Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Pretenţiile UDMR pentru regionalizare

Pretenţiile UDMR pentru regionalizare

scris de A.H.
2 afisari

Senatorul UDMR Marko Bela consideră că regionalizarea nu se va face în acest an şi afirmă că Uniunea nu va accepta ca prin acest proces să aibă loc o slăbire sau o destrămare a judeţelor în care reprezentanţii comunităţii maghiare sunt majoritari.

Marko Bela

Marko Bela

„Trebuie să vă spun sincer că eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile”, a declarat Marko Bela, marţi, la RFI.  El a atras atenţia asupra faptului că fără modificarea Constituţiei nu se poate face reorganizarea administrativă, iar procesul de modificare a Legii fundamentale nu pare să aibă loc în acest an.

„Eu nu sunt sigur că se va face (regionalizarea – n.r.), pentru că până acum nu am văzut o concepţie foarte coerentă privind această regionalizare. Nimeni nu a reuşit să explice de ce ar reforma în mod benefic administraţia noastră o astfel de reorganizare”, susţine senatorul UDMR. El consideră că nu este valid argumentul potrivit căruia absorbţia fondurilor europene s-ar îmbunătăţi dacă ar avea loc un proces de regionalizare.

„Am auzit şi eu acest singur argument (privind eficientizarea absorbţiei fondurilor europene prin regionalizare – n.r.). În rest, în mod neoficial, bănuiesc că ar fi vorba de intenţia de a sparge actualele structuri ale judeţelor, care după unii sunt prea mult închegate şi de a crea alte structuri din partea coaliţiei guvernamentale, care să fie controlate de actualii guvernanţi. Dar o astfel de viziune, cum să spun, de fapt demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. Cei care vor să reformeze administraţia trebuie să gândească în perspectivă. Eu nu afirm că actuala împărţire administrativ-teritorială este foarte bună. În ’68 a avut loc reorganizarea administraţiei încă în regimul comunist, deci bineînţeles că sunt de acord că unele lucruri ar trebui regândite, dar nu să le stricăm, ci să le îmbunătăţim”, a explicat Marko Bela. El susţine ideea că judeţele unde maghiarii sunt majoritari nu ar trebuie destrămate.

„În acest moment, în România există o zonă majoritar maghiară, este vorba de Ţinutul Secuiesc, în primul rând despre cele două judeţe Covasna şi Harghita. Acolo, comunitatea maghiară este în majoritate. (…) Nu ştiu de ce ar trebui să acceptăm să destrămăm sau să slăbim acele judeţe şi să avem regiuni unde reprezentanţii comunităţii maghiare nu au un cuvânt decisiv. Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere. Cei care contestă criteriul etnic şi ne spun că de fapt nu vor ca în cursul reorganizării administrative să se ia în considerare şi criterii etnice de fapt ei înşişi aplică criterii etnice, pentru că dacă nu vrei zone sau administraţii majoritar maghiare, ci vrei administraţii majoritar româneşti, tot după criterii etnice te gândeşti”, susţine senatorul UDMR.

Potrivit acestuia, o „destrămare” a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări. „Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească”, a afirmat Marko Bela.

18 comentarii

digital 30-07-2013 - 16:58

Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere.

ăsta e ca vitălăul, cineva să-i explice lui că el e buricul pământului!
nu e nimeni dator să-ți explice, NIMIC!

Sith 30-07-2013 - 17:32

Marko, voi sunteti niste frustrati din nascare, pentru ca vi s-a dat prea mult nas si a-ti devenit deosebit de impertinenti cu tot cu popa ala nebun al vostru Tokes, pe care eu l-as condamna la munca silnica pe viata fara drept de ruducere a pedepsei sau vreo iluzie de eliberare conditionata…si pe multi altii dintre voi care sapati cu ajutorul celor din pusta huna la radacina acestei tari pe banii careia v-ati scolit si la sanul careia a-ti crescut – pui de naparca

Pribeagul 30-07-2013 - 19:44

Dupa hamaielile liderilor maghiari extremisti din ultimii ani, n-am crezut ca un asemenea lider imi va da ocazia sa sun ca apreciez ideile lui ca idei normale. Pozitia dlui Marko mi se pare corecta. Este greu de apreciat cit va tine dl Marko o asemenea pozitie.

Comunitatea maghiara din tara sustine UDMR. Daca UDMR va fi si in viitor un factor de echilibru, probabil ca se va termina bilciul facut in tara de extremistii maghiari. In fond Romania este si trebuie sa fie tara tuturor locuitorilor ei. Romanii au inteles asta si le-au acordat celorlalte etnii toate drepturile si libertatile posibile.

Dar linistea tarii depinde in primul rind de administrarea ei corecta si eficienta de catre guvernanti, problema nerezolvata inca.

digital 30-07-2013 - 20:04

adică pe sistemul, dacă haimanalele te-au făcut groggy la cinema cu prietena ta, acu, merge să mănânci floricele ascultând radioul la tine în beci, cu ușile închise, ai!
țapănă logică te cuprinde mă pribege!
pă tine te-ar mânca ăștia doar din priviri, la câtă inocență și naivitate răspândești!

Pribeagul 30-07-2013 - 21:08

Despre ce groggy vorbesti?

Nu exista comaratie intre hamaielile comunitarilor auzite saptamina trecuta si pozitia dlui Marko.

Traim, cei cca 18 mil de romani, impreuna cu cca 1.2 mil de maghiari. Si noi si ei trebuie sa intelegem corect ce inseamna acest lucru. Istoria ne este la indemina pentru a invata si intelege.

Maghiarii trebuie sa inteleaga ca aici este tara romanilor si nu pot face si cere tot ce le trece prin cap. Trebuie sa inteleaga ca este greu sa mai apara la conducerea marilor puteri un Hitler si Stalin, precum si conditiile in care au trait acestia.

digital 30-07-2013 - 21:12

dlui Marko…
hahaha!
cred că te-ai țicnit!

Pribeagul 30-07-2013 - 21:35

Se pare ca n-ai auzit de mult de sulla lui Hector, tracul.

digital 30-07-2013 - 21:41

nu știu dacă ai văzut-o tu p-a lui hector ăla, dar nu-ți doresc s-o simți p-a mea!

Pribeagul 30-07-2013 - 21:45

Poate gasesti vre-o… vaca.

digital 30-07-2013 - 21:55

corect!
vitălăul e p-aici?!

digital 30-07-2013 - 21:57

vezi că prostul ăla face lecții cu tine, ai grijă că-i cazi cu tronc și te văd pe Saint Tropez cu el , înnodându-vă limbile!

CONGO 30-07-2013 - 22:03

Pic, pic!

digital 30-07-2013 - 22:07

dacă tot o să vă iubiți să nu uitați să-l adjudecați între două reprize și pe handykapatul congo cu o partidă de muye la colț!

CONGO 30-07-2013 - 22:11

Pic, pic, pic!
Si ma duc sa iau o bere din frigider, stai, nu te usca!

ValVerde 30-07-2013 - 22:19

Cite-un pic, pic, pic
Cite-un pic, pic, pic
Pin’ s-o face degetelu mic.

Tache 31-07-2013 - 02:19

Laszlo Borbely: UE nu ne cere să facem regionalizarea
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a spus că regionalizarea nu este cerută de Uniunea Europeană şi consideră că nu reprezintă o prioritate pentru România, la acest moment.

„Vreau să accentuez foarte clar, pentru că s-a vehiculat foarte mult şi s-a încercat să se sugereze, că UE ne cere să facem o regionalizare. Să fie foarte clar: UE nu ne cere acest lucru. Toate proiectele care vor fi înaintate în perioada următoare, vor fi nu bazate pe anumite regiuni cu atribuţii administrative, ci bazate, eventual, într-adevăr pot fi unele proiecte regionale, dar care sunt pe baza acelor regiuni nu administrative, ci statistice, care sunt şi acum desenate”, a spus el.

http://www.politicaromaneasca.ro/laszlo_borbely_ue_nu_ne_cere_sa_facem_regionalizarea-14099

Tache 31-07-2013 - 02:22

DEZBATERE. Victor Ponta: Regionalizarea NU ne este cerută de către CE sau UE, dar ideea e salutată

„În toamnă, Ponta și Antonescu mi-au propus să intru în guvern exact pentru acest proces de regionalizare. Mi-au spus că e unul dintre principalele lor proiecte politice, m-au asigurat de tot sprijinul lor”, a declarat Liviu Dragnea.

„Prima mea decizie a fost ca acest proces să nu fie unul pur politic, elaborat pe un colț de masă, prin clădirea guvernului. Trebuie să existe transparență, dezbatere publică serioasă, expertiză și participare civică. Cel mai important lucru e susținerea publicului”, a subliniat el.

„Dacă vrem ca România să aibă o șansă de dezvoltare echilibrată, avem nevoie de acest instrument. Guvernul central poate genera proiecte naționale, dar e prea departe pentru a ști nevoile fiecărei comunități. E nevoie de un nivel intermediar. În plus, va fi imposibil ca, după începerea noului exercițiu financiar 2014-2020, să mai putem schimba actuala structură administrativă pe baza căreia negociem Acordul de parteneriat”, a adăugat Dragnea.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Ponta+Regionalizarea+nu+ne+este+ceruta+de+catre+CE+si+UE

Tache 31-07-2013 - 02:31

IPP “Reprezentanții Comisiei au fost foarte expliciți spunând că niciun oficial nu a cerut României să înființeze regiuni, nici măcar să descentralizeze Autoritățile de Management la nivel regional. Dimpotrivă, aceștia consideră că nu este de dorit un asemenea proces de descentralizare a AM în România, în condițiile capacității naționale existente regionalizarea managementului fondurilor europene putând reprezenta în viitor un regres.”

http://www.istoria-romanilor.com/ipp-niciun-oficial-al-comisiei-europene-nu-a-cerut-romaniei-sa-infiinteze-regiuni/2013/07/01

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult