Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PSD depune o singura motiune de cenzura si ii cere lui Basescu referendum pentru masurile de austeritate

PSD depune o singura motiune de cenzura si ii cere lui Basescu referendum pentru masurile de austeritate

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni ca social-democratii vor initia doar o motiune de cenzura (CITITI AICI TEXTUL) la angajarea raspunderii Guvernului, nu doua, asa cum anuntasera pana acum. De asemenea, PSD i-a adresat presedintelui Basescu o scrisoare deschisa in care ii cere sa convoace referendum pe tema masurilor de austeritate ale Guvernului, apreciind ca asumarea raspunderii pe aceste masuri e un gest „in concordanta cu un regim dictatorial” si contrar principiilor statului democratic, transmite Mediafax.


Ponta a explicat ca PSD a renuntat sa mai depuna doua motiuni de cenzura, pentru fiecare din cele doua legi ce vor fi asumate de Guvern, pentru ca „oamenii nu ar fi inteles foarte bine” mecanismele procedurale implicate si nu ar mai fi stiut „cate asumari sunt si cate motiuni”.

El a precizat ca PSD va depune la Birourile Permanente ale Camerei si Senatului textul motiunii, imediat dupa ce prim-ministrul Emil Boc isi va angaja raspunderea.

Potrivit lui Ponta, motiunea de cenzura ar putea fi citita in plenul reunit miercuri si votata la inceputul saptamanii viitoare.

Presedintele PSD a mentionat ca, in cazul in care aceasta motiune de cenzura nu va fi votata, social-democratii vor mai initia una, in aceasta sesiune, legat de Legea sistemului unitar de pensii. Ponta a precizat, raspunzand unor intrebari, ca nu va solicita ca votul la motiune sa fie cu bilele la vedere. „Eu am incredere in parlamentarii nostri. Cine era de plecat, cine avea interese sau cine era santajabil, a plecat. (…) Noi nu avem o problema cu asta, poate altii au. Cine se teme isi ia masuri de precautie”, a adaugat el. Intrebat daca exista parlamentari PDL care intentioneaza sa vina la PSD, Ponta a raspuns evaziv. „Suntem dispusi sa discutam cu orice parlamentar din partidele care sustin actualul Guvern, nu neaparat pentru venirea in PSD”, a spus el.

 

Referendum pentru masurile de austeritate (CITITI AICI SCRISOAREA)

 

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ca Biroul Permanent National a aprobat textul scrisorii pe care partidul o trimite presedintelui Traian Basescu.

Ponta a spus ca, in opinia PSD, presedintele trebuie sa convoace un referendum pentru a consulta populatia cu privire la masurile de austeritate propuse de Guvern.

El a argumentat ca, in conditiile in care 15 milioane de oameni vor fi afectati de reducerile salariale, de pensii si alte ajutoare sociale, ei trebuie consultati.

In scrisoarea pe care PSD i-o va trimite lui Traian Basescu se afirma ca asumarea raspunderii Guvernului pe legile austeritatii „este un dispret” fata de romani si „un gest aflat in concordanta cu un regim dictatorial”.

Scrisoarea respectiva face trimitere la prevederile constitutionale si la Legea 3/2000 privind organizarea referendumului pentru a motiva solicitarea ca presedintele sa organizeze un referendum national prin care poporul sa fie chemat sa isi exprime vointa suverana cu privire la masurile de austeritate propuse de Guvern.

Un alt argument invocat in scrisoarea PSD este faptul ca masurile de austeritate sunt de interes national intrucat „aduc restrangeri majore unor drepturi fundamentale garantate de Constitutie”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult