Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PSD va depune un proiect prin care se plafonează prețurile la energie la media ultimelor 6 luni

PSD va depune un proiect prin care se plafonează prețurile la energie la media ultimelor 6 luni

scris de Misu Andrei
96 afisari

Social-democrații vor depune în Parlament un proiect de lege prin care preţurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate pentru 6 luni la o medie a perioadei martie-septembrie 2021, pentru consumatorii casnici. Totodată, proiectul prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie si gaze, precum și de la bugetul de stat.

„Având în vedere creșterea exagerată a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, prețurile la energie electrică și la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de șase luni, pentru consumatorii casnici”, arată proiectul de lege.

„Plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici și se stabilește prin Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Se constituie Fondul național pentru compensarea pierderilor la furnizori și a compensării cu până la 50% a diferenței de preț înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

Finanțarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică și gaze naturale precum și de la bugetul de stat.

Ministerul Energiei controlează, prin personalul împuternicit, aplicarea prevederilor prezentei legi privind pierderile rezultate la furnizor și constituirea Fondului național pentru compensarea pierderilor.

Prezenta lege se va aplica pe o perioadă de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare”, arată documentul.

Vicepreşedintele PSD, Mihai Tudose, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că PSD va depune „astăzi sau mâine” proiectul.

„Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a spus Tudose, la sediul central al PSD, conform Agerpres.

El a adăugat că autorităţile „au lăsat piaţa liberă exact în cel mai prost moment cu putinţă”, momentul în care producţia naţională este mult sub necesar.

„Atragem atenţia la modul cel mai serios guvernului să se apuce de investiţii, să redeschidă complexul energetic de la Mintia care produce 1.200 MW, Iernutul, să facă investiţii în Tarniţa – Lăpuşeni cu stocarea de energie prin cădere liberă apoi a apei.

Atragem atenţia, de asemenea, că la anul, din câte ştim noi, ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară, deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare.

Nu există o soluţie miraculoasă prin care peste noapte să se îndrepte aceste lucruri, soluţiile trebuiau deja implementate de către guvern, începe deja să fie târziu, dar este al doisprezecelea ceas.

Dacă şi acum vor scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile, pentru că toate produsele finite şi subprodusele vor îngloba preţul acesta mărit al energiei şi se va rostogoli, va crea acel efect de bulgăre de zăpadă, iar tot ceea ce înseamnă economie românească va ieşi din orice zonă de competitivitate, iar produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viaţa de zi cu zi a românilor.

Au câteva luni să regleze aceste lucruri. Dacă pierd această oportunitate, va fi foarte greu ca România să intre pe nişte pieţe şi românii să îşi recapete un anumit nivel de trai care să le permită chiar să trăiască, nu să se chinuie”, a menţionat Tudose.

Guvernul lucrează la o schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, în urma înregistrării creșterii prețurilor. Aceasta este prezentată astăzi în ședința Executivului.

1 comentariu

?????? 16-09-2021 - 10:37

& Dacă academicienii de la BNR au zis că e academic să crească prețurile, că ăia care nu au bani se împrumută, ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS