Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Romii il parasc pe Boc lui Obama din cauza tiganilor

Romii il parasc pe Boc lui Obama din cauza tiganilor

scris de Ziua Veche
2 afisari

Reprezentanţii unor ONG-uri care promovează drepturile romilor ameninţă că vor reclama puterea de la Bucureşti preşedintelui american Barack Obama pentru că aprobă schimbarea denumirii de rom în ţigan, fapt similar, în opinia activiştilor, cu legiferarea cuvântului peiorativ “nigger”, informeaza Mediafax.


Aceştia ţin să amintească Executivului de obligaţia de a respecta Convenţia-Cadru a Consiliului Europei pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, „care consfinţeşte dreptul la autoidentificare”, şi ameninţă că membrii uneia dintre ele, ACRR, vor adresa o scrisoare deschisă preşedintelui SUA, Barack Obama, în care vor sublinia faptul că Guvernul, Academia Română şi chiar şeful statului “susţin o iniţiativă care ar fi echivalentul legiferării în Statele Unite ale Americii a cuvântului peiorativ “nigger” (cioroi) ca denumire a comunităţii afro-americane din SUA”.

Reprezentanţii ONG-urilor acuză Guvernul că „are apucături totalitariste”, susţinând că Executivul încalcă articolul 6 din Constituţia României, cel care prevede că „statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”, precum şi că măsurile de protecţie luate de stat pentru “păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români”.

Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Romani CRISS, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială (CEDS) şi Policy Center for Roma and Minorities – consideră ca decizia Guvernului României de a adopta un memorandum prin care aprobă iniţiativa legislativă a deputatului PDL Silviu Prigoană  de a schimba oficial denumirea membrilor etniei din “romi” în “ţigani”, este inacceptabilă.

În final, ONG-urile solicită ferm o poziţie oficială în această chestiune din partea Grupului Minorităţilor Naţionale din Parlament, dar şi din partea Uniunii Democratice a Maghiarilor din România, cerându-le “să fie solidari cu minoritatea romă”.

Reprezentanţii celor patru ONG-uri s-au aflat între cei circa o sută de oameni, aproximativ jumătate etnici romi, care au protestat, la începutul săptămânii trecute, în Bucureşti, nemulţumiţi de iniţiativa deputatului Silviu Prigoană. Între timp, la două zile după prostestul lor, Cabinetul a anunţat că susţine propunerea lui Prigoană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult