Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Referendumul pentru o regiune Mureș-Harghita-Covasna

Referendumul pentru o regiune Mureș-Harghita-Covasna

scris de A.H.
15 afisari

Președintele UDMR Mureș, Brassai Zsombor a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că referendumul care va stabili dacă județele Mureș, Harghita și Covasna să formeze o regiune distinctă cu capitala la Târgu Mureș ar putea fi organizat în data de 8 decembrie.

Referendumul pentru o regiune Mureș-Harghita-Covasna, posibil în 8 decembrie

Brassai a susținut că, pentru a determina Consiliul Județean Mureș să organizeze referendumul județean, UDMR va începe o campanie de informare a cetățenilor și va aduna semnăturile necesare—5% din totalul alegătorilor cu drept de vot sau minimum 25.000 de semnături—astfel încât conducerea administrației județene să nu se poată opune demersului.

„Dat fiind faptul că regionalizarea va avea un impact direct asupra societății din județului nostru, nu se poate lua o decizie responsabilă și corectă fără informarea și consultarea cetățenilor. Din aceste considerente inițiem o campanie de informare a cetățenilor și un referendum la nivel de județ, cu o singură întrebare clară: „Sunteți de acord ca județele Mureș, Harghita și Covasna să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureș?” Începând de mâine, vom demara o acțiune de strângere de semnături, legat de o campanie de informare pentru a determina corect, cu o opinie fermă, CJ Mureș să organizeze un referendum cu întrebarea respectivă”, a susținut Brassai Zsombor.

Liderul UDMR Mureș crede că semnăturile ar putea fi adunate până în data de 14 octombrie, pe considerentul că cele trei județe au o tradiție economică, istorică și culturală asemănătoare, conform principiilor de bază ale politicii de dezvoltare regională a Uniunii Europene.

Politica de dezvoltare regională a UE are ca principii de bază reducerea diferențelor dintre regiuni și județe, însă din experiența ultimilor 15 ani dovedește faptul că acest diferențe au crescut. În concluzie, regiunile de dezvoltare nu au fost concepute corect, fapt pentru care se poate afirma că proiectul legii de regionalizare, potrivit căruia județul Mureș urmează să facă parte din regiunea Centru, cu reședința în municipiul Alba Iulia, împreună cu județele Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita nu reprezintă o variantă viabilă pentru dezvoltarea acestora”, a subliniat Brassai.

Vicepreședintele UDMR Mureș, Peter Ferenc, liderul Fracțiunii Secuimea din cadrul UDMR, a precizat că actualele regiuni de dezvoltare și-au dovedit ineficiența și că județele puternice cum ar fi Brașovul și Sibiul au evoluat, în timp ce discrepanța dintre acestea și județele mai slabe a crescut.
Peter Ferenc consideră că întrucât diferența aceasta va crește și mai mult, UDMR susține varianta înființării regiunilor de dezvoltare mai mici, cum este și Mureș-Harghita-Covasna.

Liderul UDMR Târgu Mureș, Peti Andras, care este și viceprimar al municipiului, a prezentat o serie de argumente care ar putea face din acest oraș capitala regiunii.
Conducerea UDMR Mureș a precizat că, în paralel cu adunarea semnăturilor, va începe și consultări cu liderii politici locali.

7 comentarii

mircea 25-09-2013 - 16:43

prea multi maidanezi aparati de jandari(politisti,SPP,Jandarmi si armata) pe banii mei,din acesti bani sa fiu aparat eu nu ei,fiindcA EU PLATESC protectia mea nu a maidanezilor

UnUL 25-09-2013 - 17:06

Vezi că în articol nu era vora de maidanezi, ci de Covasna+Harghita. Şi, oricum, Mirciulică, tu fiind mai maidanez decât orice maidanez, şi agresiv şi negru-n cerul gurii pe deasupra…. cred că ai trebui eutanasiat de urgenţă.

Adi 25-09-2013 - 22:49

Nu mai e mult si toti basistii incep sa semene cu borgii din Star Treck. Ultima captura e Ponta care i-a virusat ca era el virusat din Paris de securisti in fuste.

UnUL 25-09-2013 - 22:59

Adişor-Ionel, nu văd legătura între postarea ta şi tema articolului. iar fraya „Ultima captura e Ponta care i-a virusat ca era el virusat din Paris de securisti in fuste.” necesită traducere.

bogdan 25-09-2013 - 19:14

Ce pazeste Presedintia, Guvernul si SRI-ul la astfel de manevre ?

pista laszlo 25-09-2013 - 21:21

Judetele alea sunt sarace pentru ca sunt conduse de unguri. Pana si Mures are presedinte de Consiliu Judetean ungur, desi e judet majoritar romanesc. Asta din cauza politicienilor tradatori care au hotarat alegerea presedintelui din primul tur. Astfel, ungurii care sunt 40% il voteaza pe al lor care castiga, pentru ca voturile romanilor se ompart intre partide.
Asadar, Harghita, Covasna si Mures sunt sarace pentru ca sunt conduse de udemeristi hoti care fura banii secuilor de rand. Vreo doua treimi din bugetul Covasnei reprezinta transfer de la bugetul de stat. Si mai au obraznicia sa spuna despre Bucurestiul care le fura lor resursele.

IngerAlbastru 27-09-2013 - 00:03

Precum altii spun despre secui ca le forteaza in emigrare pe romanii din zona!!! olteni in special care au aparut prin anii ’70 …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult