Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Raluca Turcan: PSD creează o conspirație legată de majorarea pensiilor

Raluca Turcan: PSD creează o conspirație legată de majorarea pensiilor

scris de Misu Andrei
103 Afisari

Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii, le cere colegilor din PSD să prezinte datele corecte privind situația pensiilor, fiinde părere că dacă sunt resurse, acestea pot fi mărite cu până la 25%.

Eu cred că poziția PSD este de fapt o poziție foarte bine gândită și ea îl are ca principal artizan pe ministrul Muncii, care din prima zi de mandat a început o dezbatere în spațiul public privind majorarea acelui procent maxim de plată a pensiilor de 9,4% din PIB, pentru a putea crește pensiile în perioada următoare, creând astfel ideea unei conspirații la nivel național și în același timp percepția că ei și-ar dori pensii foarte mari, dar cineva nu-i lasă. Aici cred că se impun niște clarificări în acest tumult al declarațiilor din ultima perioadă. Dacă ar exista o decizie politică astăzi, pensiile în România ar putea fi crescute și cu 25% și nici măcar atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR. Tema acestui procent din PIB de 9,4% care trebuie modificat, în accepțiunea unora, pentru a putea crește pensiile este una falsă și este incorectă pentru milioane de pensionari. Este o temă gândită atent, pentru a crea ideea unei conspirații. Nu există nici o conspirație nicăieri”, a declarat Raluca Turcan, într-o intervenție la RFI.

Fosta ministră a Muncii a subliniat că lucrurile care se petrec în prezent sunt o conseicnță a unui protocol de colaborare care nu a pus la punct și niște reguli.

Aici se ajunge în momentul în care se constituie o coaliție politică, fără un protocol clar de conduită între partidele parte a acestei coaliții. Dacă de exemplu în protocolul de constituire a coaliției s-ar fi inclus și niște reguli de comportament, probabil că atacurile în spațiul public nu ar fi avut ce să caute, dacă vrem ca această coaliție să funcționeze (…). Pe fond, însă, declarațiile din spațiul public, începând cu ministrul Muncii, din prima zi de mandat, până la toți ceilalți colegi ai lui de partid au acest scop, maximizarea rezultatului electoral, manipularea beneficiarilor, în primul rând a pensionarilor, pentru că despre ei vorbim și plasarea PSD-ului în poziția de partid bun, în condițiile în care foarte multe forțe, inclusiv partenerii de guvernare nu i-ar lăsa. Aceasta este strategia pe care ei o au, creează acea conspirație, ei vor, dar foarte mulți nu îi lasă”, a completat Turcan.

Budăi și reforma pensiilor speciale

Reprezentanta PNL îi cere premierului să pună presiune pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, să accelereze reforma pensiilor: „Un set de soluții ar putea să plece de la o decizie fermă din partea premierului ca ministrul Muncii să finalizeze proiectele mari de reformă pe pensii publice, pensii speciale, asistență socială și salarizare. Poate că în fiecare zi de declarații în spațiul public ar trebui să prezinte stadiul realizării acestor reforme, pentru că de acolo pleacă tot, predictibilitatea viitoare a majorării pensiilor și inclusiv cuantumul acestor pensii”.

Ministrul Marius Budăi a precizta, într-un interviu la Prima TV, că nu susține creșterea vârstei de pensionare și este împotriva interizicerii cumulării pensiei cu salariul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult