Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Promisiunile lui Iohannis (video)

Promisiunile lui Iohannis (video)

scris de B.C.R
4 afisari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în discursul de învestitură, că va fi președintele tuturor românilor și că este onorat de încrederea pe care românii i-au acordat-o.
iohannis invenstitura parlament‘Stau aici, în fața dumneavoastră, astăzi, conștient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător și onorat de încrederea pe care cetățenii României mi-au acordat-o, aceea de a fi președintele lor și îi asigur că voi fi președintele tuturor românilor’, a spus Iohannis, în fața plenului Parlamentului, după depunerea jurământului de învestitură.

Șeful statului s-a declarat „profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele participării la vot, de aspirația spre libertate și prosperitate a românilor”.

„La 25 de ani după căderea comunismului, ați făcut încă o dată să triumfe democrația și participarea”, a afirmat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis susține necesitatea reconstrucției instituțiilor politice astfel încât să fie constituit „un edificiu statal durabil pentru 50, nu pentru cinci ani”.
„Primul pas este reconstrucția instituțiilor politice, chemate să reprezinte cetățenii și să exercite puterea la toate nivelurile. Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora și construirii unui edificiu statal durabil pentru 50, nu pentru cinci ani. Și mă adresez aici în primul rând reprezentanților partidelor politice”, a spus acesta, duminică, de la tribuna Parlamentului, după depunerea jurământului de învestitură.

Klaus Iohannis a arătat că „marea capcană” în procesul de reformare a instituțiilor politice este „să o gândim pentru noi, astăzi”.

„Absența abordării pe termen lung este la fel de păguboasă ca și absența schimbării. Înțeleg rațiunile politice, mecanismele din interiorul partidelor, dar vă rog pe cei din partide să înțelegeți în egală măsură că nu mai putem lua decizii conjuncturale, că reconstrucția instituțiilor politice nu poate porni de la calcule de partid, de la interese particulare, de la distribuiri de funcții și nici de la strategii pentru următoarele alegeri”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a precizat faptul că îl bucură deschiderea manifestată de către clasa politică în vederea revizuirii Legii fundamentale, dar și a legislației privind partidele politice și alegerea Parlamentului.

„Mă bucur să constat că există deschiderea pe care am cerut-o pentru a începe discuțiile cu privire la revizuirea Constituției și modernizarea ei, schimbarea legislației electorale, alegerea Parlamentului, inclusiv reducerea numărului de parlamentari, alegerea autorităților locale, votul prin corespondență și votul electronic, schimbarea legislației partidelor politice, incluzând aici și finanțarea lor și a campaniilor electorale”, a adăugat Iohannis.

Nu în ultimul rând, șeful statului a apreciat că „România nu poate să rămână țara așteptărilor mari și a rezultatelor mici, țara timpului irosit și a oportunităților pierdute”, astfel că își dorește, ca la final de mandat, să arate românilor că „proiectele se duc la bun sfârșit, că am construit instituții solide, că am făcut legi și reguli durabile”.

„Vreau ca la sfârșitul mandatului meu să avem satisfacția de a fi valorificat fiecare șansă, de a fi lăsat în urmă o Românie mai puternică și mai unită, dar pentru asta trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla nici peste noapte, nici de la sine. Vom avea de înfruntat provocări și capcane, iar rezistența la schimbare și teama de nou, care adesea sunt cele mai mari în interiorul sistemului, nu trebuie subestimate, dar le vom depăși pe toate dacă vom avea mereu în minte ce ne-am angajat să construim”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Îmi propun ca la sfârșitul mandatului meu de președinte România să fie spațiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social în care să își găsească în sfârșit loc stabilitatea, aprecierea valorii și calmul. Nu calmul aparent dat de absența dezbaterii, nu calmul în spatele căruia se ascunde resemnarea, ci calmul dat de libertatea de a alege, pentru că există opțiuni de încredere că prosperitatea vine când fiecare își face treaba și de convingere că împreună suntem puternici. O Românie în care stabilitatea, calmul și aprecierea valorii devin reperele normalității va fi fără îndoială una atractivă pentru investiții. Locurile de muncă și prosperitatea pe care toți românii ni le dorim nu au cum să apară decât într-un asemenea climat”, a afirmat Iohannis, la discursul de învestitură în funcția de președinte al României.

Klaus Iohannis a arătat că momentul în care clasa politică începe să se ridice la înălțime așteptărilor nu poate întârzia mult și nu frica de dezamăgire trebuie să miște oamenii politici, ci faptul că România se schimbă.

„Momentul în care clasa politică începe să se ridice la înălțime așteptărilor nu poate întârzia mult și nu frica de dezamăgire trebuie să miște oamenii politici, ci faptul că România se schimbă, că o națiune de cetățeni cu aspirații, idealuri și valori nu va mai accepta să fie reprezentată decât de o clasă politică pe măsură”, a spus Iohannis.

În opinia sa, România nu are voie să rămână țara proiectelor mereu începute și niciodată terminate, de la Constituție la autostrăzi, „țara vorbelor frumoase și faptelor puține”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult