Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Premierul Mihai Tudose va schimba cinci miniştri

Premierul Mihai Tudose va schimba cinci miniştri

scris de R. C.P.
14 afisari

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni seară că urmează o „miniremaniere guvernamentală”, precizând că va lua o decizie săptămâna aceasta cu privire la plecarea unor miniștri din Guvern.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la Antena 3, că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului. El a spus că vor fi „nişte decizii dure, dar necesare”.

Întrebat despre un sondaj care arăta că PSD ar sta în continuare bine în preferinţele românilor, însă Guvernul ar fi perceput prost, premierul Tudose a spus că, presupunând că este adevărat, şi pleacă de la premisa că este adevărat, ori el este cel vinovat, ori sunt probleme în guvern, precum cea legată de miniştrii cu probleme penale.

Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizaţi de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

„Nu iese nimeni la pensie din această funcție și prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Ați pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ce am vorbit cu ceilalți, dacă nu ai mâncat niște copii cruzi dimineață, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 și — la 20. (…) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o — în regulă, trecem peste. Dar și presupunând că — de aici a apărut și problema cu demisia—, presupunând că e adevărat (…), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toți”, a declarat Tudose la Antena 3.

Potrivit șefului Executivului, nu se poate guverna „cu forța”.

„Nu putem să guvernăm cu forța, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulțumirea mea și-atunci, dacă lucrurile stau așa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt niște lucruri în guvern care justifică aceste cifre — prezența unor miniștri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniștri sau lipsa de rezultate — și săptămâna asta voi lua niște decizii, dure, dar necesare”, a spus Tudose.

Întrebat dacă acest sondaj făcut public ar putea fi „un joc”, Tudose a răspuns: „Foarte corect. (…) Haideți să spunem că este adevărat, plec de la premisa că este adevărat. Dacă este așa, repet, sunt două probleme — ori am eu o problemă și trebuie să plec acasă, ori sunt niște probleme în guvern și trebuie să le reglăm”.

Totodată, chestionat dacă aceste probleme ar putea fi legate de existența unor miniștri cu probleme penale în guvern, Tudose a răspuns: „Da. (…) Dacă tot facem un reset la partea de imagine și de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt cel puțin încă doi miniștri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (…) O miniremaniere. (…) Sunt trei (miniștri — n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme și la nivel de percepție publică și unele dintre situații și la nivel de Comisie Europeană”.

Șeful Executivului a mai spus că își va asuma propunerile privind remanierile din Guvern și le va supune votului coaliției de guvernare.

„O să anunț săptămâna asta, o să anunț întâi partidul, evident, nu la televizor (…) O să îmi asum propunerile și o să le supun votului coaliției”, a arătat Tudose.

El a precizat că a găsit și soluțiile privind înlocuirile, însă nu a luat o decizie finală. „Nu am o decizie finală. Am găsit niște soluții bune, dacă între timp apare ceva mai bun, e ok”, a mai afirmat premierul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult