Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Preşedintele Băsescu atacă Legea referendumului la Curtea Constituţională

Preşedintele Băsescu atacă Legea referendumului la Curtea Constituţională

scris de M.I.
2 afisari

Șeful statului a trimis sâmbătă președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Preşedintele Băsescu atacă Legea referendumului la Curtea Constituţională

Președintele consideră că noua lege a referendumului, adoptată recent în Parlament și trimisă la promulgare, contravine dispozițiilor Constituției României potrivit cărora drepturile și libertățile cetățenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea națională aparține poporului român care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Potrivit noilor prevederi ale legii, argumentează președintele Traian Băsescu în sesizare, potrivit Agerpres,”rezultatul referendumului depinde de îndeplinirea cumulativă a două condiții: una referitoare la numărul minim de cetățeni care trebuie să participe la referendum pentru ca acesta să fie valabil și una privitoare la numărul de voturi valabil exprimate, care determină rezultatul referendumului”.

„Noua lege introduce, sub aspectul condițiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puțin 30% și un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puțin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Această soluție legislativă se regăsește în cazul referendumului privind revizuirea Constituției, al referendumului pentru demiterea Președintelui României, al referendumului cu privire la probleme de interes național și al referendumului local”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

Președintele subliniază că legea fundamentală „îmbină regimul juridic al suveranității naționale cu caracteristici ale conceptului de suveranitate populară, în special, în ceea ce privește exercitarea directă a puterii de stat de către popor, prin modalitatea referendumului”.

Poporul român este detentorul puterii de stat, după cum rezultă din Constituție, iar modul cel mai eficient și clar de consultare directă a voinței populare și, totodată, instrument al democrației directe, este referendumul: referendumul național constituțional, care are ca obiect revizuirea Constituției, referendumul național care are ca obiect demiterea președintelui și referendumul național inițiat de președinte asupra unor probleme de interes general.

Traian Băsescu afirmă că noile condiții necesare pentru validitatea referendumului sunt de natură să înfrângă principiile constituționale prin stabilirea pragului de participare la referendum la 30% din alegătorii înscriși în listele electorale permanente, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

„Stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituție deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranității prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorității cetățenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

Președintele amintește că în 2012 Curtea Constituțională a decis că întrunirea majorității absolute care constă în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente ‘reprezintă o condiție esențială pentru ca referendumul să poată exprima în mod real și efectiv voința cetățenilor, constituind premisa unei manifestări autentic democratice a suveranității prin intermediul poporului în conformitate cu principiul statuat în Art. 2 alin. (1) din Legea fundamentală. Participarea la referendum a majorității cetățenilor reprezintă un act de responsabilitate civică (…)’.

Atribuirea suveranității, prin lege, unui grup format din 30% din numărul alegătorilor înscriși în liste constituie o încălcare a prevederilor Constituției potrivit cărora ‘niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu’.

Democrația constituțională implică o guvernare realizată de către majoritate, în acord cu voința sa, astfel că luarea deciziilor prin calea directă a referendumului trebuie să implice o majoritate de participare a cetățenilor, iar reglementarea unui cvorum de participare de 30% poate aduce atingere principiilor generale pe care se întemeiază statul român, respectiv caracterului democratic.

Un argument în plus adus de către Traian Băsescu este acela că președintele României, conform Constituției, „poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național’, iar, într-un stat democratic, toți cetățenii care sunt afectați de o decizie trebuie să aibă posibilitatea de a participa la luarea deciziei, iar decizia finală trebuie să reflecte voința majorității cetățenilor.

„Cum exprimarea unei voințe unitare nu este practic posibilă, exprimarea voinței unei majorități cât mai largi reprezintă voința cea mai apropiată de idealul unei voințe unitare”, afirmă șeful statului în sesizarea de neconstituționalitate pe legea referendumului.

5 comentarii

digital 21-09-2013 - 15:53

hai marș, kior imbecil!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-09-2013 - 22:57
UnUL 23-09-2013 - 08:57

Cum scriam deja, cel mai bine ar fi sa se scoata de tot cvorumul. Deci, daca la un referendum pentru o noua constitutie se vor prezenta la urne 3 persoane si 2 vor vota pentru, se va considera ca noua constitutie a intrunit 2/3 din voturile romanilor. (??!!) Cum bine scria cineva pe forumuri, „majoritatea se supune minoritatii” – noua forma de democrație USL-asa.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult