Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Război între USR și PLUS, după blocajul din Coaliție

Război între USR și PLUS, după blocajul din Coaliție

scris de Misu Andrei
139 Afisari

Deși la nivel declarativ pozițiile din interiorul Alianței USR PLUS sunt tranșante, comunicatorii ieșiți miercuri la televiziuni după criza guvernamentală transmițând că nu există nicio șansă de a mai colabora în viitor cu premierul Florin Cîțu, în interiorul celor două partide războiul guvernamental ar putea ostiliza taberele. În discuțiile de marți, din Birourile Naționale, liderii nu au luat o decizie clară dacă Alianța este dispusă să meargă până capăt, iar în cazul în care PNL nu îl schimbă pe Cîțu, să iasă de la guvernare. De altfel, sunt mai mulți miniștri USR care nu sunt de acord să își piardă funcțiile după doar câteva luni la vârful unor ministere obținute după negocieri grele la finalul anului trecut. La presiunea acestora, toți miniștrii Alianței au decis, alături de vicepremierul Barna, să intre la ședința de guvern de joi.

Ieșirea de la guvernare a Alianței USR PLUS înseamnă pierderea funcției de vicepremier a lui Dan Barna, dar și ministere grele din cabinet ocupate de cei din USR precum Transporturi, Fonduri Europene sau Justiție. Pe parcursul zilei de miercuri, cei care au lansat ideea și au susținut-o vehement, și în ședințe, și în luări de poziție publice, au fost cei din PLUS.

Dacă pentru Dan Barna „revolta” publică față de premier este justificată de dorința acestuia de a se poziționa ca viitorul lider al noului partid rezultat după Congres, solitaritatea cu Vlad Voiculescu după demiterea acestuia fiind cartea prin care Barna vrea să câștige voturile PLUS, ceilalți miniștri ai USR nu au o miză personală în războiul din Guvern și ar vrea, mai degrabă, să continue proiectele începute. În același timp, Barna trebuie să joace la două capete: să îi convingă pe cei din PLUS că se luptă cu Cîțu pentru ei, dar fără să își supere propriii miniștri și aparatul de partid pentru care a împărțit funcții în eșaloanele doi și trei din Guvern. De asemenea, pierderea funcției de vicepremier i-ar vulnerabiliza candidatura la Congres.

Ieșirea de la guvernare, în cazul în care Florin Cîțu nu este retras de PNL, ar însemna pentru miniștri precum Cătălin Drulă, Cristian Ghinea (unul dintre miniștrii foarte apropiați de Dan Barna) sau Stelian Ion pierderea unor poziții de forță în Guvern și a unor portofolii cu resurse financiare importante. Spre exemplu, Cristian Ghinea a renunțat la mandatul de europarlamentar până în 2024 pentru a veni în Guvern, de unde ar putea pleca după doar patru luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult