Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Remaniere cu scântei. Pe cine a refuzat Iohannis

UPDATE – Remaniere cu scântei. Pe cine a refuzat Iohannis

scris de B.C.R
15 afisari

UPDATE – Social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor.

Ilan Laufer a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

„Această decizie, ceea ce este neconstituţional. Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la aceşai mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”, a afirmat Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la PSD.

Acesta a mai anunţat că îi va face o plângere şefului statului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului, avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în România. Îl rog pe Klaus Iohannis să aibă curajul şi să spună motivul real pentru care a respins numirea mea. Voi face o plângere la CNCD, întrucât consider că refuzul preşedintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare”, a conchis Laufer.

UPDATE – Noii miniştri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul, marţi, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis urându-le succes în noul mandat. Anterior şeful statului a anunţat că respinge numirea Olguţei Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu a participat la ceremonia de învestitură a noilor miniştri deoarece nu a primit o invitaţie de la Palatul Cotroceni.

Nici preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a particpat la ceremonie.

Rând pe rând au depus jurământul Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educaţiei, Marius-Constantin Budăi – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale; Niculae Bădălău – ministrul Economiei; Valer-Daniel Breaz – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale; Alexandru Petrescu – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale; Constantin-Bogdan Matei – ministrul Tineretului şi Sportului; Gabriel-Beniamin Leş – ministrul Apărării Naţionale.

La finalul ceremoniei şeful statului s-a rezumat la a ura succes noilor membri ai Executivului. La ceremonie au mai fost prezenţi premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Viorel Ştefan, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb şi ministrul pentru Românii de Pretutindeni Natalia Intotero, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici şi ministrul pentru IMM-uri, Radu Oprea.

Membrii Guvernului se vor deplasa, marţi, la Palatul Victoria unde vor avea o şedinţă informală.

UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat marţi decretul pentru încetarea unor funcţii şi numirea unor membri ai Guvernului României.

Astfel, se revocă din funcţia de membru al Guvernului României următorii:

 • Lia-Olguţa Vasilescu – ministrul muncii şi justiţiei sociale;
 • Dănuţ Andruşcă – ministrul economiei;
 • George Vladimir Ivaşcu – ministrul culturii şi identităţii naţionale;
 • Petru Bogdan Cojocaru – ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale;
 • Ioana Bran – ministrul tineretului şi sportului.

De asemenea, se ia act de demisia domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul apărării naţionale, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.

 

Se numesc în funcţia de membru al Guvernului României următorii:

 • Gabriel-Beniamin Leş – ministrul apărării naţionale;
 • Marius-Constantin Budăi – ministrul muncii şi justiţiei sociale;
 • Niculae Bădălău – ministrul economiei;
 • Valer-Daniel Breaz – ministrul culturii şi identităţii naţionale;
 • Alexandru Petrescu – ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale;
 • Constantin-Bogdan Matei – ministrul tineretului şi sportului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că remnanierea guvernamentală este o soluţie slabă şi că este în continuare de părere că soluţia corectă ar fi fost înlocuirea acestui Guvern care a creat foarte multe probleme României.

El a enumerat miniştrii revocaţi şi pe cei numiţi, însă în cazul Olguţei Vasilescu nu a fost semnat decretul de numire la Ministerul Transporturilor. Din lista celor numiţi lipseşte şi Ilan Laufer, popus la Ministerul Dezvoltării. Din lista revocărilor lipseşte actualul ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu.

„Am emis decretul de remaniere, ţinând cont de propunerile formulate. Aşadar, se revocă din funcţia de membru al Guvernului miniştrii Vasilescu, Andruşcă, Ivaşcu, Cojocaru şi Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor. Şi se numesc în funcţia de membru al Guvernului următorii: domnul Leş, ministrul Apărării, domnul Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, domnul Bădălău, ministrul Economiei, domnul Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domnul Matei, ministrul Tineretului şi Sportului. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate”, a declarat şeful statului, după ce a făcut câteva consideraţii pe tema remanierii.

El a afirmat că această remaniere „este o soluţie slabă”.

Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost, şi este în continuare, soluţia înlocuirii acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme României”, a afirmat preşedintele, adăugând: „Dar, până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să ţin cont de câteva lucruri aici”.

El a susţinut că, „în primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în faţa unei provocări grele”.

„Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba, fiecare expert îşi face treaba şi abordarea României este una coerentă. În concluzie, este nevoie de miniştri care performează foarte bine”, a explicat Iohannis.

În opinia sa, al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este că mai avem foarte, foarte puţin timp.

„Deja au început şi sunt în plină desfăşurare vizitele pe care le primim din partea instituţiilor europene pentru a ne ajuta să ne pregătim, pentru a discuta şi, da, de ce să nu o spunem, pentru a verifica dacă suntem pregătiţi pentru a prelua această Preşedinţie. Deci, trebuie să acţionăm repede”, a precizat şeful statului.

De asemenea, a anunţat că depunerea jurământului va avea loc marţi,  la ora 15:30.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult