Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Rus: Romania aşteaptă scuze de la Ungaria pentru declaraţii defăimătoare

Rus: Romania aşteaptă scuze de la Ungaria pentru declaraţii defăimătoare

scris de A.B.
8 afisari

Ioan Rus susţine că  autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile defăimătoare la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.  

rus

foto: realitatea.net

Ministrul de Interne Ioan Rus a recunoscut că aştepta ca scuzele să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio întrevedere cu omologul său, Victor Ponta. „Eu mă aşteptam ca partea ungară să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că preşedintele Parlamentului ungar a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa Guvernului României. Dar a stat în aceeaşi atitudine de frondă, nu a solicitat nicio întrevedere cu premierul Ponta, iar acesta nu avea cum să îl primească şi înainte de a-şi cere scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas aşa cum au fost. Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor ungare pentru declaraţiile şefului Parlamentului Ungariei”, a spus Rus. El a adăugat că aşteaptă să vină scuze şi să dispară problema, nu să se meargă pe varianta de a declara persona non grata pe cineva. „Depinde mai mult de ei decât de noi. Scuze de la persoana care a făcut afirmaţiile, eu mă gândeam că Viktor Orban va cere scuze din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei. Cineva trebuie să îşi ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că este barbar sau isteric. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi de cultură politică, şi limbajul şi conţinutul afirmaţiei”, a spus ministrul de Interne. Potrivit acestuia, autorităţile române au gestionat absolut legal chestiunea cu Nyro Joszef şi au mers pe o variantă administrativă, cea mai elegantă, să nu se întâmple un lucru în legătură cu care noi am informat partea maghiară.

„Am explicat că nu suntem de acord să se facă un eveniment în legătură cu persoana respectivă dat fiindcă există o sensibilitatea a românilor vizavi de o astfel de chestiune, a organizaţiilor evreieşti, Nyiro aparţinând unei ideologii fasciste, am explicat că nu posibil să se facă într-o zi de Rusalii catolice. Încercarea de a deturna o activitate creştinească într-una politică sau electorală era în afara unor reguli civilizate, de relaţii între două ţări. Partea maghiară nu a răspuns pozitiv, ci a continuat, iar noi am demonstrat că România nu este un sat fără câini”, a explicat Ioan Rus. Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal şi că a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa acestuia. Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la Bucureşti a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declaraţia comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

3 comentarii

vodka 02-06-2012 - 18:24

da, o sa trebuiasca sa asteptam un pic

VALAH 03-06-2012 - 08:36

extremistii astia de unguri sunt ancorati in sec.19, ei sunt cei barbari , turbati dupa teritorii in care erau minoritari si nici macar nu erau de drept ale lor. Statul ungar era un stat apostolic , provincie austriaca si pasalac turcesc, asta era acest stat , nu era un stat politic si independent, viseaza la cai verzi pe pereti, sunt prea mici si prea putini pentru asa de mari pretentii. romania ar trebui sa raspunda foarte dur impotriva acestui stat barbar si extremist.

Ciu Huhu 03-06-2012 - 10:06

Corect!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS