Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Roşia Montană. Băsescu, despre neconstituţionalitate şi Ponta

Roşia Montană. Băsescu, despre neconstituţionalitate şi Ponta

scris de L.M.
11 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a cerut luni seară, într-o intervenţie publică de la Cotroceni, retragerea din Parlament a proiectului privind Roşia Montană.

Roşia Montană. Băsescu, despre neconstituţionalitate şi Ponta

Roşia Montană. Băsescu, despre neconstituţionalitate şi Ponta

Traian Băsescu susţine că nu se poate atribui prin lege un contract, fapt confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, justificând astfel afirmaţiile sale recente potrivit cărora legea privind proiectul Roşia Montană ar fi declarată neconstituţională de CCR. „Am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract. Şi acest lucru este confirmat de jurisprudenţa CCR prin deciziile sale nr. 600 din 2005, nr. 970 din 2007. Şi, nu în ultimul rând. decizia legată de respingerea Memorandumului de înţelegere cu privire la Rompetrol Group, pe care CCR de asemenea nu a validat-o în anul 2013″, a afirmat Traian Băsescu.

Am prevenit public Guvernul asupra neconstituţionalităţii acestui proiect de lege. Această lege a fost declanşatorul disputelor publice între cei care optează pentru exploatarea de la Roşia Montană şi cei care se opun. Riscul este ca timp de încă o lună, o lună şi jumătate disputele să continue, iar după o lună, ceea ce au votat parlamentarii să fie declarat neconstituţional. Proiectul de lege păcătuieşte în primul rând prin asta, la proiectul de lege fiind practic ataşat contractul cu RMGC. Am văzut că domnul Ponta a afirmat că s-au mai făcut privatizări prin lege. Aici nu discutăm de o privatizare prin lege, ci de exploatarea unui zăcământ aurifer. A fost vorba de privatizarea Petrom, promulgată de preşedintele Iliescu. A fost opţiunea sa. Din acest motiv nu a existat un refuz al CCR. Ar fi fost respinse.

Premierul dacă nu minte, nu poate să facă politică. A mai existat OUG cu privire la privatizarea Rompetrol, emisă de Guvernul Tăriceanu, devenită apoi lege, promulgată tot de domnul preşedinte Iliescu. A o doua ordonanţă privind privatizarea Rompetrol, ajunsă după 12 ani la mine, am retrimis-o la Parlament, după care am trimis-o la CCR, iar CCR a constatat tardivitatea sesizării pe care i-am făcut-o. Premierul nu se limitează doar la această încălcare a Constituţiei, prin ataşarea contractului la lege, ci constatăm că prin lege se modifică legea, ceea ce e un atribut al Parlamentului. Apoi, prin lege, RMGC primeşte dreptul să facă expropieri, ceea ce e neconstituţional. Prin această lege se permite ca ANRM să prelungească licenţa cu până la 20 de ani, în condiţiile în care prezent legea permite prelungirea până la cinci ani. Aurul şi argintul de la Roşia sunt proprietate publică. Iar faptul că prin lege se stabileşte că licenţele pot fi prelungite prin lege cinci ani maximum de două ori, are legătură cu exact acest fapt. Guvernul propune prin această lege ca vreme de 20 de ani, statul să nu mai aibă control asupra resurselor.

Tot prin lege se face reconfigurarea perimetrelor adiacente, ceea ce e tot preluarea atribuţiunilor ANRM. Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este neconstituţională, nu a fost o indicaţie pentru CCR, pentru că există o jurisprudenţă. Eu nu voi sta spectator ca Ion Iliescu la privatizarea Petrom, voi sesiza CCR pentru că nu vreau să-mi încalc conştiinţa la un act ilegal, dacă majoritatea o votează, poate să-mi vină, dar eu am obligaţia să veghez la constituţionalitatea legilor. Şi o voi face.

Părerea mea e că Victor Ponta a mizat pe o majoritate largă în Parlament şi a încercat un joc de tip CFR Marfă. El trebuie să înţeleagă că un prim-ministru trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are. Poziţia mea nu are nimic comun cu schimbarea punctului meu de vedere legat de exploatările metalifere din România. Avem o şansă foarte bună să le exploatăm. Neangajarea mea în dispute pro sau contra este legată de faptul că privesc cu îngrijorare la creşterea tensiunilor în societate.

Nu pot să nu observ că toată disputa e legată de două abordări, amândouă egal incorecte: unii susţin locurile de muncă, alte că nu trebuie făcute aceste locuri de muncă pentru că cianurile ne vor otrăvi pe toţi. Dincolo de banii europeni, prin propriile noastre resurse putem relua exploatările de aur, cupru, uraniu şi să generăm locuri de muncă. Un alt lucru, dincolo de banii europeni, e legat de independenţa energetică, fie că vorbim de gaze de şist sau de gazele din Marea Neagră.

Cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt şi lucruri care trebuiesc reglate prin lege: creşterea redevenţei de la 4 la 6%.

Ponta trebuie să scapă de laşitate ca să fie prim-ministru şi să mai renunţe la şmecherie. România nu e uşor de condus. Mă întrebam dacă ar fi fost Ponta prim-ministru în perioada crizei: nu ştiu dacă o scotea la capăt, cu teleguvernarea.

Nu sunt de acord nici cu Antonescu: el ştie foarte bine că e neconstitiţional proiectul de lege, decât să spună aprobăm, nu aprobăm ca să vadă de ce grup se lipeşte. Să-l trimită pe Şova la Parlament să ia proiectul, să-l ducă la Guvern, să-l lase acolo şi să plece. Este iniţiativa acestui ministru profund incompentent. Cum a putut să-i dea un asemenea proiect Guvernului.

Cred că trebuie explicate toate segmentele acestei exploatări. Dacă privim la rezervele de aur din Europa, în primele 13 zăcăminte din Europa, România are 4. Primele două: Roşia Montană, Rovina şi mai este zăcământul de la Bucium şi încă unul de la Certej. Asta este o avere pe care România o are în cel mai înalt grad, important e să o valorifice. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram. Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur. Într-un mod extrem de convenabil. În momentul în care BNR ar cumpăra aur, ar face emisiune de lei. Ca atunci când cumpără euro sau când ia bani de la Ministerul de Finanţe pentru construcţii de drumuri. România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru.

50 comentarii

digital 16-09-2013 - 19:41

păcat în morții măttii că nu ești atât de precis, concret și vehement și în privința referendumului care te-a demis din funcția de președinte!

MalVerde 17-09-2013 - 06:24

Ia da clic pe poza, vezi ce tras la fata e Basescu?
Bai, nu cumva voi il stresati?
Ia sa trimiti o telegrama de felicitare!

neacsum 16-09-2013 - 19:57

Si totusi are dreptate. Cand are, are. Stie sa speculeze, stie sa intinda capcane, stie sa astepte dupa colt, stie sa isi bata joc de amatori. Si mai ales, are de cine sa isi bata joc.

digital 16-09-2013 - 20:05

știi ceva, eu m-am cam săturat să-mi arate cineva dreptatea doar când îi convine lui, iar în rest s-o palmeze făcând pe șmecherul!
mai bine cu amatori decât cu șmecheri cocoțați pe spinarea unui popor și a unei țări!
poate ție îți place dreptatea de teapa ăstuia, mie nu!

neacsum 16-09-2013 - 21:05

Digital, eu m-am saturat si de dreptatea si de adevarul lor, dar pana una alta nu avem cum sa ii schimbam, romanii in afara de injuraturi nu mai stiu sa produca nimic. In al doilea rand nu e de vina el ca spune ceea ce spune ci prostul care ii da ocazia sa spuna si ii face astfel jocul . Cel care trebuie blamat aici este Ponta si nu Basescu, fie ca ne place sau nu .

UnUL 16-09-2013 - 23:03

Buboșel, vorbești/scrii să te afli în treabă, și bați câmpii fără grație ca de obicei.

MalVerde 17-09-2013 - 07:41

el il blameaza pe Basescu preventiv numai, ca nu se poate sa nu faca asta o boroboatza.
sau, o fi psd-ist si atunci se schimba treaba.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 16-09-2013 - 20:18

Basescu se foloseste, ca deobicei, de o situatie tulbure ca sa cistige capital politic. El se foloseste de aceasta gilceava dintre pnl si psd, ca sa mareasca crapatura din alianta usl. Ponta a facut bine ca s-a dus in mina ca sa-i scoata afara pe mkineri, chiar daca le-a promis ceva care nu exista, adica, o comisie parlamentara. Ponta este prim ministru, el nu poate sa dea ordin Parlamentului ca acesta sa creeze o comisie care sa … sa ce? Faptul ca Basescu nu renunta la opinia lui privind faptul ca proectul Rosia trebuie sa porneasca, asta arata ce pe el nu-l intereseaza acum decit cistigarea de capital politic. Ultimele sondaje il arata la egalitate cu Crin, pe la 24%, in timp ce Ponta este peste 46%. In acest context, Basescu „marseaza” dupa obisnuitu-i obicei, folosindu-se de slabiciunile dusmanilor. Asa-zisii oponenti ai proectului, niste ong-uri platite, se pare, cu bani murdari de Soros, nu vor primi niciodata informatii clare privind acest proiect. Simplul fapt ca redeventa a crescut de la 4 la 6% nu ne incalzeste deloc. E clar ca staruinta cu care ne-a obisnuit Gold Corporation asupra acestui zacamint, demonstreaza clar ca japitele astea de canadieni stiu ca in Romania pun de un chilipir de miliarde de dolari, stiind ca la asa hal de politicieni si coruptie generalizata, zacamintul asta le vor aduce moca miliarde de dolari in detrimentul amaritilor de romani care dorm pe niste zacaminte care le-ar asigura o viata tihnita fara sa munceasca.

MalVerde 17-09-2013 - 01:20

ce rost are sa apari pe aici si sa te prostesti cu cacareze de astea cu onguri?
bai, baga la cap bai, poporul roman intreg nu vrea toxica montana!

ValVerde 16-09-2013 - 20:55

Ponta: „Luati-l de pe mine ca-l omor…Aoleooo mincati-as, nu da-n fata ca trebuie sa ies la interviu diseara si ma invinetesti tot…da si tu la coaste, unde nu se vede…hai ba ca-mi spargi ochlerii si i-am cumparat din Miami, pe plaje…hai te rog io frumos, ai dat destul, lasa-ma un pic…saru-mina boierule!…”

MalVerde 17-09-2013 - 01:07

Bai, unde umblasi bai toata Duminica teleleu?

ValVerde 17-09-2013 - 01:53

Tu ce cauti sa pierzi vremea pe forum ?
Du-te, ba, ca incep aia sapaturile si nu mai poti sa scuipi si sa strigi lozinci. V-ati puturosit cu totii, nu va mai arde de proteste, ca ati terminat banii de la Soros si berea-i scumpa. ‘Ti-ai dracu ca n-aveti spirit civic si va pacalesc canadienii cum vrea muschii lor.

Te-a hranit nevasta ? Uscheala pe strada ca vin aia cu escavatoru’

MalVerde 17-09-2013 - 01:58

Aha., ai prins viata?
Imi trasesi o sperietura, ohoho!
pai fara tine, mai are nevoie Soros sa ma plateasca?
ca sa fiu sincer, cam traiesc pe seama ta.
era sa zic spatele din greaseala 🙂

ValVerde 17-09-2013 - 02:01

Ti-am sugerat cum sa vorbesti cu nevasta cind te intorci de la demonstratie si sa o cooptezi si pe ea in activitatile tale de responsabilitate civica, impletita cu expresii artistice in domeniul poeziei miltante. Nu mi-ai multumit.

” Fost-a demonstratie mare
Am durere in picioare”

“M-au luat la mititica
Ca am dat cu patlagica”

“Ponta e un mare bou
Auuu…m-am asezat pe-un ou”

“Antonescu-i om curat
Si ii place mult in pat
Da-i timp pina se trezeste
Apoi tara o pazeste”

“Am dat tare cu scuipatu”
Unde-i ciorba lui baiatu’?”

ValVerde 17-09-2013 - 02:04

Poti sa-i spui ca asa ti-au venit tie in minte, pentru ca aurul dacilor e al lor, adica al dacilor, si cind te apuca furia ai asa un fel de revelatie poetica.
Nu ma supar.
Poate iti da doua farfurii de ciorba

MalVerde 17-09-2013 - 02:06

Aha, esti ciukărit!
Pai asta e bine, mai ai vlaga si inca din plin.
Ai fost racit, asa e?
Da sa spui drept!

ValVerde 17-09-2013 - 02:09

Am facut planuri de sapaturi si perforari, ca voi duminica va duceti la biserica, la o bere, lasati garda jos si pin’ va intoarceti luni la carat lozinci, santieru e inceput, accesul interzis si iar ati luat-o in mina.

MalVerde 17-09-2013 - 02:10

Dar, sa spun drepr la randul meu, nu pot sa mai astept raspunsul si nici sa intru in joaca, trebuie sa inchid pravalia pt azi. Dar nu au intrat zilele in sac.

ValVerde 17-09-2013 - 02:14

Lucrezi in schimbul doi si jumatate ?
La 2 dimineata pe coclaurile virtuale ???

Adi 16-09-2013 - 21:11

Adrian Nastase are o ferma de gaini . Daca cineva vine cu o propunere de afaceri in care ia gainile in concesiune pe o redeventa de 6% din oua si dupa care vinde ouale inapoi lui Adrian Nastase la pretul pietei si se angajeaza sa curete de gainat peste 20 de ani voi chiar credeti ca va accepta?

MalVerde 17-09-2013 - 02:02

DRAGA ADI AI BRODIT-O !!!
Basescule, Pontolica si ti ANTONESCULE bagati la cap!

Pribeagul 16-09-2013 - 21:12

Ieri, a luat-o-n bot. Azi a iesit din nou (ziaristii nu-l huiduie, inca, oare de ce? Ce mai asteapta de la el?), incearca zadarnic sa recupereze irecuperabilul, indrugindu-le tot felul de prostii unor eventuali gura-casaca. Cine sa-l mai creada?

Udreo, trimite-l la cotet, ca dau hingherii peste el.

UnUL 16-09-2013 - 21:14

Pribege, bați câmpii, cu mintea dereglată de o ură bolnavă și irațională. Ești ridicol.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 16-09-2013 - 21:24

Culca-te IDIOT’ ,ca numai tu nu esti RIDICOL

http://baselandia.wordpress.com/2013/09/06/doua-javre/doua-javre/

UnUL 16-09-2013 - 21:25

Parpanghelaș, aș minți dacă aș spune că mi-era dor de tine și de delirul tău antiprezidențial. Dar dacă atât te duce creierașul…

MalVerde 17-09-2013 - 01:34

consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sînge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzînd astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct. Mai mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine.

Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor), arată că 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vîrsta de 72 de ani.

De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngraşă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pîine. Iar mămăliga vîrtoasă are jumătate din caloriile pîinii.

ValVerde 17-09-2013 - 01:58

„din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană foarte intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vîrsta de 72 de ani.”

===

Dar nu din vointa lor.
Cedeaza argumentelor bine prezentate de tineri care se joaca, absent, cu cutitul in timp ce-si expun pozitia in mod logic si rezonabil.
Ca roman zici viteaz zici.

MalVerde 17-09-2013 - 02:08

Hehehe, eu stiu bine cum e la Bran…

neacsum 16-09-2013 - 21:19

Nu el o ia in bot, noi o luam . Ne bucuram ca fraierii ca l-au facut unii javra ordinara.si stam pe scaune racoriti in loc sa iesim si sa il scoatem din cotet. iar javra ne mananca banii , nervii si zilele hahaind.

UnUL 16-09-2013 - 21:21

Domnule Neacșu, suferi de antibăsesciansim acut în fază terminală.

MalVerde 17-09-2013 - 01:16

Domnulle bărzăUnUL numai acul iti mai lipseste si iese de un insectar foarte complet despre cum era la Rosia Montana inainte sa ajunga Toxica Montana, fara iarba si toate cele.

ancuta 16-09-2013 - 21:50

@neacsum: in loc sa iesim si sa il scoatem din cotet
Daca nu esti descreierat, esti incitator la rebeliune, la distrugerea democratiei asa cum e si cat e ea!

UnUL 16-09-2013 - 23:05

Noi suntem politicoși : După tine, Buboșel, MULT după tine!

MalVerde 17-09-2013 - 01:26

mai du-te si tu la un footai sa te mai calmezi cornuta dreaq

UnUL 17-09-2013 - 08:31

Ce maniere, domnule! Ai rezervat un loc în Camera Lorzilor.

ancuta 17-09-2013 - 21:13

@malaule,
1. Iti traduc:
necsoiu’ incita la forta pentru agresiuni asupra Palatului Cotroceni, gen:haideti prostilor sa-l dau jos si sa ma puneti pe mine!
Prin urmare, creierul lui, atat cat e, trebuie calmat, nu eu!
2. Cat priveste „mai du-te si tu la un footai sa te mai calmezi cornuta dreaq” , multumesc, asemenea!

Pribeagul 16-09-2013 - 21:29

Ne pierdem vremea cu acest aiurit, acest rebut, menit sa ajunga la gunoi, acordindu-i o atentie nemeritata. Daca avea ceva cit de cit bun pentru tara, ar fi putut arata aceasta de cind se ocupa de politica. Analizind-i influenta asupra politicii romanesti din cei 20 si… de ani de activitate politica, concluzia desprinsa este ca a fost o otrava care a distrus viata politica a tarii.

UnUL 16-09-2013 - 21:32

Puișor, dimpotrivă, a fost – și este – un medicament care încearcă să însănătoșească această țară și să îi curețe sângele atins de septicemie. Și doar do bi to cii ca tine nu înțeleg asta și văd realitatea prin oglinzi deformante.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 16-09-2013 - 21:39
UnUL 16-09-2013 - 21:41

Asta e părerea ta, puișor. Și mai termină naibii cu link-urle !

UnUL 16-09-2013 - 21:44

A propos : Imbecilitatea asta de „Băselandia” ține tot de trustul Intact?

UnUL 16-09-2013 - 21:59

Negru da, humor, nu. Și bișnițar e moșu-tău.

UnUL 16-09-2013 - 22:11

Te-am mai întrebat dacă „Băselandia” face parte din trustul Intact, dar nu mi-ai răspuns.

UnUL 16-09-2013 - 22:30

Deci după toate aparențele răspunsul e „da”.

UnUL 16-09-2013 - 23:01

După toate aparențele, bați câmpii.

Adi 16-09-2013 - 22:46

Orice concesiune e o teapa si o excrocherie si statul roman ar trebui sa inceteze acordarea de concesiuni si infiintarea de companii de stat care sa se ocupe de resurse de la aur pina la petrol.

MalVerde 17-09-2013 - 01:10

FRUNZA VERDE DE FURI TARA
TI SE CURMA VIETISOARA.

DIN BUZUNAR DE VOTEZI
PORTOFELUL NU-L MAI VEZI.

DUPA ORISICE MANDAT
PROCESUL “CAT A FURAT?”

N-A FURAT, A FOST “PROSTIE”?
AVEM LEAC LA SMECHERIE

DE A FOST “PROSTIT” O DATA
ESTE NUMAI BUN DE PLATA!

S-A PROSTIT DE ORI MAI MULTE?
PUSTILE SA IL ASCULTE!

jan dinu 17-09-2013 - 07:16

— NUMAI — la un trib idiot shi dobitoc se poate intimpla
asha ceva ca avutia cea mai de pretz — AURUL — s-a ajunga
pe mAini straine in halul asta cu procentajul 94% pentru straini
(indiferent cine sunt aia ) shi restul frimiturilor s-o ia bastinashii .
NIci in timpul coloniilor continentului sud african nu a fost asha
— EXPLOATARE — ( hotie la drumul mare ) !!!
Pe nett circula declaratia (YT )a d-lui presedinte a Israelului ca
datorita evreilor talentati au reusit sa cumpere – Rumania – Ungaria –
Polonia …shi big plus$$$ — MANHATTAN — !!.
Daca — rumanii ashtia patibulari — ar fi luat ca sfatuitori – un RABIN
ori mai multi ,altfel era situatia …dar asha cu – Patriarhul – asta
mafiot al – bisericii oRTHOdoxe o sa se aleaga praful …de voi cit mai curind
— Cu tradatorul bijnitar BAS$ESCU – racolat de mai multe servicii secrete
cind avea – Centrala de Comertz shi Spionaj Comunista – atzi ajuns
la sapa de lemn – stiind sa va abureasca in stilul cel mai pervers posibil !
Vizita lui NATANAYAHOO shi PEREZ la Bucuresti (dupa mine ) cred ca
a fost strict legata de „tranzactia exploatarii Rosia MOntana – oferindu-le acestora de sheful statului Roman toate sperantele ca aurul o sa ia
drumul spre cei care stiu care este adevarata lui valoare …
— GOLD CORPORAZION — !
JD – USA

MalVerde 17-09-2013 - 07:38

Mai bine vezi-ti de Hamerica, mainca-ti-as, ca va nenoroceste islamicii.
Aud ca iar v-a impuscat pe capete.
Pai cu Dallas in 63 cum a fost?
Nici acum nu se stie bine cum au facut ei ca sa-l matraseasca pe Kennedy.

jan dinu 17-09-2013 - 07:54

— BASES$CU sa ia cianura shi s-o toarne toata’n gura — !!
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult