Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE-Basescu i-a multumit lui Blaga ca si-a dat demisia. Igas a fost instalat ministru de Interne

UPDATE-Basescu i-a multumit lui Blaga ca si-a dat demisia. Igas a fost instalat ministru de Interne

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Festivitatea de instalare in functie a lui Igas la sediu MAI -foto AgerpresUPDATE ora 21,45– Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut responsabililor din MAI, luni, la preluarea conducerii instituţiei de către Traian Igaş, să reintroducă disciplina „acolo unde este nevoie”.

 

  Preşedintele şi-a început discursul mulţumindu-i lui Vasile Blaga pentru eforturile pe care le-a depus la minister în calitate de ministru. „Ştiţi toţi rămânerea în urmă uriaşă care era pe Schengen precum şi procesele de reformă care au fost implementate în această perioadă”, a explicat Băsescu.

El a adăugat însă că în egală măsură îi mulţumeşte lui Blaga pentru gestul politic făcut odată cu demisia sa. „Vreau să mulţumesc pentru gestul politic care a substituit gesturile pe care trebuiau să le facă cei responsabili de evenimentele de vineri”, a spus Băsescu.

„Nu v-am cerut nimic niciodată direct. Pe unii dintre dumneavoastră nici nu vă cunosc. Vă cer să reintroduceţi disciplina în sistem acolo unde ea a cedat şi să reintroduceţi respectul pentru meseria de poliţist, acolo unde ea nu se mai manifestă”, le-a spus preşedintele Băsescu angajaţilor MAI prezenţi la ceremonia de preluare a mandatului de către Traian Igaş.

Preşedintele le-a spus angajaţilor MAI că prezenţa lui la această ceremonie este un semnal că are în continuare încredere în instituţie. El a spus că, în opinia sa, poliţiştii, ca şi militarii, sunt simboluri ale statului.

„Valoarea voastră este că nu sunteţi implicaţi politic, asta vă garantează stabilitate. Am văzut prea multe revendicări politice la un miting al poliţiştilor”, a spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus totodată că pentru el, ca şi pentru restul românilor, reprezentanţii MAI sunt cei la care se uită atunci când au nevoie în cazul inundaţiilor sau a ordinii în oraşe.

Şeful statului a subliniat de mai multe ori faptul că prezenţa lui la minister este semnalul faptului că are în continuare încredere în această instituţie. „Vreau să înţelegeţi că nu am glumit când am spus că vreau un raport al Guvernului cu privire la ce s-a întâmplat pe 24, la manifestaţia poliţiştilor”, a spus preşedintele.

El a calificat drept „inacceptabil” faptul că o manifestaţie legitimă a poliţiştilor a ajuns un marş ilegal, făcut chiar de către cei care trebuie să apere legea.

Preşedintele s-a referit şi la simbolistica pe care în opinia sa evenimentele de la 24 septembrie au avut-o. „Pentru mine militarul sau poliţistul alături de cei din armată sunt simboluri ale statului. Este inacceptabil să vezi pângărite simboluri ale statului de către cei care le poartă. Şi vă spun ca om care are, ca şi voi, formaţie militară”, a spus Băsescu.

Şeful statului a subliniat de asemenea faptul că valoarea poliţiştilor constă tocmai în lipsa de implicare politică, fapt care le garantează stabilitate. „Am văzut prea multe revendicări politice la un miting al poliţiştilor. Acesta este motivul pentru care am considerat că este cazul să reacţionez faţă de instituţie, atâta timp cât nu a existat nicio altă reacţie”, a spus preşedintele.

„Vreau să înţelegeţi foarte bine că pentru mine, dar poate mai important decât mine, pentru români sunteţi instituţia la care ei se uită atunci când au nevoie să fie ajutaţi la inundaţii – şi aţi dovedit că îi puteţi ajuta pe români chiar dacă sacrificându-vă uneori – îi puteţi ajuta pe români să le puneţi ordine în oraşe, şi mulţi dintre poliţişti au dovedit că pot merge până la sacrificiu pentru a pune ordine în comunitate, sunteţi cei la care vin cu speranţă să fie siguri atunci când se află în oraş”, a spus Băsescu.

 

Traian IGASUPDATE ora 19,30 – Noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a depus, luni, la Cotroceni, jurământul de învestitură, după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a sa în funcţie, în urma demisiei lui Vasile Blaga.UPDATE ora 16,30 -Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de numire în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor a liderului grupului PDL din Senat, Traian Igaş, în urma demisiei lui Vasile Blaga.   

 

 Preşedintele Traian Băsescu l-a atenţionat pe noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, că trebuie să se ridice la înălţimea predecesorului său Vasile Blaga, subliniind faptul că salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) trebuie să aibă respect pentru lege.

Totodată, preşedintele a evidenţiat faptul că Igaş este un ministru tânăr, cu pregătire juridică, însă l-a avertizat pe acesta cu privire la dificultatea conducerii acestui portofoliu.

„Este o misiune extrem de dificilă, extrem de grea şi responsabilitatea dumneavoastră de a fi la înălţimea predecesorului vă face misiunea şi mai grea. Sunteţi un ministru tânăr, jurist, un om care va înţelege foarte bine ce înseamnă legea. Ministerul pe care îl preluaţi în această seară este unul din pilonii statului român, este un minister ai cărui salariaţi sunt la contact cu cetăţeanul, un minister ai cărui salariaţi trebuie să aibă deplin respect pentru lege, iar comportamentul lor trebuie să nu lase dubii asupra moralităţii”, a spus Traian Băsescu, luni seara, după depunerea jurământului de către Igaş.

La ceremonia de depunere a jurământului de către noul ministru al Administraţiei şi Internelor au participat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc, miniştrii Daniel Funeriu, Valeriu Tabără, Elena Udrea, Anca Boagiu, Ioan Botiş, Cătălin Predoiu, Teodor Baconschi, Cseke Attila, senatori şi deputaţi.

UPDATE ora 14,45– BPN al PDL a decis, luni, mandatarea lui Emil Boc şi a conducerii executive a partidului de a discuta la Cotroceni şi de a lua o decizie privind conducerea Ministerului de Interne, a declarat deputatul Cristian Boureanu, care a adăugat că nu exclude ca Vasile Blaga să revină asupra demisiei.

 Cristian Boureanu a precizat că există cel puţin şase propuneri vehiculate pentru funcţia de ministru al Internelor, în cazul în care demisia lui Vasile Blaga rămâne definitivă, nominalizându-i pe Traian Igaş, Ioan Oltean şi Cezar Preda.

 În acelaşi timp, Boureanu a precizat că nu exclude posibilitatea ca în urma discuţiilor de la Cotroceni Blaga să revină asupra demisiei.

Cristi Diaconescu si Traian IgasSuccesorul lui Vasile Blaga ar putea fi, conform informaţiilor vehiculate, Gabriel Oprea (UNPR) sau senatorul Traian Igaş (PDL). Unele surse democrat-liberale, citate de Mediafax, au susţinut că PDL nu va ceda portofoliul Administraţiei si Internelor şi că acesta ii va reveni liderului senatorilor pedelişti Traian Igaş.

 Alte surse parlamentare, au arătat că actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, va prelua ministerul condus pana luni de Blaga, urmând ca Apărarea să fie preluată de preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu.

  CV-ul noului ministru al Adminstratiei si Internelor

Nationalitatea: Romana

Data nasterii: 29.09.1968

Experienţa profesională

 Perioada: 2000 – 2004

 • Funcţia sau postul ocupat: Administrator
 • Numele şi adresa angajatorului: S.C. Costello 2000 S.R.L.

 

 • Perioada: 1996 – 2000
 • Funcţia sau postul ocupat: Director Tehnic
 • Numele şi adresa angajatorului: S.C. Astralegno S.R.L.

 

 • Perioada:1990 – 1995
 • Funcţia sau postul ocupat: Administrator
 • Numele şi adresa angajatorului: Organizatia „Tineretul Liber Aradean”


 

Functii, activitati intr-o organizatie din administratia publica central sau locala

 • Perioada: 2008 – prezent
 • Functia sau postul ocupat: Senator, membru al Parlamentului Romaniei, Senat, Liderul Grupului PD-L din Senatul Romaniei, Presedinte Comisia pentru Regulament

 

 • Perioada: 2007
 • Functia sau postul ocupat: Presedinte al Filialei Europene a Parlamentarilor Lumii pe Habitat

 

 • Perioada: 2004 – 2008
 • Functia sau postul ocupat: Deputat, membru al Parlamentului Romaniei, Camera Deputatilor, vicepresedinte Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic

 

 • Perioada: 05/2006
 • Functia sau postul ocupat: Vicepresedinte in cadrul Consiliului Director pentru Europa al Parlamentarilor Lumii pentru Habitat

 

 • Perioada: 2004
 • Functia sau postul ocupat: Consilier Judetean, Consiliul Judetean Arad, Presedintele Comisiei de Cultura

 

 • Perioada: 2000 – 2004
 • Functia sau postul ocupat: Consilier Local Oras Pecica, Judetul Arad

 

Functii, activitati intr-un partid politic

 • Perioada: 2007 – prezent
 • Functia sau postul ocupat: Vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al PD-L Arad

 

 • Perioada: 2005
 • Functia sau postul ocupat: Vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al PD Arad

 

 • Perioada: 2003
 • Functia sau postul ocupat: Responsabil Zona I, Biroul Permanent Judetean al PD Arad

 

 • Perioada: 1998
 • Functia sau postul ocupat: Vicepresedinte PD, Filiala Pecica

El a adăugat însă că în egală măsură îi mulţumeşte lui Blaga pentru gestul politic făcut odată cu demisia sa. „Vreau să mulţumesc pentru gestul politic care a substituit gesturile pe care trebuiau să le facă cei responsabili de evenimentele de vineri”, a spus Băsescu.

0 comentariu

Nellu 17-03-2010 - 20:51

De atata „reciclare ” tot la scaune muzicale se ajunge asa ca probabil ca este necesara o trupa de soc de comisari europeni pentru a face ordine in „justitia” romanesca.
Dupa ce a dat dreptate în mai toate cazurile intentate statului român de fostii proprietari de imobile nationalizate, iar cererile împotriva României continua sa curga, Curtea Europeana a Drepturilor Omului vrea sa deschida o procedura pilot prin care sa oblige statul sa-si modifice legislatia.

În primul caz este vorba de probleme administrative în recuperarea unui apartament nationalizat (lipsa unor raspunsuri la cererile depuse la autoritatile locale, dificultatile în a avea acces la un proces corect), în timp ce al doilea caz are la baza un teren nationalizat si dat în folosinta Universitatii din Craiova.„În ultimii ani, Curtea a dezvoltat o procedura a deciziilor-pilot care îi permite sa gestioneze un numar mare de cereri provenite din aceeasi problema structurala”, se arata într-un comunicat al CEDO emis la sfârsitul lui februarie.

În document se arata ca, în ultimii 15 ani, Curtea a avut pe rol un numar mare de cazuri având ca obiect restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist.
„Curtea a decis sa aplice procedura cazurilor-pilot, sperând ca noua initiativa sa aiba drept efect luarea unor masuri pentru remedierea acestei probleme sistemice, în conditiile în care, în ciuda unei duzine de decizii în care Curtea semnala ineficienta mecanismului de compensare, nu s-a facut niciu progres pentru remedierea acestei probleme”, se argumenteaza în comunicatul CEDO. În cele mai recente decizii, Curtea a criticat acordarea unor despagubiri sub forma actiunilor la Fondul Proprietatea, argumentând ca atâta vreme cât Fondul nu este cotat la bursa, este greu de stabilit ce valoare au actiunile.

Nellu 17-03-2010 - 20:56

Statul român a primit in 24 de ore trei condamnari de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)

Statul român a primit trei condamnari de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). CEDO sanctioneaza România pentru nerespectarea dreptului de proprietate, încalcarea prezumtiei de nevinovatie si pentru încalcarea libertatii de exprimare. Fiecare condamnare este însotita de compensatii morale, care în total ajung la 49.800 de euro.

Prima sentinta vine în favoarea unei femei care s-a judecat cu autoritatile pentru retrocedarea unui teren de noua hectare, în judetul Tulcea. Doina Copaci (60 de ani) a primit terenul printr-o decizie a tribunalului. Trei ani mai târziu, ea a dat terenul în arenda societatii de stat Viticola Aegyssus SA, pe o perioada de cinci ani. Compania s-a privatizat, cu tot cu terenul femeii, care a primit înapoi, în urma unei decizii, doar trei hectare de teren.

În urma unui proces, Tribunalul Tulcea a pronuntat o hotarâre prin care îi este refuzat statutul de proprietara a întregului teren. CEDO a obligat România sa o puna în posesie, cu toata suprafata de teren si sa-i acorde despagubiri de 30.000 de euro, reprezentând prejudicii materiale, morale si cheltuieli de judecata.

Condamnat pentru coruptie, Dan Jiga câstiga daune morale

Curtea Europeana a Drepturilor Omului obliga România la plata a 12.800 de euro catre fostul director în Ministerul Agriculturii Dan Jiga, condamnat la cinci ani de detentie pentru coruptie, autoritatile române fiind vinovate de încalcarea prezumtiei de nevinovatie a acestuia în timpul cercetarilor.

Jurnalist reabilitat

CEDO a dat câstig de cauza unui jurnalist din Câmpulung Muscel, acuzat în urma cu zece ani de calomnie, din cauza publicarii unui articol despre directorul unui liceu, statul român fiind nevoit sa-i plateasca ziaristului peste 7.000 de euro.

Nellu 17-03-2010 - 21:04

Plata retroactiva a taxei pe tranzactiile repetate cu locuinte ajunge la CEDO

Plata retroactiva a taxei pe tranzactiile repetate cu locuinte încinge spiritele între Fisc si contribuabili. Câteva mii de contribuabili sunt hotarâti sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a scapa de plata retroactiva a TVA pe case.

Contribuabilii somati de Fisc sa plateasca TVA retroactiv pe locuintele tranzactionate înainte de 2008, reuniti în Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), avertizeaza ca se vor adresa forurilor europene pentru apararea drepturilor lor.

Liderii APAF ne-au comunicat, ieri, ca în perioada 2005-2008 nu aveau cum sa plateasca TVA la momentul tranzactiilor, pentru ca nu existau reglementari fiscale în acest sens, astfel ca nici acum, în 2010, Fiscul nu are dreptul de a le cere aceasta plata retroactiv.

Mai mult, „daca noi eram într-adevar platitori de TVA, organele fiscale erau cele care trebuiau sa ne înregistreze din oficiu ca platitori, conform articolului 153 aliniatul 7 din Codul Fiscal – în vigoare si acum, ca si atunci”, precizeaza conducerea APAF. De unde reiese ca eventuala frauda (neplata la timp a TVA) este facuta la nivelul organului fiscal, nu la contribuabilul în cauza.

Nellu 17-03-2010 - 21:10

CEDO a intervenit in cazul romancei Daniela Kencht, o pacienta a clinicii Sabyc

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului intervine în cazul traficului de embrioni de la Clinica Sabyc. Românca Daniela Kencht a obtinut o decizie prin care îsi poate recupera embrionii depozitati la clinica, desi ar fi trebuit sa fie distrusi chiar mâine.

Este un caz unic in Romania. O femeie care a acceptat sa-si conserve embrionii pentru a se asigura ca va putea avea si al doilea copil. Doar ca, în momentul începerii urmaririi penale a medicilor de la Sabyc si a descinderilor, anchetatorii au mutat probele de la clinica la Institutul de Medicina Legala. Femeia nu a mai avut acces la propriul material genetic. A fost nevoita sa bata la usile a cinci institutii, fara succes.

Daniela Kencht a cerut ajutorul medicilor israelieni în urma cu doi ani. Iar ei i-au promis ca-i vor aduce pe lume un copil. În urma fertilizarii în vitro, au fost recoltati 19 embrioni. Doar trei au fost folositi pentru prima sarcina. Ceilalti 16 au fost conservati, pentru a putea avea al doilea copil.

Nellu 17-03-2010 - 21:32

Judecatoarele Adriana Bajan si Anca Alexandrescu l-au achitat pe medicul Razvan Tranca pe motiv ca faptele nu au existat….

Medicul a fost achitat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, pe motiv ca faptele prezentate în dosar nu exista. La trei ani dupa ce a fost acuzat de o adolescenta ca ar fi violat-o si ar fi aruncat-o apoi de la etajul 6, medicul bucurestean Razvan Tranca scapa de orice acuzatie.

Motivul invocat de judecatoarele Adriana Bajan si Anca Alexandrescu, de la Curtea de Apel Bucuresti: faptele prezentate în dosar si confirmate de 12 martori si de mai multe rapoarte ale medicilor legisti nu exista.

„Decizia ignora bunul-simt”

„Decizia de ieri a celor doua judecatoare este nu doar surprinza toare, ci si contrara bunului simt. E cea mai mare palma pe care o puteau da nu doar procurorului, ci si medicilor care s-au pronuntat în acest caz. Nu poti spune ca faptele nu exista, pentru ca e ca si cum ai spune ca, în ciuda a ceea ce au stabilit legistii, în ciuda suferintelor victimei si a declaratiilor martorilor, acolo nu s-ar fi întâmplat nimic. Cu alte cuvinte, fata nu doar ca nu a fost violata, dar nici nu a cazut vreodata de la etajul 6. E incredibil! E ca si cum mortul e în fata ta, dar tu spui ca el nu exista”, explica un judecator specializat în Drept Penal.

Potrivit acestuia, „daca ar fi încercat sa respecte nu doar Codul de Procedura Penala, ci si bunul-simt, si sa-si acopere din punct de vedere legal hotarârea, judecatoarele ar fi trebuit sa invoce nu litera a (faptele nu exista), ci litera d a articolului 10 din Codul de Procedura Penala: faptei îi lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii”.

Nellu 17-03-2010 - 21:44

Ana Maria Straus, femeia care a lovit mortal o tânara pe trecerea de pietoni nu va face închisoare si nu vrea sa participe la cursuri de legislatie

Desi nu va sta nicio zi dupa gratii, Ana Maria Straus, femeia care a lovit mortal o tânara pe trecerea de pietoni, tot nu e multumita. I se pare exagerat ca trebuie sa mearga o data pe luna la politie sau sa urmeze cursuri de legislatie rutiera.

Miercuri a avut loc ultimul termen din procesul Anei Maria Straus. Un caz devenit celebru pentru indiferenta de care au dat dovada atât soferul implicat în accident, cât si politistii prezenti la fata locului. Desi a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, Anamaria Straus mai are înca obiectii. Asa ca a facut recurs.

“Dânsa ar vrea în principiu sa nu mai mearga la cursurile de legislatie rutiera si de prim-ajutor si sa nu se mai prezinte la serviciul de probatiune lunar” spune avocatul familiei victimei.

“Nu au o justificare reala întrucât de principiu asemenea procedura se aplica atunci când este vorba de infractiuni de violenta cu intentie” a declarat si avocatul inculpatei.

Pentru familia victimei, cererea Anei Straus este revoltatoare. Numai ca legea e lege, iar judecatorii au respins cererea Anei Maria Straus.

Totul s-a întâmplat în martie, în urma cu doi ani. Atunci Tatiana Duplei, o tânara studenta, a fost lovita mortal de o masina când traversa regulamentar pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Kiseleff.
Familia studentei care a fost omorâta în martie 2008, in timp ce traversa soseaua Kiseleff pe trecerea de pietoni, cere instantei Judecatoriei sectorului 1 sa o oblige pe autoarea accidentului, Anamaria Straus, la daune morale de 250.000 de euro…….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult