Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Scandalul Oprea-Tismaneanu

Scandalul Oprea-Tismaneanu

scris de Ziua Veche
0 afisari

Politologul Vladimir Tismaneanu si istoricul Marius Oprea s-au contrat amarnic, dar nu pe chestiuni de teorie istorica, ci pe orgolii izvorate din afilierea politica. Tismaneanu a lucrat pentru Traian Basescu si este apropiat de PDL, iar Oprea a fost unul din oamenii de incredere ai lui Calin Popescu Tariceanu, respectiv al PNL. Obiectul disputei: conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Acuzele lui Oprea

Marius Oprea l-a acuzat sambata pe Vladimir Tismaneanu ca a facut presiuni pentru a-l indeparta din frruntea IICCMER. „După schimbarea ecuatiei politice, dat fiind ca eu sunt membru PNL de multa vreme si am refuzat sa parasesc partidul… Sunt asimilat unui secretar de stat, dar sunt membru PNL si bineinteles ca au existat foarte mari presiuni, pas cu pas împotriva mea… Eu nu inteleg sa cedez (…) Nu ma cramponez de functie. Miza este una politica, aceasta schimbare a mea trebuie asumata politic. Este o functie politica, dar de ce nu m-au schimbat în 2009, cand au castigat puterea?”, s-a revoltat Oprea, pe un post tv. Pana acum, scriitoarea Herta Muller, Doina Cornea, istoricul francez Stephane Courtois si profesorul universitar Catherine Durandin s-au pronuntat in favoarea numirii lui Marius Oprea in fruntea ICCMER.

Replica lui Tismaneanu

„Cu deosebire deprimant este ca oameni pe care ii respect au intrat intr-un joc in care calomnia, insinuarea si insulta brutala se intersecteaza cu mania persecutiei dusa la extrem. Unii au compus, altii au semnat tot felul de texte fara a le trece o secunda prin minte sa ma intrebe si pe mine ce cred.  S-a nascut ideea unei sinistre cabale in spatele careia, omnipotent, perfid si vindicativ, m-as afla eu. Mi se trimit somatii, avertismente severe, mustrari, se scrie despre “relatia speciala” dintre mine si presedintele Basescu, despre influenta oculta pe care, pasamite, o exercit. O personalizare absurda a unui domeniu care ar trebui sa fie unul al conlucrarii sincere”, a scris in replica, pe blogul sau, Vladimir Tismaneanu. El a relatat: “I s-a propus lui Marius Oprea sa ramana presedintele (titlul nu a fost subiect de disputa, putea fi si acela de director general ori director executiv) IICCR unificat si regandit strategic, cu un nou Consiliu Stiintific, prezidat (coordonat) de Vladimir Tismaneanu, care va cuprinde toti membrii vechiului Consiliu IICCR si o serie de noi membri (cercetatori din Comisia Consultativa Prezidentiala, fosti membri ai Comisiei Prezidentiale, alti istorici, politologi, sociologi din Romania si din strainatate). Repet, niciodata, sub nici o forma, nu am cerut sa fiu presedinte de onoare al vreunei institutii. Este o completa fabulatie”.

Istoria ICCMER

 Cabinetul Emil Boc a decis anul trecut crearea ICCMER prin comasarea a doua institutii: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), condus de Marius Oprea, cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), condus de Dinu Zamfirescu. Actul normativ emis de Guvern prevede ca directorul institutiei nou create, ICCMER, va fi numit de primul ministru si va avea un mandat de cinci ani. In prezent, sefia structurii comasate este asigurata de Marius Oprea, fara a exista o numire oficiala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS