Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Restituirea proprietăţilor: UDMR ameninţă PDL

Restituirea proprietăţilor: UDMR ameninţă PDL

scris de A.B.
2 afisari

Liderl UDMR, Kelemen Hunor, declară sus şi tare că Uniunea nu va vota în Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedările imobilelor dacă acesta nu va prevede restituirea în natură.

kelemen-hunor

foto: hellosm.ro

Hunor

a declarat, marţi, că restituirea în natură a fost linia urmărită de UDMR în ultimii 22 de ani fiindcă prin această modalitate se face dreptate foştilor proprietari şi se degrevează bugetul de stat de la plata despăgubirilor în bani.

„Am avut o discuţie lungă în coaliţie despre legea retrocedărilor, Guvernul este pus într-o situaţie dificilă pentru că mai are foarte puţin până găseşte o soluţie conformă cerinţelor de la CEDO şi de aceea are obligaţia de a transmite un proiect de lege coerent în Parlament”, a spus liderul Uniunii.

El a precizt că UDMR nu va accepta scoaterea din legislaţie a retrocedărilor în natură şi că nu va vota în Parlament nicio lege, niciun proiect în care nu se regăseşte această posibilitate.

Premierul are dreptul de a transmite orice proiect de lege consideră el că este bine, să degreveze Guvernul de această sarcină, dar noi am spus că, dacă în proiectul de lege nu este prevăzută restituirea în natură, noi nu vom vota legea şi vom depune amendamente pentru că în 22 ani aceasta a fost linia pe care noi am urmărit-o, retrocedările în natură. “Prin această modalitate, faci dreptate foştilor proprietari şi degrevezi bugetul de stat de la plata despăgubirilor în bani”, a spus pentru Mediafax Kelemen Hunor.

UDMR propune revenirea indemnizaţiei de creştere a copilului la 85% din media veniturilor

În altă ordine de idei, UDMR va propune în Parlament amendarea OU 124/ 2011 privind asistenţa socială, astfel încât cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului să revină la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate bugetară, respectiv 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani.

Vicepreşedintele Uniunii, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, că UDMR va propune mai multe amendamente de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.

„Primul amendament va fi revenirea la cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul celui de dinaintea introducerii măsurilor de austeritate bugetară, adică 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani”, a arătat Borbely.

De asemenea, UDMR va propune totodată ca, în cazul naşterii gemelare sau succesive, în care perioada celor două concedii de creştere a copilului se suprapun, cuantumul indemnizaţiei pentru cel de al doilea sau al treilea copil să se majoreze cu 30%, dar nu mai puţin de 1,2 ISR (indemnizaţia socială de referinţă), şi eliminarea dispoziţiilor discriminatorii care stabilesc, în situaţia actuală, că familia nu beneficiează de indemnizaţie începând cu cel de al patrulea copil.

Un alt amendament va propune ca indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizaţie, să fie acordat pe o perioadă de 3 ani, începând cu cel de al patrulea copil.

Ultimul amendament propus de UDMR se revede la eliminarea restricţiei de angajare pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv introducerea posibilităţii de ocupare parţială concomitent cu deducerea proporţională a indemnizaţiei de creştere a copilului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult