Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Regele în Parlament: Coroana regală nu este un simbol al trecutului

Regele în Parlament: Coroana regală nu este un simbol al trecutului

scris de C.P.
10 afisari

„Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a afirmat, marţi, Regele Mihai I, în discursul rostit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului cu prilejul aniversării de către Majestatea Sa a vârstei de 90 de ani.

Regele Mihai

Regele Mihai

„Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru”, a spus Regele Mihai.  Potrivit fostului suveran, deşi „mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului”, „drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nefiind posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989”, „politica este o sabie cu două tăişuri” care „garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor”. „Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului”, a atenţionat Regele Mihai.
„Încearcă să-şi facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomaţii şi funcţionarii publici, deşi sunt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional. Îşi fac datoria faţă de ţară instituţii precum Academia Română şi Banca Naţională, deşi vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românească”, a spus fostul suveran, care s-a declarat „mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare”. El a salutat faptul că „multe domenii din viaţa românească, gospodărite competent şi liber, au reuşit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători şi companiile mijlocii, tinerii şi profesorii din universităţi, licee şi şcoli, cei din agricultură”.

Regele Mihai in Parlamentul Romaniei

Regele Mihai I a evidenţiat că România are nevoie de infrastructură. „Autostrăzile, porturile şi aeroporturile moderne sunt parte din forţa noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a societăţii”, a spus acesta.
Fostul suveran s-a angajat ca şi pe mai departe Familia Regală să susţină interesele României. „Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre”, a completat Regele Mihai.
Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie”, a afirmat Regele.
Fostul suveran i-a îndemnat pe români să aibă încredere în democraţie şi în instituţiile sale.”Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor”, a adăugat Regele Mihai, care a făcut apel şi la „ruperea completă şi definitivă de năravurile trecutului”.
„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra fiinţei naţiunii”, a afirmat Regele, subliniind că „a sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului”.
„Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi”, a completat fostul suveran.
În opinia sa, cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea, iar elita românească are o mare răspundere în acest sens.  „Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”, a spus Regele Mihai.
Potrivit acestuia, democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească, iar România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.
„Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi. Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna”, a evidenţiat Regele Mihai.

3 comentarii

CANADIANULY 25-10-2011 - 13:23

discursul este scris de DUDA, pe asta daca-l intrebi la ce adresa sta nu stie.Ce dracului nu v-ati prins ca nu e discurs de rege? poate daca avea 60 de ani era in stare sa compuna ceva ca documentul de abdicare.

RADJASIHA 25-10-2011 - 15:24

Plimbatul moastelor este la moda
Dovada vie ca sa ai
Dimitrie-n Patriarhie
Iar in Parlament Mihai

Ciu Huhu 25-10-2011 - 17:01

Extraordinar de frumos discurs al regelui Mihai, am doar fragmente ale lui unde-l pot cititi, vedea in intregime?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult