ca azi ea e laureata a Premiului Nobel, nu ? )

„Volumul de debut, „Niederungen” – „Ținuturile joase”, a apărut în 1982, după o puternică confruntare cu cenzura care i-a „defrișat” simțitor manuscrisul, volumul fiind totodată premiat de Uniunea Tineretului Comunist la secțiunea „lucrări în limbile naționalităților conlocuitoare”[10]. Peste doi ani cartea a fost publicată și în Republica Federală Germania, exact așa cum fusese scrisă de autoare. Reacția autorităților din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice.”

Da la o parte tampeniile si corectitudinea politica comunista, Rujatule, si vezi ca ICR-ul de atunci era mai competent de 100 de ori decat ICR-ul sinecuristilor lui Patapievici.

pathfinder 15-07-2014 - 17:10

Bine diliule.
Am inteles.
E nasol ca ICR-ul a ajutat niste oameni sa publice in strainatate.
Cam asta-i concluzia ta.
ninooo-ninoooooo-ninooooooooo

salut 15-07-2014 - 17:16

Ai inteles cat ai putut, Rujatule.
Mintea nu te-a ajutat sa citesti textul meu sau sa-i pricepi nuantele:
„ajutorul” dat de o gasca de mafioti „telectuali”, milionari din furaciuni anterioare, sa fure mai mult pentru ei din banul public.

Vira. Esti atat de prost ca atragi noaptea !

Ereticul 15-07-2014 - 18:28

@ pathfinder: bine sau rau, eu am rugat sa mi se dea o lista cu autori romani si titlurile lor care nu au fost sponsorizati de statul roman. Dvs. m-ati dat ce n-am cerut, dar oricum va multmesc pentru efort si timpul pierdut.

UnUL 15-07-2014 - 22:02

Ereticule, nimeni nu are timp să piardă vremea să facă asemenea liste (care n-ar putea fi decât incomplete): Important e că astfel de autori există – și nu sunt puțini. Dacă chiar vrei să ai o evidență, poți petrece vreo 3 zile pe „Goagăl” ca să îl găsești.

salut 15-07-2014 - 22:40

Kkţel basist, nu-ți cere nimeni lista completa ci sa dai niste exemple … ca tot ziceai ca-i cunoaste tot mapamondul. Vezi ca nu-ti poti renega natura de mancator de rahat?

Ereticul 15-07-2014 - 23:15

@ UnUL: domnule profesor, daca recititi primul mesaj o sa observati ca v-am intrebat de cateva exemple. Cuvantul lista a aparut numai in al doilea mesaj, si poate presupune tot cateva exemple (o lista scurta cu doua trei exemple arhicunoscute / celebre, care nu presupune un efort prea mare – si nici o pierdere insemnata de timp – din partea unui cadru universitar cu inclinatii culturale).
Oricum, v-am urmat sfatul si am cautat si eu pe internet asemenea exemple. Cred ca pot sa caut mai bine de 3 zile si tot n-am sa gasesc exemplele cerute, pentru ca singurele rezultate (insirate pe multe pagini, e drept) sunt „autori romani tradusi in strainatate prin prograul de finantare ICR” . Adica din banii Statului Roman.
Deci?

Paul din Ohio 16-07-2014 - 00:06

pentru Ereticul
Acesti „filosofi” de cartier (Liiceanu, Patapievici, Plesu), nu numai ca au o „opera'” subtire si mediocra dar au si un caracter MIZERABIL. Ei sunt fosti colaborationisti ai securitatii KGBiste mascati in „disidenti” si sunt si PLAGIATORI. Ei continua sa barfeasca Romania si pe romani pentru impotenta lor intelectuala.

UnUL 16-07-2014 - 00:14

PAULICĂ, ȘI TÂMPIT ȘI MINCINOS? CAM MULTE CALITĂȚI.

Antibasistul 16-07-2014 - 07:32

Foarte corect Ereticul si Paul!

PS. Nu luați in seama cretinul basist un NUL!

UnUL 16-07-2014 - 07:50

S-a găsit și cretinul de Bășinel să dea aprobări.

Tache 16-07-2014 - 07:58

Am citit tot „threadul” si nu pot sa spun mai mult decat……

Sa-ti fie rusine UnULica !!!

Sa-ti fie RUSINE pathfinderica !!!

Antibasistul 16-07-2014 - 08:17

Tache, basistii astia doi sunt nesimțiți, nerusinați fara creiere, nu l-e e rusine!

UnUL 16-07-2014 - 08:35

Tpchiță, nu știu ce citești tu, dar este evident că nu ce trebuie.
Cu Bășinel e mai simplu: el nu citește niciodată nimic, doar se uită tâmp la antene!
P.S. „nu L-E e rusine” (???!!!)

Antibasistul 15-07-2014 - 07:59

un NUL, foarte mulți au auzit ca cei mai cretini, idioți, retardați, imbecili… ”oameni” din Romania-s basistii tai!!!

UnUL 15-07-2014 - 08:00

Bășinel, cum am mai spus, „cretini, idioți, retardați, imbecili” sunt doar antibăsiștii viscerali ca tine.

Antibasistul 15-07-2014 - 08:10

RETARDATULE un NUL, doar atita poți: BA TU, BA TU, BA TU!!!

UnUL 15-07-2014 - 08:25

Puișor, eu doar amendez niște afirmații false și restabilesc adevărul.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult