Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Reincep negocierile secrete pe uninominal

Reincep negocierile secrete pe uninominal

scris de Ziua Veche
3 afisari

Pedelistii si pesedistii s-au intalnit in secret pentru a se pune de acord asupra modificarilor pe care vor sa le opereze la legea electorala, mai exact la mecanismul de distribuire a mandatelor intr-un colegiu. Viorel Hrebenciuc a confirmat luni ca au existat, in cursul anului trecut, dar si in acest an, “discutii neoficiale” intre lideri ai PDL si ai PSD. Din aceste manevre, perdanii ies liberalii.

 


 

“E foarte mult de lucru la legile electorale, nu este o simpla modificare. Intre PSD si PDL au fost discutii neoficiale privind modificarea sistemului de vot”, a precizat social-democratul. Hrebenciuc s-a declarat “un partizan” al pastrarii actualului mod de distribuire al voturilor. Pesedistul a avertizat ca o modificare a sistemului de redistribuire al voturilor ar putea dezavantaja PNL, care ar putea ramane fara reprezentare parlamentara. “Poziţia PDL e bine cunoscuta, doresc un sistem uninominal, majoritar in doua tururi. Or, acest sistem majoritar in doua tururi este impotriva PNL”, a remarcat ingrijorat Hrebenciuc.

Blaga vrea schimbare

“Eu cred ca intr-un colegiu cel care castiga primul trebuie sa fie parlamentar”, eliminandu-se astfel sistemul de redistribuire, a sustinut secretarul general al PDL Vasile Blaga, argumentandu-si astfel pozitia in favoarea

schimbarii actualului sistem electoral. El a admis ca aceasta modificare i-ar afecta pe liberali. “Va dauna PNL pentru ca, din pacate, pentru ei doua treimi dintre mandatele de parlamentar le-au obtinut de pe locul doi sau trei. Nu eu am impartit colegiile asa, ci ei si cu social-democratii”, a amintit liderul PDL.

PNL este linistit

“Nu sunt deloc alarmat de previziunile domnului Hrebenciuc. Nu cred ca domnul Hrebenciuc insusi este convins de aceste previziuni”, a afirmat seful liberalilor Crin Antonescu. El a apreciat: “Noi trebuie sa discutam despre modificarea legii electorale in vederea reformarii clasei politice si nu despre ce partid dispare din Parlament, pentru ca asa pot sa emit si eu tot felul de pronosticuri si sa spun ca PSD sau PDL, dupa o modificare sau alta a legii electorale, va fi subproportionat in Parlament”. La randul sau, prim-vicepresedintele Ludovic Orban a sustinut: “Orice tentativa de schimbare a unui sistem de vot trebuie supusa si dezbaterii publice si ne vom pronunta. Suntem pregatiti ca, in orice sistem de alegere, PNL, la urmatoarele alegeri, sa castige. In anul 2012, orice sistem electoral va avantaja PNL”.

Cum s-a pacalit PSD

Mecanismul de atribuire a mandatelor de parlamentar, instituit prin Legea 35/2008 dupa care s-au desfasurat primele alegeri uninominale a iscat dispute aprinse, dar dupa scrutinul pentru alegerile parlamentare de la finele anului 2008. Artizanii Legii au fost social-democratii si liberalii, care la acel moment erau la guvernare. Cei mai suparati au fost chiar pesedistii, care, desi au obtinut cele mai multe voturi, s-au trezit pe locul doi in Parlament, dupa PDL, gratie faimoasei distribuiri proportionale, patentate chiar de proprii lorr reprezentanti. Astfel, in multe colegii, unii candidati au pierdut chiar cu 49%, iar competitori aflati pe locul trei, care au obti­nut sub zece procente, au ajuns parlamentari. Si pedelistii se intrebau, dupa aflarea rezultatelor de la parlamentare ce sistem este acela in care candidatul de pe locul trei intra in Parlament si cel de pe primul loc se duce acasa?!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult