Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Primul pas pentru resuscitarea ANI

Primul pas pentru resuscitarea ANI

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.Executivul s-a reunit inaintea consultarilor de la Cotroceni si a adoptat un nou proiect de lege privind Agentia Nationala de Intgritate (ANI), in acord cu observatiile Curtii Constitutionale (CC) care a declarat neconstitutionale unele prevederi ale Legii ce-a functionat pana acum. Presedintele a insistat la discutia cu reprezentantii PSD, liberalii refuzand sa participe la discutii, ca Parlamentul ar putea adopta in zece zile o noua reglementare prin care ANI sa redevina functionala.


@ ANI ar urma sa inregistreze doua tipuri de declaratii de avere, conform proiectului adoptat in sedinta de Guvern de luni: unele confidentiale, care vor cuprinde aceleasi informatii ca si in prezent, si unele publice, in care nu vor mai fi mentionate adresele imobilelor si bancile la care titularul are depozite sau credite. Se mentine insa obligativitatea de a trece in declaratiile de avere valoarea de impozitare a bunurilor imobile si soldul conturilor bancare. Seful Executivului a precizat explicit: “Pentru a respecta decizia Curtii Constitutionale cu privire la faptul ca publicarea in declaratia de avere a unor date ar afecta dreptul la viata privata, instituim doua tipuri de declaratii de avere – una ce are caracter public si una care are caracter confidential si este in continuare supusa controlului ANI”. Inspectorii de integritate ar urma sa intocmeasca rapoarte de analiza pe care le vor inainta ANAF si/sau Parchetelor, impreuna cu masurile propuse, iar ANAF va decide daca impoziteaza bunurile nedeclarate, solicita sechestrul asupra bunurilor si daca sesizeaza Parchetul. 

 

@ Seful statului a adresat luni rugamintea catre PSD-PC sa adopte legea Guvernului despre ANI in regim de urgenta la Parlament intr-un interval de maximum zece zile. “Nu va cer sa adoptati legea asa cum zice Guvernul, singura problema e sa se petreaca in maximum 10 zile”, a aratat Basescu. El a tinut sa afirme: “Daca vreti un punct de vedere personal, trebuie sa va spun ca mi se pare in neregula decizia Curtii Constitutionale de a defrisa de atributiuni ANI, pentru un singur motiv: nu este o institutie care functioneaza pentru toti cetatenii Romaniei, ci doar pentru cei care vor sa ocupe functii importante in politica – presedinte, parlamentari, ministri, consilieri, primari. Deci oamenii cand vin si candideaza la o asemenea functie, stiu ca trebuie sa-si supuna controlului public averile”. 

@ Traian Basescu si Victor Ponta s-au ciondanit la inceputul consultarilor.

Domnule presedinte, dumneavoastra aveti textul Guvernului?”, l-a intrebat seful PSD pe seful statului. “Nu cred ca e problema mea sa analizez textul Guvernului, cred ca la ora asta este transmis deja spre Parlament, daca reusesc sa ia si un aviz al Consiliului Legislativ”, a replicat Basescu.

Si atunci, iertati-ma, cu noi va consultati pe textul acesta sau vreti sa aflati si opinia noastra?”, a insistat Ponta. “Nu, pe dumneavoastra domnule presedinte vreau sa va rog ca partidul dumneavoastra, pentru ca este vorba de Parlament, si din cate stiu sunteti partid parlamentar…”, a specificat Basescu. Presedintele a concluzionat: “Rugamintea mea este daca Parlamentul poate fi un partener ca cei trei factori responsabili conform Constitutiei sa rezolve o problema de dificultate in care este pusa Romania. Asta e tot”. 

 @ Traian Basescu a subliniat, la discutiile cu liderii PDL, UDMR, ai grupului independentilor si ai minoritatilor, ca trebuie avuta in vedere si situatia in care, fara o Agentie de Integritate functionala, s-ar putea reactiva, la Bruxelles, discutiile despre cuplarea mecanismului de cooperare si verificare pe Justitie odata cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen. El a mentionat ca din discutiile avute saptamana trecuta la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene a constatat ca desfiintarea ANI a produs “o reactie foarte neplacuta”. De altfel, presedintele s-a amuzat sustinand ca ar putea profita de prevederile noii Legi ANI care spun ca in noile declaratii de avere nu vor fi publice adresele bunurilor, intelege ca poate tine secret apartamentul din Mihaileanu.

@ “Curtea a exagerat in privinta legii ANI, dintr-un motiv simplu: nu e o chestiune de confidentialitate averea demnitarilor. Nu avem nici un demnitar ales inaintea de aparitia Legii ANI, ci dupa aparitia acestei Legi. Deci, toti cei vizati de Lege au stiut, mai putin judecatorii si cred ca aici avem o problema, ca trebuie sa dea o declaratie de avere cu date precise. Depunerea declaratiei este o acceptare tacita”, a afirmat seful statului la finalul discutiilor, subliniind ca afirmatiile sale reprezinta un comentariu personal. El a concluzionat ca toate partidele si structurile prezente la Cotroceni au fost de acord ca trebuie sa actioneze rapid pentru a avea o lege a ANI functionala, tinandu-se cont de observatiile Curtii Constitutionale. “Sunt optimist dupa aceste discutii cu partidele”, a mai aratat Basescu, ironizand absenta PNL la consultari: “Unii se surmeneaza foarte repede. N-au anduranta la lucru seara, trebuie sa se odihneasca pentru a merge seara la televizor”.

0 comentariu

jan dinu 03-03-2010 - 18:12

Multumita domnului Traian Basecu presedintele Romaniei prin oamenii lui
promoveaza femeile cu respectul cuvenit !
Daca ieshea Nastase (el ) ii promova
pe la spate …cu grija sufleteasca..
doar atit !

CALUGARUL 03-03-2010 - 18:35

… how many push-ups-uri (sau ,,culcate”) must do to become general woman ? :-))))

jan dinu 03-03-2010 - 23:24

[quote name=”CALUGARUL”]… how many push-ups-uri (sau ,,culcate”) must do to become general woman ? :-))))[/quote]
==
In chilia unde stai
Dar vis erotic ai …
Doamna general cum este
Nu-i ajungi nici pin’la glesne …!
JD

jan dinu 03-03-2010 - 23:26

Care imbraca cu cinste uniforma
militara a armatei romane !
JD

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult