Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta: USL vrea o nouă lege electorală

Ponta: USL vrea o nouă lege electorală

scris de A.B.
3 afisari

USL solicită puterii formarea unui grup de lucru putere-opoziţie pentru elaborarea cât mai rapid a unei noi legi electorale prin care să se evite ca în Parlament să mai existe „alţi Boldea”.

ponta si antonescuVictor Ponta a explicat că această  iniţiativă a pornit de la cazul Boldea şi de la ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu parlamentari condamnaţi, parlamentari penali, care votează în Parlament şi care au schimbat formaţiunea politică, fără a-şi pierde mandatul.

Potrivit afirmaţiilor sale, grupul de lucru ar urma să fie asemănător celui din 2007-2008 şi va stabili modul în care se desemnează candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor, numărul membrilor Parlamentului şi responsabilitatea parlamentară în situaţii de genul celei a lui Boldea.

“Trebuie să modificăm rapid Legea electorală în aşa fel încât să existe o responsabilitate clară, un mod de selecţie al partidelor, dreptul alegătorilor de a-i trimite în Parlament pe cei pe care îi votează, pentru că alegătorii din colegiul domnului Boldea nu l-au votat pe Boldea, l-au votat pe candidatul PSD şi totuşi în Parlament a ajuns Boldea, a arătat pentru Mediafax Vicor Ponta.

Liderul PSD a menţionat că în cadrul acestui grup de lucru, USL va trimite reprezentanţi şi va face propuneri de modificare a Legii electorale, el amintind că din iunie 2011 există o propunere legislativă, semnată de cei doi copreşedinţi ai USL, în care se propune scrutin majoritar uninominal într-un singur tur, reducerea numărului de parlamentari şi pierderea mandatului de către parlamentarii care părăsesc formaţiunea politică ce i-au propus în alegeri.

Victor Ponta a arătat că puterea se teme de un vot uninominal pur, de reducerea numărului parlamentarilor şi de sancţionarea traseiştilor.

Pe de altă parte, liderul PSD a susţinut includerea în lege a unor sancţiuni clare pentru Guvern în cazul în care nu organizează alegeri în Colegiile unde există mandate vacante. El a spus că în prezent există 10 locuri rămase vacante în Parlament pentru care Executivul nu a organizat alegeri deoarece Guvernul Boc s-a temut că le va pierde.

2 comentarii

Pertinax de Montcrabeau 26-03-2012 - 13:43

Pun pariu ca clica mafiota portocaliu-verzuie nu va fi de acord…

digital 26-03-2012 - 13:59

…normal și logic,că nu va fi…..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult