Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Pragul electoral, eliminat din Legea uninominalului

Pragul electoral, eliminat din Legea uninominalului

scris de A.B.
4 afisari

Victor Ponta a anunţat că pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor. El a spus că, marţea viitoare, Comisia juridică din Camera Deputaţilor va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, în raport urmând a se introduce un amendament prin care pragul electoral va fi eliminat. 

Preşedintele PSD Victor Ponta a recunoscut că interpretările privind menţinerea pragului electoral au fost întemeiate şi a precizat că nu poate fi privat candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament.

ponta

foto: ziarelive.ro

El a anunţat că USL va susţine, totodată, şi amendamentele făcute de grupul minorităţilor naţionale, privind alegerea celor 18 reprezentanţi în Parlament ai minorităţilor.

Ponta şi-a exprimat seranţa ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră şi să meargă spre promulgare.

Victor Ponta a precizat că liderii de grup au primit de la conducerea USL sarcina conocării Camerei şi Senatului pe 21 şi pe 22 mai, respectiv luni după-amiază şi marţi dimineaţă, pentru a dezbate la Senat Legea energiei, o obligaţie restantă de la Guvernul Ungureanu, şi la Cameră Legea alegerilor parlamentare.

Şi preşedintele liberal Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifică lucrurile şi generează sistemul cu două formaţiuni mari în Parlament.

„O asemenea formulă simplifică lucrurile, în sensul că ea generează şi întreţine, după exemplul Marii Britanii, sistemul cu două mari partide, cu două forţe politice”, a spus Antonescu.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult