
Liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că decizia de modificare a ordinii de zi şi a regulamentului Camerei astfel încât să se permită alcătuirea unui grup parlamentar reprezentând UNPR în Parlament „reprezintă o gravă încălcare a regulilor de bază ale democraţiei pentru că desconsideră votul cetăţenilor”. Atât PNL cât şi PSD au susţinut că părăsesc sala de şedinţe pentru că „nu pot fi părtaşi” la acest mod de desfăşurare a lucrărilor, transmite Mediafax.
De asemenea, Plenul Camerei a respins marţi cererea opoziţiei privind înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu modul în care a fost dat votul la Legea Pensiilor într-o şedinţă condusă de Roberta Anastase. Pentru propunerea PNL şi PSD au votat 116 parlamentari, 109 au fost împotrivă şi şapte s-au abţinut. Marton Arpad (UDMR) a arătat că propunerea PSD şi a PNL nu a obţinut majoritatea celor prezenţi, fiind nouă parlamentari care nu au votat.
Liderul deputaţilor PNL a prezentat marţi în plenul Camerei o listă cu semnăturiale parlamentarilor liberali şi PSD+PC prin care se solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă care să analizeze modul în care s-a dat votul final la Legea pensiilor într-o şedinţă condusă de Roberta Anastase. PNL şi PSD i-au acuzat pe preşedintele Camerei, Roberta Anastase, şi pe secretarul Sever Voinescu că au „fraudat” votul la legea pensiilor, această lege fiind adoptată în lipsa deputaţilor opoziţiei. Liberalii şi social-democraţii au arătat faptul că, din înregistrările video ale şedinţei din 15 septembrie, când a fost adoptată legea pensiilor, se observă că nu au fost suficienţi parlamentari în sală pentru a trece o lege organică.
PSD a depus, pe 21 septembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice. Cererea are drept consecinţă constituirea unui dosar de urmărire penală.