Acasa Actualitate-InternaPolitica interna S-a încheiat campania electorală. Cum alegem duminică

S-a încheiat campania electorală. Cum alegem duminică

scris de A.B.
2 afisari

Sâmbătă dimineaţa s-a încheiat campania electorală. Pentru ca alegerile locale să se desfăşoare corect, Biroul Electoral Central (BEC) a pus la punct toate detaliile. Au fost tipărite buletinele de vot, ştampilele au fost ştanţate, iar listele electorale au fost afişate în locurile publice. Aşadar, ne mai rămâne de făcut un singur lucru: să mergem la vot.

vot

foto: b365.realitatea.net

Ce trebuie să ştie alegătorii

Secţiile de votare se vor decshide la orele 5.00, în prezenţa preşedintelui Biroului Electoral, care are obligaţia de a verifica urnele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor. De asemenea, preşedintele este cel care închide şi sigilează urnele şi aplică ştampila de control a urnei de votare. Votarea se desfăşoară între orele 7.00 – 21.00. Fiecare dintre alegători poate vota numai la secţia unde se află în scris pe listele electorale iar accesul în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului de cabine. Alegătorii sunt obligaţi să prezinte cartea de identitate Biroului Electoral al secţiei, care, după verificarea înscrierii pe lista electorală, le va încredinţa buletinul de vot şi ştampila de votare. De asemenea, alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „votat” în patrulaterul care cuprinde numele candidatului pe care îl votează. Alegătorii trebuie să ştie faptul că ştampila trebuie să fie rotundă şi se aplică o singură dată în patrulater. Spre deosebire de anii anteriori, BEC a hotarât ca buletinele de vot mâzgălite sau ştampilate să fie validate. După votare, pe actul de identitate al fiecărui alegător se aplică data şi ştampila cu menţiunea „votat”.

21.00, votarea se declară încheiată

După închiderea votării, preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare trece la anularae buletinelor de vot rămase neîncredinţate şi la deschiderea urnelor. Începe numărătoare buletinelor de vot şi anularea celor care nu sunt admise de legea electorală. După aceste operaţiuni, preşedintele va citi cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin, lista de candidaţi care a fost votată sau, după caz, numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de primar votat . Rezultatul va fi consemnat în două tabele separate, pentru Consiliul Judeţean, respectiv pentru primar. Pentru Capitală, se va întocmi un tabel şi pentru Primarul General al Capitalei. Se vor întocmi apoi procese verbale pentru fiecare Consiliu Local, Judeţean respectiv primar, se adaugă contestaţiile, buletinele nule şi cele contestate.

Constatarea reazultatelor alegerilor

După primirea poceselor verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate Birourile Electorale ale secţiilor de votare şi după soluţionarea contestaţiilor Biroul Electoral de Circumscripţie însumează voturile exprimate şi atribuie mandate, în condiţiile Legii alegerilor locale. În acest an, va fi declarat învingator candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi din totalul alegătorilor prezenţi la urne.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult