Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Premierul Ludovic Orban dă asigurări ferme că pensiile și salariile vor crește anul acesta conform legilor în vigoare

Premierul Ludovic Orban dă asigurări ferme că pensiile și salariile vor crește anul acesta conform legilor în vigoare

scris de B.C.R
71 afisari

Ministrul de finanțe Florin Cîțu a explicat într-o emisiune televizată tertipul prin care fostul guvern PSD încerca să țină deficitul bugetar în procentul de 3% din PIB.

De fapt, fostul guvern, amâna plăți către domeniul privat pentru 2020 cu scopul de a menține deficitul bugetar la 3%. Este vorba despre concedii medicale,  TVA și alte arierate. La scurt timp de la preluarea guvernării, ministrul Florin Cîțu a pus adevărul pe masă. Deficitul real după efectuarea plăților este de 4,3% din PIB. Această politică de amânare a datoriilor pentru 2020 împovăra domeniul privat și așa supus unor presiuni din piață, situație ce a fost detensionată de plățile făcute de guvern în luna decembrie a anului trecut. Astfel datoria ce reprezenta diferența de la 3 la 4,3% era reportată pentru 2020 dar nu rezolva problema deficitului ci o transfera pentru anul acesta. Încă de la preluarea mandatului, Florin Câțu a arătat într-o conferință de presă că atât fostul premier Viorica Dăncilă cât şi fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici au ştiut încă de la începutul anului 2019 că deficitul bugetar va depăşi 4%. În ciuda acestor estimări cei doi au preferat să nu ia nicio măsură pentru reducerea deficitului. Câțu a dat publicității o notă internă din 28 ianuarie 2019, perioadă în care se elabora proiectul de buget pentru 2019 şi în care se arată: „Introducerea în proiectul de buget a unor venituri de la ANAF pot conduce la o pierdere potenţială de venit de 12,8 miliarde de lei”. Cîţu a mai afirmat că: „Practic, din 28 ianuarie 2019, ministrul de atunci, Eugen Teodorovici ştia că s-ar putea să aibă venituri supraestimate în buget. Teodorovici ştia că are o estimare de deficit de 4% din PIB…. Mai mult, într-o notă internă din luna aprilie 2019 se menţionează: «O estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde lei din program deja din primele trei luni de zile. Fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB în 2019». Deci în aprilie 2019, fostul ministru al Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici ştia clar că are o estimare de deficit de 4% din PIB. „. În luna iunie a anului trecut a continuat deteriorarea execuţiei bugetare şi a situaţiei veniturilor. Prognoza arata o depășire a deficitului de 3% așa că specialiștii din ministerul de finanțe au emis un nou avertisment: „Reducerea rambursărilor de TVA sau amânarea masivă a plăţilor, cu bunuri şi servicii, din decembrie ar deveni inutile. Fără măsuri suplimentare serioase există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului spre 4% din PIB”. Florin Cîţu a atras atenția asupra politicii fiscale a PSD care a ignorat toate avertismentele. Nu doar Eugen Teodorovici a fost avertizat. A fost avertizată şi Viorica Dăncilă. Se cunoștea că va fi depășit deficitul de 3% dar totul a fost premeditat de echipa PSD care a pus mai presus de interesul României interesul personal. ”Decizia de a ascunde informaţiile a fost a lui Eugen Teodorovici, împreună cu Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea” a declarat Cîțu.

Rectifacarea de la sfârșitul anului a scos la iveală un deficit real de 4,3% din PIB

 Guvernul Dăncilă a avut ultima rectificare bugetară în august anul trecut. Dar totul a rămas sub semnul minciunii și manipulării până la sfârșitul anului. Guvernul Orban a intrat în pâine cu rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii noiembrie. Cu această ocazie a fost făcută publică situația de fapt a deficitului bugetar. Ludovic Orban și Florin Câțu și-au asumat toate riscurile politice și au arătat situația de fapt din finanțele românești. Din cauza politicii fiscale a PSD deficitul pe anul trecut a fost de 4,3% din PIB. Guvernul Orban a plătit în luna decembrie 2019 datoriile către agenții economici (TVA, arierate și concedii medicale) și au înștiințat Bruxell-ul că s-a depășit limita stabilită de 3%. A fost un exercițiu de transparență publică care a aratat dimensiunea dezastrului. Pentru prima data în ultimii trei ani bugetul țării a reflectat realitatea cifrelor colectării și a cheltuielilor angajate. Începând de anul acesta guvernul Orban a luat o serie de măsuri pentru menținerea deficitului în cota de puțin peste 3%. Prima măsură este asanarea cheltuielilor publice în principal printr-o nouă legiferare a organizării și funcționarii ordonatorilor de credite prin reducerea drastica a numărului de secretari de stat și a cabinetelor aferente. De asemenea s-au luat măsuri pentru eliminarea posturilor vacante și diminuarea cu o treime a funcțiilor publice de conducere și redistribuiri de personal prin noi state de funcții și de personal. Au fost încetate detașările și delegările, reducerea drastica a cheltuielilor publice cu bunuri și servicii, s.a. Prin aceste măsuri, dar și prin altele, se încearcă evitarea declanșării procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeana și creșterea datoriei publice pe seama împrumuturilor necesare finanțării deficitului bugetar.

Provocarea PSD: pensii și salarii mărite pune presiune pe guvernerea PNL
Asigurării creșterilor de pensii și salarii de anul acesta reprezintă o adevărată bombă cu ceas pusă de PSD în „curtea” guvernului Orban.

Pe 9 decembrie 2019, guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pe legea plafoanelor bugetare, care limitează cheltuielile în așa fel încât deficitul bugetar de anul acesta să nu depășească 3,65 % din PIB.”Suntem într-o situație extrem de dificilă. O spun limpede: bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio cheltuială suplimentară. Orice cheltuială poate duce la imposibilitatea de a face plăți vitale”, a declarat în plenul parlamentului premierul Ludovic Orban. În aceeași ordine de ideei Orban a completat că deficitul nu poate fi ”redus dintr-o dată, au încercat și alții și a fost un eșec, reducerea trebuie să fie graduală”. Premierul a susținut că pentru 2021 deficitul este estimat să coboare la 3,34%. Cu toate acestea analiștii sunt sceptici și consideră că mărirea punctul de pensie cu 40 % stabilită pentru luna septembrie a anului viitor va fi o problemă greu de gestionat pentru menținerea deficitului bugetar la 3,65% anul acesta. Aceleași prognoze le-a dat publicității pe 23 ianuarie Consiliului Fiscal care susține că nivelul deficitului bugetar pentru anul 2020 se plasează în intervalul 4,6 – 4,8% din PIB, rezultând o diferență față de ținta Ministerului Finanțelor Publice de 1–1,2 procente din PIB. Imediat premierul a contrazis opinia Consiliului Fiscal. Ludovic Orban spune că: „Proiectul de buget conține la capitolul cheltuieli sumele suplimentare pentru asigurarea creșterii pensiilor, conform legii pensiilor, și deficitul proiectat este de 3,59%. Ca atare, înțeleg îngrijorările Consiliului Fiscal, dar în ceea ce privește anul 2020 nu există niciun risc”

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult