Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PSD și PNL s-au înțeles pentru comasarea alegerilor din 2024, după o întâlnire secretă cu Klaus Iohannis

PSD și PNL s-au înțeles pentru comasarea alegerilor din 2024, după o întâlnire secretă cu Klaus Iohannis

scris de C.S.
148 Afisari

După lungi discuții, PSD și PNL au reușit, duminică seara, să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în 2024, au precizat surse politice pentru Știrile Pro TV.

Liderii politici ar fi agreat de principiu comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, iar alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

S-ar fi agreat, de asemenea, ca PNL și PSD să aibă candidați comuni în toată țara, iar la alegerile europarlamentare din 2024  să meargă, de asemenea, împreună pe liste. 11 mandate ar reveni, astfel, social-democraților, iar 9 liberalilor.

Înțelegerea ar urma să fie parafată printr-un acord și ar presupune că, la alegerile parlamentare, formațiunile vor avea un număr egal de aleși.

Surse: Ciucă și Ciolacu, întâlnire de taină cu Iohannis

Potrivit unor surse, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit în cursul weekend-ului cu președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului ar fi invocat în discuțiile cu cei doi ”contextul politic tensionat” și le-ar fi cerut să găsească o formulă astfel încât să se înțeleagă în privința comasării alegerilor din 2024 și a candidatului la șefia țării.

Surse politice susțin că președintele României ar fi invocat o discuție mai veche cu cei doi lideri, în care aceștia fuseseră de acord ca PNL și PSD să desemneze – pe rând – un candidat unic la șefia țării, iar PSD să primească dreptul de a desemna candidatul său din 2024. Astfel, la finalul mandatului candidatului prezidențial susținut de PSD, să fie susținut candidatul din partea PNL.

Însă, dacă cele două formațiuni nu găsesc în interiorul lor susținerea pentru această variantă, s-a discutat și posibilitatea numirii unui candidat unic, independent.

Nu este exclusă, însă, nici varianta ca PSD să dea candidatul pentru Cotroceni, iar PNL să preia funcția de comisar european.

Pentru acest post s-a vehiculat în mediile europene că România ar putea prelua mandatul de comisar pentru Apărare, dată fiind poziția strategică, iar cel mai potrivit nume pentru această funcție ar fi cel al lui Nicolae Ciucă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS