Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Scandal pe bugetul din 2020. USR nu susține creșterea peste 3% a deficitului, în timp ce ALDE cere deficit de 4%

Scandal pe bugetul din 2020. USR nu susține creșterea peste 3% a deficitului, în timp ce ALDE cere deficit de 4%

scris de Misu Andrei
93 afisari

Grupul parlamentar al USR, dar și mai mulți parlamentari de la ALDE au depus amendamente la Legea plafoanelor bugetare, pe care Guvernul Orban își asumă joi răspunderea în Parlament. Conform proiectului transmis de Guvern, pentru anul 2020 se propune un deficit bugetar de 3,6% din PIB, iar pentru anul 2021 propunerea este de 3,34%. Cei din USR și din ALDE nu au fost de acord cu aceste plafoane și au făcut propriile propuneri.

 

Guvernul a respins, în ședința de joi, amendamentele USR și ALDE la Legea plafoanelor bugetare, care prevedeau scăderea, respectiv creșterea deficitului bugetar pentru anul 2020.

USR propune un amendament la legea plafoanelor bugetare prin care deficitul din anii următori să nu fie mai mare de 3%. „Creșterea previziunii de deficit peste limita de 3% este o greșeală. Deficitul va fi finanțat prin datorie, ceea ce va crește dobânzile pentru mediul privat și va devaloriza moneda națională. Guvernul trebuie să se încadreze într-o anvelopă bugetară sustenabilă”, se arată în expunerea de motive a amedamentului USR.

Deputații Andrei Gerea și Varujan Vosganian și senatorul Ion Popa de la ALDE au depus un amendament la legea plafoanelor bugetare în care cer deficit de 4% în anul 2020, adică cu aproape 0,4% mai mare decât propunerea guvernului, sumă care ar trebui direcționată către investiții. De asemenea, ALDE cere un deficit de 3,6% din PIB în 2021.

Guvernul Orban va decide dacă va ține cont de amendamentele propuse de USR și de ALDE la legea plafoanelor bugetare. De asemenea, mai multe amendamente au fost depus și la legea care reglementează transportul în afara localităților, legea pe care guvernul își va asuma joi răspunderea în Parlament.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult