Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PSD si PNL tin mortis sa mareasca pensiile. Boc avertizeaza ca nu are cu ce le plati

PSD si PNL tin mortis sa mareasca pensiile. Boc avertizeaza ca nu are cu ce le plati

scris de Ziua Veche
3 afisari

Liberalii si social-democratii si-au conditionat votul la Legea sistemului unic de pensii de acceptarea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.
Atat primul ministru Emil Boc, cat si ministrul Muncii Ioan Botis au avertizat ca aceasta prevedere va duce la cresterea deficitului bugetar de la 10 miliarde de lei in 2010 la 21,5 miliarde de lei in 2011. Seful Executivului a atentionat ca legea este un prim pas in privinta diminuarii deficitului de pensii, aratand ca, daca se adopta varianta propusa de Guvern, in 2011 tot vor mai trebui virate de la bugetul de stat 3 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii. Premierul a mai aratat ca, daca nu se va adopta varianta Guvernului la legea pensiilor, deficitul va fi de 5 miliarde de euro in 2011.

In ciuda acestor avertismente, liderul PNL Ludovic Orban a sustinut: “O alta minciuna sfruntata care se rosteste de la presedinte pana la alt ministru este deficitul fondului de pensii. Il sfatuiesc pe domnul Basescu si pe alti lideri ai PDL sa se uite in legea bugetului de stat si in legea bugetului asigurarilor sociale. Acolo se gaseste deficitul fondului de pensii, nu in declaratii politice care sunt de fapt o amenintare catre populatie si un bau-bau care este de fapt o minciuna sfruntata”.

Ca pensiile sa poata fi platite

Trebuie sa se reformeze si sistemului de pensii. Aceasta reforma este una dificila, dar necesara sustinerii pe termen lung a bugetului de pensii in Romania. Scopul de baza al acestei legi este ca prin masurile pe care le promovam sa putem asigura sustinerea pe termen mediu si lung a bugetului de pensii, pentru ca in aceasta tara pensiile sa poata fi platite”, a afirmat miercuri premierul Emil Boc, in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea Legii sistemului unic de pensii. “Nu se mai poate sa ne pensionam si foarte repede si sa avem si pensii foarte mari. Nu se poate continua cu o asemenea modalitate”, a sustinut miercuri premierul Emil Boc, in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea Legii. “La barbati, varsta medie reala in practica este de 56 de ani si 6 luni. Varsta standard din lege ar trebui sa fie de 63 de ani si 7 luni”, a explicat Boc, iar “la femei, varsta reala de pensionare este de 55 de ani si 7 luni, varsta standard potrivit legii ar trebui sa fie de 58 de ani si 7 luni; iarasi o discrepanta majora”, a insistat premierul adaugand ca acest fenomen a fost posibil “tot ca urmare a pervertirii sistemului de pensii in decursul timpului, in detrimentul sustinerii acestuia”.

Spirala pensiilor de invaliditate

Am curmat in luna iulie acel abuz al pensiilor care nu aveau la baza principiul contributivitatii si a fost un pas inainte pentru diminuarea pensiilor de lux. Acum este momentul sa facem si cel de-al doilea pas, astfel incat bugetul de pensii sa poata fi sustenabil, sa poata fi sustinut in anii urmatori”, a explicat el.

Boc a oferit si cateva cifre privind reforma sistemului de pensii sub componenta pensiilor speciale, pensiile de invaliditate si pensiile anticipate. El a subliniat ca s-au eliminat abuzurile de la pensiile de invaliditate in contextul in care in 2001 erau 657.000 de pensii de invaliditate, iar in 2010 – 904.000; iar daca in anul 2001 existau 8.948 de pensionari anticipate in 2010 avem 121.994 de astfel de pensionari.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult