Acasa Actualitate-InternaPolitica interna „Romanii presupun sincer ca au cele mai proaste femei din Europa”

„Romanii presupun sincer ca au cele mai proaste femei din Europa”

scris de Ziua Veche
3 afisari

Vina sau virtute: ce cauta femeile in politica romaneasca?” a fost tema unei dezbateri organizate joi de Institutul de Studii Populare, la care participantii au fost de acord cu faptul ca este necesara impunerea unei cote de reprezentare a femeilor la nivelul tuturor structurilor. Participantii la disscutie au apreciat ca societatea romaneasca este profund discriminatorie fata de femei la nivelul vietii politice, iar politicile publice care le privesc direct se decid fara participarea lor.


 

@ Profesorul Mihaela Miroiu a invocat disproportia foarte mare care exista intre reprezentarea femeilor in viata politica si procentajul de 70% pe care-l reprezinta in cadrul studentilor la facultatile ce pregatesc tinerii pentru guvernare: stiinte politice, stiinte administrative, drept. Mai mult, femeile din politica ar încerca sa se plieze pe tiparul politicii facute de barbati. “Nu ne e totuna cine ne reprezinta. Prezenta femeilor in politica nu inseamna automat reprezentarea femeilor in politica. De cele mai multe ori, ele isi asuma agendele sefilor de partid si sunt complet obediente fata de acestea”, a apreciat Miroiu. Ea a subliniat: „Exista un risc ca atunci cand un domeniu se feminizeaza sa pice in partea de jos a grilei de salarizare. Mai ales ca, la nivel sindical, reprezentarea femeilor este si mai proasta decat la nivel politic. Cred ca romanii presupun sincer ca au cele mai proaste femei din Europa din moment ce au cea mai proasta reprezentare a femeilor”.

@ „Eu chiar cred ca e prea mult testosteron in politica romaneasca si cred ca avem nevoie de mai multa tandrete. Sunt mai constiincioase si mai harnice”, a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. El s-a pronuntat in favoarea impunerii unei cote de reprezentare pentru femei, desi a recunoscut ca, initial, a avut rezerve asupra acesteia: „La inceput am fost reticent fata de sistemul cotelor. El nu face decat să consolideze pozitia de inferioritate afemeilor fata de barbati, cand castigi o pozitie aleasa printr-un sistem de cote, esti intr-o pozitie de inferioritate. Nu mai am acum aceeasi pozitie, cred ca e nevoie de cote”.

@ “UDMR este, de altfel, recunoscut ca cel mai mai macho partid politic din Romania. In momentul de fata avem doua deputate, dar care au intrat prin grija calculatorului, prin redistribuire, nu pentru ca li s-a dat sansa sa participe la un colegiu unde locul era sigur”, a afirmat consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs. El a sustinut ca in legile electorale care reglementeaza ponderea obligatorie a femeilor sa existe sanctiuni, iar listele depuse care nu fac fata unor exigente sa fie respinse. “Cred ca este singura sansa ca, intr-adevar, femeile sa aiba reprezentarea pe care o merita”, a argumentat Eckstein. El a mai mentionat: “In Guvern, in afara de figura luminoasa a doamnei ministru Udrea, femei nu avem”.

@ “E nevoie de un mecanism interventionist. In Norvegia sunt 40% femei chiar si in consiliile de administratie ale companiilor private, in Franta exista o succesiune perfecta de gen pe liste la alegerile europarlamentare, iar in Belgia este impusa egalitatea de gen in prezenta mediatica in cadrul campaniilor electorale. Altfel spus, un partid care nu promoveaza femei nu are cum sa-si promoveze candidatii. Un partid care nu promoveaza femei este un partid retrograd”, a punctat consilierul personal al primului-ministru Andreea Paul Vass.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult