Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Prioritatile guvernarii PDL si promisiunile lui Boc

Prioritatile guvernarii PDL si promisiunile lui Boc

scris de Ziua Veche
7 afisari

Reforma clasei politice, insemnand trecerea la un Parlament unicameral si modificarea sistemului electoral, alaturi de o serie de legi sunt prioritatile enuntate de seful Executivului in Parlament. Legile privesc sistemul de pensii, responsabilitateaa fiscala, educatia si unele masuri privind pastrarea locurilor de munca. Boc a promis ca Executivul va adopta Ordonante de Urgenta doar in situatiile prevazute de Constitutie si isi va suma raspunderea pe legi numai daca acestea vor fi tergiversate in Parlament.

 

Clasa politica nu poate fi exclusa din procesul de modernizare a tarii si in acest sens actuala sesiune parlamentara trebuie sa deschida cadrul pentru punerea in practica a rezultatelor referendumului din 22 noiembrie 2009, a explicat seful Executivului. ‘Modernizarea tarii inseamna si egalitate in fata legii si respectarea principiului nediscriminarii si a principiului egalitatii de sanse (…) Din acest proces de modernizare nu poate fi exclusa clasa politica”, a aratat Boc, amintind ca romanii s-au pronuntat prin referendum pentru reducerea numarului de parlamentari si in favoarea Parlamentului unicameral.

Responsabilitatea fiscala

Legea privind responsabilitatea fiscala introduce disciplina fiscala, fixeaza cadrele pentru bugetele multianuale, interzice transferul de resurse de la investitii spre cheltuieli de personal, a explicat primul ministru. El a adaugat ca aceasta reglementare introduce rigoarea in modul in care Ministerul de Finante administreaza banul public, aduce transparenta in relatiile dintre Guvern si Parlament, in modul de elaborare a bugetului. Boc a mentionat ca Executivul intentioneaza sa promoveze si un proiect de imbunatatirea controlului asupra cheltuielilor efectuate de autoritatile locale.

Sistemul unitar de pensii

Boc a explicat ca reformarea sistemului de pensii este necesara deoarece mentinerea sistemului actual ar putea duce la situatia in care sa nu mai poata fi achitate aceste drepturi. El a a exemplificat cu faptul ca, anul trecut, 1,5 miliarde de euro au fost transferate de la Bugetul de stat la Bugetul de asigurari sociale. “Daca acest lucru se perpetueaza, vom ajunge in situatia ca 9-10% din PIB sa fie alocat doar pentru a asigura plata pensiilor. Acest sistem, care nu are la baza principiul contributivitatii, nu il face sustenabil pe termen mediu si lung”, a semnalizat premierul.

Educatia

Proiectul legii educatiei nationale ofera garantii fiecarui copil si parinte in privinta accesului la cele mai bune scoli si universitati din tara, a sustinut primul ministru. “Prin aceasta lege asiguram ca programa de invatamant va fi reanalizata astfel incat sa trecem de la cantitate la competenta. Dorim sa intarim rolul comunitatilor locale prin descentralizare in sistemul educational. Astfel, consiliile de administratie a scolilor vor fi formate din comunitatile locale – din parinti, profesori, care intr-o proportie de 20%-30% vor putea stabili ce discipline vor fi studiate intr-o anumita zona din Romania. Astfel, potentialul economic al respectivelor zone va putea fi fructificat”, a subliniat Emil Boc.

Codurile de procedura

Seful executivului a solicitat finalizarea codurilor de procedura civila si penala. “Fara aceste doua coduri, cele deja adoptate – Codul civil si cel penal – nu pot fi aplicate. Aceste proiecte simplifica procedurile judiciare, reduc durata proceselor din Romania, vor da posibilitatea cetatenilor de a vedea o sentinta definitiva mult mai repede decat acum. Vom avea si o practica unitara a jurisprudentei in Romania”, a spus Boc. El va prezinta marti prioritatile Cabinetului sau si in plenul Camerei.
Anca HRIBAN

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult