Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Propunerea de vot uninominal mixt, adoptată

Propunerea de vot uninominal mixt, adoptată

scris de A.B.
3 afisari

Comisia de cod electoral a adoptat miercuri, prin consens, propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel încât jumătate din colegii să fie adoptate prin vot uninominal majoritar şi jumătate pe o listă de compensare, a anunţat preşedintele comisiei, Sulfina Barbu.

sulfina barbu pdl

impactingorj.com

Preşedintele Comisiei de cod electoral, Sulfina Barbu, a precizat, la finalul lucrărilor din comisie, că acest sistem de vot mixt a întrunit 13 voturi „pentru”, fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au întrunit numărul de voturi.

 „În Comisia de cod electoral, în cele două ore de şedinţă, grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumătate din colegii să fie adoptate prin uninominal majoritar şi jumătate să fie adoptate pe o listă de compensare pe care vom vedea cu ce propuneri vin cei de la Autoritatea Electorală permanentă”, a afirmat, pentru Mediafax, Sulfina Barbu.

 Ea a arătat că PDL şi USL au susţinut varianta de vot uninominal majoritar, dar că cei de la UDMR şi minorităţi nu au fost de acord cu această variantă.

 „Nici UDMR şi nici minorităţile nu au fost de acord cu un astfel de sistem electoral”, a mai spus Barbu.

Ea a adăugat că, din punctul său de vedere, varianta adoptată este un prim pas spre votul uninominal majoritar. „Decât să rămânem cu sistemul actual sau să ne întoarcem la un sistem de listă, este un compromis acceptabil dacă reuşim să adoptăm un astfel de sistem”, a mai spus Sulfina Barbu.

 Ea a arătat că pragul electoral va fi discutat săptămâna viitoare, dar că, în principiu, toată lumea este de acord cu prag de 5%.

 Sulfina Barbu a arătat că speră ca acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul sesiunii şi că va cere procedură de urgenţă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult