Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Preda îi explică lui Ponta ce i-a transmis Băsescu

Preda îi explică lui Ponta ce i-a transmis Băsescu

scris de R. C.P.
4 afisari

„2 august 2011. Preşedintele citeşte Constituţia. Drept urmare, liderul opoziţiei îl ameninţă cu destituirea şi închisoarea. Ce sens au cele două gesturi?”, scrie Preda pe blogul său.

Cristian_Preda

Cristian Preda

„Iată de ce el le-a transmis fruntaşilor USL mesajul: chiar în ipoteza în care faceţi mai mult de 50% din mandate, aveţi o problemă dacă nu fuzionaţi . Orice lider cu minimă experienţă ar fi înţeles că e vorba despre o invitaţie la negociere. Într-adevăr, revizuirea Constituţiei e blocată dacă partidele din USL nu vin la masa discuţiilor. Dacă ar participa la negocierea textului revizuit, USL ar putea susţine că articolul despre majoritatea la urne trebuie să privească şi alianţele politice, nu doar partidele. Cu atât mai mult cu cât, din 1996 încoace, la toate alegerile, cele mai multe voturi le-au luat nişte alianţe, nu nişte partide, indiferent că a fost vorba despre CDR sau despre diversele coaliţii în jurul PSD„, susţine eurodeputatul Cristian Preda.

Cristian Preda menţionează că liderul PSD, Victor Ponta, nu a înţeles că este vorba despre o invitaţie la negociere.

„Iată de ce, cu toate că luni spusese că nu mai e interesat de suspendarea şefului statului, ieri (marţi – n.r.) a sărit ca ars când a aflat că Traian Băsescu nu e dispus să-i facă, în toamna lui 2012, cadou puterea. De fapt, fruntaşul pesedist e prea temperamental pentru jocul complicat pe care îl reprezintă politica de la noi. Cu atât mai mult atunci când e vorba despre reguli proaste, ai nevoie de calm şi moderaţie, nu de reacţii nervoase şi crize de vanitate”, mai spune Preda.

„Ei (liderii USL)se tem nu doar că pragul de 50% va fi la anul prea sus, ci şi de trădarea post-electorală. În fond, PUR a părăsit alianţa electorală pe care o avusese cu PSD în 2004 ca să intre la guvern, iar în 2009 Boc a fost reinstalat la Palatul Victoria cu sprijinul mai multor aleşi PSD, grupaţi ulterior în UNPR”.

„Cu actualele dispoziţii constituţionale, V. Ponta şi C. Antonescu nu au nicio garanţie că Traian Băsescu va numi un premier susţinut de USL. Dar în loc să accepte o revizuire constituţională care să clarifice, între altele, gestionarea situaţiilor post-electorale, ei preferă să rescrie scenarii similare cu cele în care au pierdut. Adevărul e că Traian Băsescu nu le va ierta greşelile”, mai scrie Preda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1TV, comentând procentele USL din sondaje, că în Constituţie se vorbeşte, legat de desemnarea premierului, despre partidul care câştigă majoritatea absolută, şi nu despre alianţe.

„Trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României. (…) Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Se înregistrează ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva – PSD cu PNL”, a atenţionat Băsescu.

7 comentarii

urbos 03-08-2011 - 17:24

Ca orice basist, si Preda e tot un schizofrenic, la fel ca idolul lui de la Cotroceni.
Asa cum bolnavul psihic Basescu a interpretat pana acum Constitutia, asa o face si in continuare, nici o mirare. Acum grohaitorii si dementii lui, inclusiv din presa, gen Roland, vor incepe sa mestece cacatul scremut de catre acest dement.

Arhimede 03-08-2011 - 18:36

Momeli si praf in ochi.

Adrian Teacă 03-08-2011 - 20:29

A ajuns un intelectual ca Preda să „explice” tribulaţiile SF ale unui aventurier grobian, cu mari probleme psihiatrice… Jalnic.

urbos 03-08-2011 - 21:31

Nu e intelectual, e un jeg de om ca orice lingau de dictator. Astia nu-s intelectuali.

gica contra 04-08-2011 - 11:03

@urbos Cine inerpreteaza Constitutia,Kioru sau doctorul in drept Ponta si doctorandul in istorie(fost repetent) Floricel Antonescu? Scrie in art.103 de aliante politice? Asa ca nu mai grohai ca te faci de ras.Idolii tai trebuia sa accepte modificarea Constitutiei conform referendumului din 2009,prilej cu care puteau modifica si art.103,pct.1.

urbos 04-08-2011 - 16:18

Animal mic si puturos, tu esti un cretin ca si taratura securista Base. O javra ca tine gandeste si face ca javra de la Cotroceni, dupa ce ca nu pricepe bine nici litera, nu intelege nimic din spiritul unei legi. Mars la cacat vierme.
Nu cred ca esti acelasi „gica contra”, esti doar o taratura careia i se va da foc cu tot cu familia lui de imputiti.

Parpangh(El) EI, NICI Chiar yeuro defutatu nu poate! 04-08-2011 - 11:06

Si evident nu doreste ,sa incerce sustinerea unui P R E S e D I N T E a carui M E R I T in timpul mandatului este S p o l i e r e a… P o p o u l a t i e i sarace, a pensionarilor si cu exceptia catorva circuri mediatice privind arestari spectaculoase care s-au terminat in derizoriu,cu eliberari repetate a unora din fosti si actuali sustinatori, gen sov, paturicu , popo.viciu si altii! E STI …ENABIL dOMNULE pRESEDINTE, NESUSTENABIL si de mult chiar si …Ne C O T R O C E N A B I L !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult