Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ponta, Victoria Nuland şi vizita privată în Italia

Ponta, Victoria Nuland şi vizita privată în Italia

scris de A.B.
7 afisari

Premierul Ponta afirmă că nu s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece avea programată o vizită privată de trei zile în Italia şi că tema pentru care oficialul SUA a venit la Bucureşti este confidenţială, iar Corlăţean era îndreptăţit să exprime poziţia.

Ponta, despre absenţa de la întâlnirea cu Victoria Nuland: Am fost în vizită privată în Italia. Nuland a venit pentru un subiect confidenţial

El a arătat, la Antena 3, că în vizita în Italia, programată dinainte, a fost însoţit de soţia sa şi s-a întâlnit cu liderul partidului de guvernământ italian, în contextul în care la Roma urmează să fie organizat, peste o lună, Congresul Partidul Socialiştilor Europeni, unde va fi nominalizat şi candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

„În primul şi în primul rând, aveam programată dinainte de Anul Nou o vizită privată în Italia. Am fost, deci, în Italia cu soţia mea, ocazie cu care însă m-am întâlnit şi cu omologul meu, liderul partidului de guvernământ din Italia, pentru că, peste fix o lună, la Roma, va fi Congresul Partidului Socialiştilor Europeni în care se desemnează candidatul pentru Comisia Europeană, pentru preşedintele Comisiei Europene”, a spus Ponta.

Premierul a arătat totodată că ştia care este subiectul principal pentru care oficialul american vine la Bucureşti şi că acest subiect a fost discutat şi la ultimul Consiliu de Apărare a Ţării (CSAT), fiind nepublic, confidenţial şi pentru care ministrul de Externe, Titus Corlăţean, este cel mai îndreptăţit să exprime punctul de vedere al Guvernului.

„Este un subiect care ţine de raporturile dintre România şi SUA, dar pe care l-am discutat şi-l vom discuta doar în CSAT, nu pot să dau niciun altfel de indicii. Domnul ministru Corlăţean este de departe cel mai îndrituit şi, prin funcţie 0 e ministru de Externe – prin cunoştinţele sale diplomatice, şi discutând cu celelalte instituţii ale statului, să spună punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere construit în relaţia România-America. Deci, e foarte bine că doamna Nuland a fost la Bucureşti, este foarte bine că s-a discutat despre acest subiect important, s-au abordat şi altele (…) Aici nu e vorba de un preşedinte, un prim-ministru sau un ministru de Externe, e vorba de noi ca ţara, şi America are şi trebuie să aibă, aşa cum avem şi noi despre America, o atitudine pozitivă. În rest s-a discutat despre subiectele care erau importante”, a spus Ponta.

Premierul a apreciat astfel că „nebunia” cum că oficialul SUA a venit la Bucureşti pentru a certa Guvernul este „o iluzie fanariotă, că te duci şi te plângi şi vine cineva”. În privinţa vizitei sale în Italia, Ponta a apreciat că preşedintele Traian Băsescu era informat, deoarece Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) ştia unde a plecat.

„Am văzut ba că am fost la schi în Austria…nu schiez, n-am nimic împotrivă, îi felicit pe toţi cei care schiază, eu nu schiez. Ba că am fost la vânătoare la Balc. Sunt cunoscut că nu agreez vânătoarea şi nu mă duc la nicio vânătoare. Nişte oameni oarecum disperaţi (…) Deci, când nu sunt la Guvern sau într-o vizită externă sau într-o vizită în ţară, sunt cu familia, e foarte simplu, nu trebuie să-şi facă griji oamenii domnului Băsescu. De altfel, preşedintele ştia unde sunt că SPP-ul ştie întotdeauna unde mă aflu”, a afirmat Ponta.

În privinţa relaţiei cu SUA, premierul a arătat că România doreşte să îşi dezvolte această relaţie, dar vrea să aibă legături şi cu alţi parteneri externi, inclusiv un parteneriat strategic cu China.

Întrebat, astfel, care este poziţia României faţă de SUA şi dacă s-a făcut o modificare, Ponta a răspuns că da.

„S-a făcut o modificare. În primul rând, orientarea noastră pro-europeană şi pro-transatlantică, parteneriatul strategic cu Statele Unite, au fost două lucruri pe care toată clasa politică…nu ştiu dacă e cineva care o contestă, este o direcţie bună a României şi în această direcţie trebuie să mergem. E bine că suntem membri UE, e bine că avem un parteneriat strategic cu SUA, sunt lucruri importante care ţin de relaţia noastră şi care, de fiecare dată, se pot îmbunătăţi. Bun, dar pentru români ce e important? Pentru români este important să ştie că sunt parteneri ai SUA, avem securitate, dar ideea vizelor e extrem de importantă pentru români şi de aceea trebuie să o discutăm şi o discutăm nu cu bătut cu pumnu-n masă, dar de fiecare trebuie să existe (…) Unde-i schimbarea? Spre deosebire de preşedintele Băsescu, care a avut o gândire extrem de îngustă şi foarte personală, a zis: Domne, ce-mi foloseşte mie, României, nu mă interesează, mie ce-mi foloseşte? Eu cred că, fiind membră a UE, că având parteneriat strategic cu SUA, pentru dezvoltarea noastră în primul rând economică, dar şi politică, să ai relaţii foarte bune cu Turcia, de exemplu – este principalul partener comercial al României – China, o ţară care nu doar importăm noi de acolo, dar putem să exportăm, chiar şi cu Rusia. Eu vreau, fiind şi dintr-o altă generaţie, având şi capacitatea de a relaţiona cu parteneri internaţionali mult mai mare decât Băsescu, vreau să păstrez relaţia pro-europeană şi americană a României, dar să deschidem România către cât mai mulţi parteneri şi asta înseamnă investiţii, locuri de muncă, exporturi pentru România”, a spus Ponta.

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri şi sâmbătă, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a fost primită la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, dar şi cu membri ai societăţii civile.

3 comentarii

neacsum 13-01-2014 - 08:56

şMEKer domnul Ponta. a plecat când se discuta un subiect foarte important pentru relatia Romania SUA , dar nu poate vorbi decat in faţa Marii Adunari Nationale despre asta. Ghici ciuperca despre ce e vorba ? Lui Ponta ii suna telefonul, Ponta raspunde : Alo? Raspuns: nu, ALI!

Tache 13-01-2014 - 12:12

Prin eforturile Washingtonului, pe teritoriul României poate apărea un focar de tensiune, care să creeze dureri de cap nu doar acestui stat, ci şi vecinilor.

SUA, cu sprijinul ONU, încearcă să strămute din Irak în România câteva mii de reprezentanţi ai Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian (Mojahedin-e Khalq), o organizaţie aflată în exil şi considerată teroristă. Grija aşa-numitei comunităţi civilizate faţă de radicali poate fi explicată simplu: mujahedinii consideră că misiunea lor este să lupte împotriva Iranului, pe care Occidentul este pregătit să-l facă mai slab prin toate mijloacele posibile.

Mojahedin-e Khalq este declarată organizaţie teroristă de către Iran şi Irak. De la formarea sa, la mijlocul anilor 60, gruparea a întreprins numeroase tentative de asasinat şi a sprijinit luarea de ostatici în decursul asaltului asupra Ambasadei SUA din Teheran, în 1979, cerând executarea personalului ambasadei. Iniţial UE şi SUA i-au considerat şi ei terorişti pe activiştii organizaţiei. Însă recent au scos organizaţia de pe lista celor teroriste. Şi este clar de ce. După cum se spune, „duşmanul duşmanului meu este prietenul meu”.

Deocamdată încercările SUA nu au dat rezultat, deşi au ales o ţară dependentă în mare măsură de politica Washingtonului. Nu este un secret pentru nimeni că SUA şi-au luat rolul de protector al României, văzând în această ţară obiectul intereselor sale geopolitice în decursul întregii perioade postsovietice. Şi, fireşte, se vede îndreptăţită să ceară o anumită plată pentru asta. Dar plata este excesivă.

Potrivit unor informaţii, problema strămutării mujahedinilor s-a examinat la întâlnirea din decembrie de le Bruxelles dintre secretarul american de stat, John Kerry, şi ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Cu un an înainte, şi-au anunţat disponibilitatea de a primi o parte din membrii organizaţiei Mojahedin-e Khalq Germania şi Albania. Însă conducerea organizaţiei insistă pe strămutarea compactă a tuturor celor trei mii de rebeli, aflaţi la o bază americană din Irak. Ceea ce autorităţile albaneze şi germane nu-şi pot permite, deoarece este prea periculos. Liderii teroriştilor sunt în impas. Nimeni nu vrea să-i primească, iar în Irak au început să fie atacaţi. Activiştii organizaţiei acuză de atacurile asupra lor actuala conducere a Irakului, deoarece aceasta cere strămutarea acestora.

Expertul rus Serghei Demidenko consideră periculoasă realizarea planului, însă puţin probabilă.

„Strămutarea unui număr mare de oameni, care au fost instruiţi militar şi ideologic, într-o regiune europeană nu prea stabilă, provoacă îngrijorare. Însă acest scenariu este puţin probabil. Chiar şi autorităţile române îşi dau seama cu cine au de-a face. Combatanţii au o mentalitate şi un psihic specific. Ei sunt orientaţi spre război împotriva necredincioşilor şi altceva nu ştiu să facă. Însă dacă totuşi scenariul va fi pus în aplicare, în Europa se va agrava şi mai mult situaţia legată de radicalismul islamic, cu atât mai mult cu cât serviciile speciale europene nu pot face nimic cu membrii Al-Qaida, care acţionează activ în sudul continentului.
Ilia Harlamov

UnUL 13-01-2014 - 12:37

Tăchiță, ferește-te de ruși chiar și când îți dăruiesc opinii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult