Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: S-a votat legea electorală. Vezi ce cuprinde

UPDATE: S-a votat legea electorală. Vezi ce cuprinde

scris de A.B.
2 afisari

UPDATE –  Camera Deputaţilor a adoptat cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta Toate amendamentele PDL şi UDMR au fost respinse. Pragul de 5% a fost eliminat, aşadar parlamentarii vor fi aleşi din primul tur.

…..

Camerea Deputaţilor  a adoptat proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar într-un tur. Actul normativ urmează să intre la votul final. UDMR şi PDL nu vor particip la vot.

parlamentIniţiativa legislativă a USL propune modificarea legii electorale, în sensul ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, adică atribuirea mandatelor de deputat şi senator să se facă într-o singură etapă. Acest tip de sistem presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină cele mai multe voturi în colegiile în care candidează. ”La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat”, se arată în textul propunerii de lege. Plenul a respins un amendament al PDL prin care se propunerea reducerea numărului de parlamentari la 300. Proiectul urmează să intrela vot final.

Grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, va vota proiectul de lege privind introducerea sistemului de vot majoritar într-un singur tur.

„De data asta o să votăm proiectul ăsta de lege pentru că este foarte bine să ducem lucrurile până la ultima lor consecinţă, ca după aceea să înţelegem că poate ar trebui să regândim sistemul, să căutăm o cale echilibrată în care puterile din stat să se poată amenda în mod real unele pe celelalte, în care partidele să devină instituţii puternice, în care politica să devină o chestiune făcută cu mult profesionalism. Vom vota, o să vedem şi consecinţa acestui sistem şi cu asta cred că ideea de uninominal se va încheia odată pentru totdeauna”, a declarat, pentru Agerpres, Pambuccian. El a spus că grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a ajuns la concluzia că pentru România varianta cea mai potrivită ar fi o republică parlamentară cu un Parlament amplu şi cu un vot pe liste, proporţional. Şi deputatul UNPR Eugen Nicolicea a anunţat că grupul parlamentar progresist va vota proiectul de lege privind introducerea sistemului de vot majoritar.

PDL, împotriva uninominalului majoritar

De cealaltă parte, deputatul PDL Theodor Paleologu a arătat că PNL ar putea cădea, la un moment dat, victimă a acestui sistemului de vot majoritar. Democrat-liberalul a arătat că sistemul de vot propus de Crin Antonescu are avantaje, dar şi „foarte serioase dezavantaje”, cum ar fi nereprezentarea unor forţe importante din societate. „Suntem democraţii vechi, cu lungă tradiţie, care acum se gândesc la introducerea unei doze proporţionale. De exemplu, în Franţa, este situaţia aceasta şi chiar şi în Anglia. (…) Mă întreb dacă pe termen lung nu va fi şi PNL victimă a aceluiaşi sistem pe care preşedintele său îl propune cu atâta ardoare acum”, a declarat Paleologu. Deputatul PDL a ţinut să precizeze că pe tema votului uninominal Crin Antonescu este de acord „în întregime” cu Traian Băsescu, iar el este în dezacord cu amândoi.

Hunor Kelemen: UDMR se abţine de la votul proiectului privind uninominalul majoritar

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, că apreciază faptul că amendamentul privind reprezentarea minorităţilor a fost adoptat de Comisia juridică, dar în ansamblul său sistemul de vot uninominal pur nu va fi unul perfect şi nu va sista traseismul politic, ba chiar îl va amplifica. „Funcţiona foarte bine acel vot pe listă care până în 2008 a asigurat o reprezentare parlamentară în România. Dintr-o demagogie întinsă până la limită aţi schimbat acest sistem parlamentar şi aţi adoptat un sistem mai prost, mai puţin funcţional decât era până în 2008. Acum propuneţi un sistem care va fi şi mai prost şi mai rău ca toate. Prin această propunere facem un pas înapoi”, a declarat Hunor Kelemen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult