Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Raluca Turcan vrea să înăsprească legislaţia pentru televiziuni

Raluca Turcan vrea să înăsprească legislaţia pentru televiziuni

scris de Z.V.
7 afisari

Televiziunile comerciale nu vor mai fi obligatorii la retransmisie în grilele operatorilor de cablu, potrivit unei iniţiative legislative de modificare a Legii audiovizualului, semnată de vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda, dar şi de deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, transmite Mediafax. În plus au fost mărite sancţiunile financiare ce pot fi aplicate televiziunilor.

Raluca TurcanIniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 a fost depusă săptămâna trecută la Parlament.Una dintre cele mai importante modificări aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, care reglementează principiul „must carry”, ce le impune în prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă.

Acelaşi articol prevede faptul că „distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei”.

Ce se transmite obligatoriu în prezent

Potrivit site-ului CNA, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu:

► posturile SRTv (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5);

► serviciile de programe libere la retransmisie – în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Prima TV, Antena 3, OTV, Naţional TV, Taraf TV, Favorit TV, Kiss TV, N24 Plus, U televiziune interactivă, Mynele TV, DDTV, Trinitas TV, Music Channel, TV Neptun, Alfa Omega TV, Party TV, The Money Channel, TVRM Educaţional, Speranţa TV, Canal Teleshop şi Alpha TV).

În proiectul de lege, iniţiat de Raluca Turcan, Cezar Preda, Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, regula „must carry” este modificată, operatorii de cablu nemaifiind obligaţi să retransmită televiziunile comerciale.

Astfel, în proiectul de lege, articolul 82, alineatul 1 are următorul conţinut: „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa, fără condiţionări tehnice sau financiare, serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, destinate publicului din România, precum şi serviciile de televiziune a căror retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (TV5, n.r.)”.

Raluca Turcan: nu vrem să lovim televiziunile private

Alineatul 2 al aceluiaşi articol din iniţiativa legislativă prevede că: „Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe de televiziune regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există, precum şi două programe de radiodifuziune”.

Proiectul de lege a fost depus săptămâna trecută la Parlament, după ce, în noiembrie 2010, Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL şi preşedinte al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat că parlamentariinu îşi propun „să dea o lovitură economică televiziunilor private”, prin scoaterea lor din „must carry”.

„Nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private, ele trebuie încurajate, trebuie definit mai bine rolul televiziunii publice şi al radioului public, dar, dacă ar fi să renunţăm la acest principiu, e posibil să se ajungă la situaţii în care anumiţi cablişti să preia televiziuni contra cost, ceea ce ar duce la distorsionare a liberei concurenţe”, a spus atunci Turcan.

Declaraţiile Ralucăi Turcan au venit în contextul în care unii dintre membrii CNA şi-au manifestat nemulţumirea faţă de forma actuală a articolului 82 din Legea audiovizualului, care a făcut ca televiziuni comerciale de manele să fie obligatorii în ofertele cabliştilor. În urma discuţiilor din şedinţa CNA din 11 noiembrie 2010, dar şi din mai multe şedinţe ale Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor s-au conturat două propuneri ale Consiliului cu privire la televizunile care ar trebui să fie retransmise în mod obligatoriu de distribuitorii de servicii prin cablu, după modificarea articolului 82.

Pe de altă parte, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) a solicitat, în 22 noiembrie 2010,Parlamentului să nu dea curs propunerii CNA de eliminare din Legea audiovizualului a dreptului televiziunilor private de a beneficia de retransmisie obligatorie în cablu, la care ar duce modificarea regulii „must carry”.

Sancţiuni mărite

Televiziunile şi radiourile care vor încălca legislaţia privind „dreptul la propria imagine”, „protejarea demnităţii” şi „prezumţia de nevinovăţie” riscă să primească amenzi între 60.000 de lei şi 200.000 de lei, de la CNA, potrivit iniţiativei amintite. Proiectul legislativ aduce modificări semnificative în privinţa amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) poate să le aplice posturilor de televiziune şi radio.

Astfel, dacă televiziunile şi radiourile vor încălca prevederile din Legea audiovizualului care se referă la „protejarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi corespondenţei”, „dreptul la propria imagine, protejarea demnităţii, onoarei şi reputaţiei persoanei”, „prezumţia de nevinovăţie şi protejarea dreptului la un proces echitabil riscă să primească de la CNA amenzi contravenţionale de la 60.000 de lei la 200.000 de lei.

Tot cu amendă cuprinsă între 60.000 de lei şi 200.000 de lei vor fi sancţionate posturile TV şi radio pentru încălcarea articolului 41 din Lege, potrivit căruia: „(1) Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei drepturi sau interese legitime, în special reputaţia şi imaginea publică, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui program, beneficiază de dreptul la replică sau la rectificare. (2) Consiliul va adopta procedura necesară exercitării efective a dreptului la replică sau la rectificare, precum şi orice alte măsuri necesare, inclusiv sancţiuni, în vederea garantării dreptului la replică sau la rectificare într-o limită rezonabilă de timp de la primirea cererii solicitantului. (3) Difuzarea rectificării sau acordarea dreptului la replică nu exclude dreptul persoanei lezate să se adreseze instanţelor judecătoreşti”.

Lista de amenzi

Pe de altă parte, dacă televiziunile şi radiourile vor încălca prevederile din Legea audiovizualului care se referă la „protecţia interesului superior al minorului”, respectiv vor difuza programe care „pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată”, pot să primească amenzi contravenţionale de la 70.000 de lei până la 200.000 de lei.

Potrivit aceluiaşi proiect de lege, dacă posturile TV şi radio încalcă legislaţia privind „libertatea de exprimare, de a comunica şi primi informaţii, exprimarea pluralistă de idei şi de opinii”, „pluralismul surselor de informare a publicului” şi „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor”, riscă sancţiuni cuprinse între 50.000 de lei şi 200.000 de lei.

Abaterile posturilor TV şi radio de la legislaţia audiovizuală privind jocurile de noroc se sancţionează cu amenzi de la 45.000 de lei până la 200.000 de lei.

În schimb, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind „protejarea egalităţii în drepturi şi egalităţii în şanse, nediscriminării pe criterii de rasă, sex, naţionalitate, religie, convingeri politice, orientare sexuală ori stare socială”, televiziunile şi radiourile vor fi sancţionate cu amenzi de la 30.000 de lei la 200.000 de lei.

Totodată, abaterile radiodifuzorilor de la „protejarea şi promovarea culturii şi a limbii române, a culturii şi a limbii minorităţilor naţionale” se vor sancţiona cu amenzi de la 20.000 de lei până la 200.000 de lei.

Pe de altă parte, abaterile posturilor de televiziune şi radio de la legislaţia privind „transparenţa organizării, funcţionării şi finanţării activităţii proprii” va fi sancţionată de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

În prezent, pragul minim al amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor TV şi radio în cazul încălcărilor legislaţiei audiovizualului este de 5.000 de lei, sancţiunile putând ajunge până la 200.000 de lei.

1 comentariu

pkly 15-02-2011 - 11:16

Mai bine ar da peste,,bot”laTvR1 care ne prosteste la ore de maxima audienta cu seriale coreene si alte nimicuri,pe banii nostri,ca asa au vrut onor parlamentarii ca tot boborul sa plateasca taxe Radio-TV nationale !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult