Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PSD şi PNL ar putea colabora în continuare la nivel local

PSD şi PNL ar putea colabora în continuare la nivel local

scris de C.S.
2 afisari

PSD şi PNL ar putea colabora în continuare la nivelul Consiliilor Judeţene din întreaga țară. Rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare acordând aleşilor locali libertatea de a negocia majorităţi în teritoriu fără restricţii de la centru.

PSD și PNL ar putea colabora în continuare în teritoriu.

La Cluj, Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, care este şi liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Judeţean Cluj, a declarat, miercuri, că îşi doreşte păstrarea majorităţii în deliberativul judeţean formată cu PNL. La rândul său, preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că va avea o întâlnire în zilele următoare cu conducerea PSD Cluj, pentru a discuta despre continuarea colaborării la nivelul CJ Cluj, unde el ocupă funcţia de preşedinte.

În CJ Cluj, din cei 36 de consilieri, PSD şi PNL au câte 8 şi asigură majoritatea de 24 de voturi împreună cu UDMR (5 aleşi) şi PPDD (3 consilieri). În cadrul CJ Cluj, PSD şi UDMR au câte un post de vicepreşedinte, ocupate de Ioan Oleleu, respectiv Vakar Istvan. Opoziţia din CJ Cluj este asigurată de PDL, care are 12 consilieri.

Şi la Consiliul Local Cluj-Napoca, PSD şi PNL ar putea menţine colaborarea. PDL şi UDMR deţin majoritatea cu 14 voturi din 27, opoziţia fiind reprezentată de PSD şi PNL, care au 5, respectiv 6 consilieri locali, la care se adaugă câte unul de la PC şi PPDD. Cei doi viceprimari reprezintă PDL şi UDMR.

PNL ar putea să îl piardă pe subprefectul Mihnea Iuoraş, în cazul în care Guvernul va decide şi înlocuirea prefecţilor şi subprefecţilor susţinuţi de liberali, după demisia miniştrilor şi secretarilor de stat membri ai PNL. Dacă va schimbat, Iuoraş se va întoarce în avocatură.

La Brașov, vicepreşedintele PSD Braşov Mihai Popa a declarat, miercuri, că la Braşov s-a luat decizia ca protocolul judeţean USL să rămână valabil şi să nu fie făcută nicio schimbare, deocamdată, nici la nivelul instituţiilor deconcentrate. El a precizat că săptămâna viitoare vor urma noi discuţii, dar că atât liberalii, cât şi social-democraţii vor să menţină colaborarea la nivel judeţean, având în vedere proiectele aflate în derulare.

Consiliul Judeţean Braşov este condus de Aristotel Căncescu (PNL), iar vicepreşedinţi sunt Mihai Popa (PSD) şi Sebastian Grapă (PNL).

Preşedintele PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, afirmă că la nivel politic nu va mai colabora cu PSD şi că întotdeauna a văzut „un viitor al confruntării” pentru cele două partide, însă la nivel instituţional îşi doreşte să nu apară conflicte, pentru a nu fi schimbaţi viceprimari sau directori.

Liderul liberal a spus însă că la nivel instituţional îşi doreşte să poată colabora în continuare cu PSD. Întreruperea colaborării dintre PNL şi PSD la nivel de consilii locale nu ar afecta majorităţile din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Arad, unde acestea sunt formate de PDL, UDMR şi PPDD. Astfel, componenţa CJ Arad este următoarea: PDL – 13 mandate, PSD – 9 , PNL – 3, PPDD – 3, PC – 3, UDMR – 2. De asemenea, prefectul Aradului, Cosmin Pribac, şi subprefectul Radu Stoian au fost propuşi de PSD, respectiv PC, şi nu s-ar pune problema schimbării acestora.

La Suceava, preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, miercuri, că, după ruperea USL, liberalii suceveni nu-şi doresc să modifice echilibrul existent în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi nu va interveni pentru modificarea majorităţilor în aceste structuri.

Băişanu a declarat că, în momentul de faţă, PNL nu va interveni pentru modificarea majorităţilor din consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi „nu vrea să strice echilibrul deja funcţional în consiliile locale şi CJ”.

În Consiliul Judeţean Suceava, PDL are 15 mandate de consilier judeţean, PSD zece mandate, PNL opt mandate, PPDD trei şi PC un mandat, în timp ce în Consiliul local Suceava PDL are zece mandate de consilier local, PSD şi PNL câte şase mandate, iar PPDD un mandat de consilier local.

Conducerea PNL a adoptat, marţi seară, rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare, care prevede demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat şi solicitarea demisiei premierului Victor Ponta. De asemenea, documentul prevede şi libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru.

1 comentariu

pathfinder 26-02-2014 - 14:38

Adio, dar raman cu tine!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult