Principalul risc identificat de Reuters in Romania se refera la capacitatea autoritatilor de a se incadra in prevederile stabilite de acordul cu Fondul Monetar si Comisia Europeana. Deja, FMI a pus pe linia de asteptare urmatoarea transa care urma sa ajunga in Romania, pana cand guvernul va reusi sa implementeze masurile care sa-i permita sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB.
Al doilea risc major pentru Romania îl reprezintă stabilitatea guvernului Boc. Reuters noteaza ca in cazul in care marti trece motiunea, o criza politică este iminenta fapt ce ar provoca o cadere libera a pietelor.
Specialistii Reuters citati de maney.ro http://www.money.ro/macroeconomie/reuters-daca-pica-boc-cad-si-pietele.html isi pun astfel un mare semn de intrebare: Va putea guvernul de la Bucuresti sa forteze aplicarea masurilor drastice de reducere a salariilor si pensiilor sau va ceda in fata presiunilor societatii? Incertitudinile fata de raspunsul la aceasta intrebare au determinat o depreciere a leului cu 2 procente in fata euro in ultimele 2 saptamani. Sunt semnale neclare si in privinta capacitatii statului de a se mai finanta de pe piata interna, dupa ce Finantele au respins mai multe oferte la licitatiile de titluri de stat, pe motiv ca bancile cer randamente prea mari.