Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Raportul MCV: Îngrijorări legate de independenţa justiţiei

Raportul MCV: Îngrijorări legate de independenţa justiţiei

scris de C.S.
6 afisari

Există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, iar modificările la Codul penal au generat „îngrijorări majore” în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei, se arată în raportul MCV publicat miercuri.

Raportul MCV a fost publicat astăzi.

„Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate”, a afirmat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE.

El a arătat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul penal „au dus la îngrijorări majore în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei”.

Conform lui Gray, Comisia Europeană recomandă României ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei. El a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

Raportul MCV notează, de asemenea, că magistraţii şi agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul achiziţiilor publice din România amintesc, „pe lângă necesitatea de a consolida mijloacele de prevenire a corupţiei şi a conflictelor de interese în materie de achiziţii publice”, „două aspecte-cheie: raţionalizarea legislaţiei şi asigurarea unei mai mari stabilităţi”.

„O serie de ONG-uri, întreprinderi şi experţi independenţi au semnalat faptul că procedurile de achiziţii publice sunt în permanenţă vulnerabile la corupţie. Deşi aceasta nu este o problemă specifică numai României, este vorba şi de capacitatea administrativă de a gestiona procedurile, în special la nivel local, ceea ce presupune o atenţie deosebită, mai ales în ceea ce priveşte prevenţia”, se arată în raport.

CE recomandă „consolidarea cooperării dintre ANRMAP şi ANI, în vederea instituirii unui sistem ex-ante de verificare a conflictului de interese în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziţii publice, inclusiv extinderea rapidă a abordării de la procedurile de ofertare în care sunt implicate fonduri ale UE la toate procedurile de achiziţii publice din România”.

8 comentarii

urbos 22-01-2014 - 17:13

Hai sictit ma cu MCV vostru.

UnUL 22-01-2014 - 18:27

Nu-i al „nostru”, e al Uniunii Europene, vită încălțată!

urbos 22-01-2014 - 18:36

Cu tine vorbeam ma tampitule?

UnUL 22-01-2014 - 19:10

Nu-mi pasă cu cine vorbeai, de vreme ce băteai câmpii.

digital 22-01-2014 - 18:14

Mark Gay ?!

beautiful !

UnUL 22-01-2014 - 18:27

Gay ești tu, Degețel!

UnUL 22-01-2014 - 18:29

Vorba bancului cu arabul:
La oficiul pentru emigrări:
– Nume ?
– Abdul Dalah Sarafi.
– Sex ?
– De patru ori pe săptămână.
– Nu, nu, nu. Mascul sau femeie.
– Mascul, femelă…. depinde de cămilă.

digital 22-01-2014 - 19:13

corect, ui ce față de cămiloi are goriloiul !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult