Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Romania, invitata de SUA sa faca parte din sistemul american antiracheta

Romania, invitata de SUA sa faca parte din sistemul american antiracheta

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

. Romania a fost invitata de Statatele Unite ale Americii sa faca parte din sistemul american antiracheta din Europa, a anuntat Presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa incheierea sedintei CSAT de joi. Seful statului i-a convocat pe membrii CSAT pentru a le comunica mesajul presedintelui american Barack Obama privind dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta.


Traian Basescu a aratat ca dezvoltarea gradual adaptiva a sistemului este in deplin acord cu hotararile Summitului NATa Bucuresti din 2008. Presedintele a detaliat ca este vorba de interceptori terestri ca parte componenta a sistemului antiracheta, operationalizarea fiind fixata pentru 2015. Sistemul de aparare antiracheta raspunde unor categorii de amenintari, avand in vedere ca vechea amplasare a sistemului nu oferea acoperire intregului teritoriu al Romaniei. Actualele masuri rezolva aceasta problema, a subliniat Traian Basescu, adaugand: “Este cel mai mare castig pe care il avem”. Basescu a tinut sa mentioneze: “Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei, subliniez acest lucru”.

Declaratia de presa a presedintelui Romaniei la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii


 

„Buna ziua,
Anunt opinia publica din Romania cu privire la invitatia facuta de catre Presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, privind participarea Tarii noastre la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta.

Mesajul Presedintelui american a fost adus la Bucuresti de catre doamna Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, care se afla in Romania in fruntea unei echipe de experti americani si cu care am avut o intrevedere in prima parte a zilei.

Dezvoltarea gradual-adaptiva a sistemului de aparare antiracheta in Europa, cu stabilirea unor componente si in Romania, este in deplin acord cu deciziile adoptate la Summit-ul NATO de la Bucuresti, dar si la cel de la Kehl, prin care au fost reiterate principiile privind indivizibilitatea securitatii si solidaritatii aliate.

Pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati interceptori terestri, ca parte componenta a sistemului antiracheta. Calendarul convenit cu partea americana vizeaza operationalizarea facilitatilor de pe teritoriul Tarii noastre incepand cu anul 2015.

Subiectul apararii antiracheta este unul de maxima actualitate pe agenda aliatilor NATO. Statele aliate sunt din ce in ce mai constiente de proliferarea programelor balistice – si va sunt cunoscute numele tarilor despre care se vorbeste si se fac analize. Ca atare, sistemul vine sa raspunda acestei noi categorii de amenintari.

Aici as face o paranteza: vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte a zonei de vest, noua amplasare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei pentru eventuale lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu raza medie de actiune.

Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei. Acest lucru doresc sa il subliniez, in mod categoric, nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem care sa fie indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari.

in acelasi timp, Romania a apreciat transparenta de care au dat dovada SUA in ceea ce priveste promovarea noului proiect de aparare antiracheta. si va aduceti aminte ca Presedintele Barack Obama a facut precizari inca din luna septembrie, anul trecut, ca vizeaza o regandire a sitemului de aparare antiracheta care sa se constituie intr-un sistem de protectie a tarilor din Sud-Estul Europei.

in sedinta de astazi, CSAT a aprobat propunerea partii americane privind participarea Romaniei la sistemul antiracheta. Pe teritoriul national vor fi amplasate capabilitati terestre de interceptare, ca elemente componente ale sistemului.

Pentru materializarea deciziei, in perioada imediat urmatoare, vor fi initiate negocieri bilaterale pentru incheierea acordurilor necesare, urmand ca acestea sa fie ratificate de catre Parlamentul Romaniei. Repet, Parlamentul Romaniei va fi cel care va aproba acordurile care vor fi negociate in perioada urmatoare.

Decizia pe care am luat-o astazi este extrem de importanta in consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, dar cel mai important lucru pe care l-am facut astazi la capatul unei perioade indelungate de discutii cu partenerul american, este acela ca aceasta decizie si operationalizarea sistemelor cresc foarte mult nivelul de securitate al Romaniei. Este cel mai mare castig pe care il avem. Romania nu era protejata impotriva unor eventuale lovituri cu rachete balistice.

imi permit sa spun ca este si un succes al Romaniei, nu numai in relatia bilaterala, dar si ca partener de incredere pentru statele membre NATO si pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Daca discutam de parteneriatul strategic romano-american, trebuie sa subliniez faptul ca acesta este un element in plus care arata increderea reciproca intre Romania si Statele Unite, intre Statele Unite si Romania, incredere care, iata, nu s-a manifestat numai in Irak si Afganistan, acum vine sa prefigureze niste sisteme care vor tine legate cele doua tari foarte multe zeci de ani de acum inainte.

Decizia adoptata de CSAT care, repet, trebuie sa fie aprobata de Parlamentul Romaniei atunci cand Acordul cu partenerii americani va fi finalizat s-a adoptat in baza articolului 118, alineatul 5 din Constitutia Romaniei, in baza Legii 291 din 2007, Legea privind intrararea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, de asemenea, hotararea CSAT este in acord cu Legea sigurantei nationale, Legea 51 din 1991, si Legea apararii nationale a Romaniei, numarul 45 din 1994.

Daca doriti, pentru cele doua legi, pentru Legea 51/1991 sunt vizate articolele 17 si 2, iar din Legea 45/1994 articolul 1.

Va atentionez, insa, asupra articolului 118, alineatul 5 din Constitutie si cu privire la articolul 3 din Legea 291/2007. Am tinut sa va dau aceste elemente de legalitate pentru ca dezbaterile care vor urma, daca este posibil, sa se faca in conformitate cu legile statului roman si nu fara a citi legile.

Va multumesc mult.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS