Acasa Actualitate-InternaPolitica interna România: Acordul de asociere UE-Serbia va fi ratificat, cu o condiţie

România: Acordul de asociere UE-Serbia va fi ratificat, cu o condiţie

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Acordul de asociere UE-Serbia va fi ratificat, dar cu o declaraţie privind minorităţile naţionale.

Romania Serbia UEPreşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că acordul de asociere a Serbiei la UE va fi ratificat de Senat, însă în legea de ratificare va fi inclusă o declaraţie privind garantarea respectării drepturilor minorităţilor naţionale.

„Din punctul de vedere al concluziilor, am decis să propun colegilor din Comisia de politică externă din Senat să ducem până la capăt, favorabil, procedura de ratificare a acordului de asociere a Serbiei, însoţită însă – e un mecanism care funcţionează în dreptul internaţional şi în dreptul tratatelor – de o declaraţie pe care Senatul României să o adopte şi care face parte, corp comun, din legea de ratificare„, a declarat Corlăţean.

Pe aceeaşi temă, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a întărit, la finalul audierilor din comisiile reunite de politică externă, că orientarea colegilor parlamentari este aceea de a aproba ratificarea acestui document.

În ton cu cei doi, a fost şi Atilla Korodi, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor.

„După părerea mea –problema minorităţii române din Valea Timocului este una foarte complexă, şi nici măcar drepturile elementare nu sunt garantate. Trebuie să existe un mecanism de urmărire, de monitorizare şi de dialog permanent cu partea sârbă ca să putem să spunem că după o decizie politică luată în perioada următoare se va vedea o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor în care comunitatea românilor din Valea Timocului poate să-şi păstreze identitatea şi să garanteze ca generaţiile care vin să poată avea identitatea română pe care şi-o doresc”, a afirmat Korodi.

Acordul de stabilizare şi asociere încheiat de Serbia cu UE trebuie ratificat de toate statele membre UE pentru a intra în vigoare. Până în prezent, trei state între care şi România, nu au ratificat documentul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult