Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Scrisoarea celor trei din PSD și reacția lui Dragnea

Scrisoarea celor trei din PSD și reacția lui Dragnea

scris de Z.V.
44 afisari

Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu semnează o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susţinute de mulţi lideri judeţeni ai PSD, iar documentul va fi discutat în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, convocat vineri la prânz. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, este susţinută de „suficient de mulţi” lideri de organizaţii judeţene astfel încât să nu fie ignoraţi, arătând că ei nu doresc destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an. Secretarul general al PSD Marian Neacşu consideră că documentul conţine o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, şi propune ca acesta să fie analizat de toate organizaţiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie, el spunând că a înţeles din această „epistolă” că „partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP şi cu partidele de opoziţie”. El a susţinut că, în calitate de preşedinte al PSD, „nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituţii”.

Firea: Am ajuns mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Colegii semnatari ai documentului în care se cere demisia lui Dragnea au simţit că sunt monitorizaţi, filaţi

Primarul general al municipiului Bucureşti. Gabriela Firea, a afirmat miercuri seară că „am ajuns să fim mai rău ca în timpul lui Ceauşescu”, Firea povestind că nu doar ea, ci şi colegii si care au semnat scrisoarea împotriva lui Liviu Dragnea au simţit că sunt „filaţi şi monitorizaţi”

„Suntem mulţi, suficienţi cât să contăm, să nu mai fim ironizaţi, bagateliazţi şi să nu se mai pună tunurile pe noi şi să fim ameninţaţi şi urmăriţi. Am ajuns să fim mai rău ca pe timpul lui Ceauşescu. Ne sunt telefoanele urmărite, ascultate, monitorizate, sunt maşini după noi. Noi, aceşti oameni, dorim mai binele partidului, mai binele guvernării şi mai bine pentru ţară şi nu va mai fi influenţată de o singură persoană” a afirmat Gabriela Firea miercuri, într-o emisiune la România Tv.

Întrebată cine o filează, Firea a spus că nu ştie, dar că nu este singura în această situaţie.

Petre Daea: Nu prin scrisori se rezolvă problema într-un partid, ci faţă în faţă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri, la Buzău, că problemele dintr-un partid nu se rezolvă prin scrisori, ci ”faţă în faţă”, în interiorul partidului, referind- se la scrisoarea unor social democraţi care îi cer demisia liderului PSD Liviu Dragnea.

Prezent la Buzău la un eveniment dedicat recoltei, ministrul Agriculturii Petre Dea a declarat că, în opinia sa, toate problemele trebuie discutate în interiorul partidului, nu prin corespondenţă, ci ”faţă în faţă”.

”Nu prin scrisori se rezolvă problema într-un partid, eu vă spun ca un om mai în vârstă cu părul alb, un om care înţelege ce înseamnă democraţia într-un partid şi ierarhia. Trebuie să ne respectăm preşedintele şi să discutăm în structurile partidului, în interior orice. Nu putem discuta prin scrisori. Nu trebuie să corespondăm prin scrisori, ci să ne uităm unul la altul, faţă în faţă, în structurile partidului, să discutăm ca bărbaţi ce suntem care am crescut în acest partid. Nu aş putea vedea o soluţie în această direcţie. Dacă ai ceva de spus, şi e firesc pentru că e un partid mare, e diversitate de opinii care trebuie respectată, să se desfăşoare, însă, în partid nu prin scrisori”, a declarat Daea la Buzău.

Bădălău: Mă raliez declaraţiei comune a colegilor mei, un demers menit să salveze partidul într-un moment dificil

Senatorul Niculae Bădălău, lider al PSD Giurgiu, spune că se raliază declaraţiei comune transmise de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu, un „demers menit să salveze partidul într-un moment dificil”, iar social-democraţii sunt datori să facă „o analiză onestă şi deschisă” a situaţiei în care a ajuns Partidul Social Democrat şi să pună degetul pe rană, pentru că „în politică nu e loc nici de sentimente, nici de resentimente”. „Suntem vulnerabili, ca partid şi ca guvern, pentru că avem un lider vulnerabil, care atât prin situaţia sa juridică, cât şi prin modul său de acţiune din ultima perioadă, a atras asupra PSD oprobriul unei însemnate părţi a societăţii româneşti”, afirmă parlamentarul PSD.

„Mă raliez declaraţiei comune a colegilor mei, un demers întru totul democratic, menit să salveze partidul într-un moment dificil. Suntem cu toţii datori să facem o analiză onestă şi deschisă a situaţiei în care a ajuns Partidul Social Democrat şi să punem degetul pe rană, pentru că în politică nu e loc nici de sentimente, nici de resentimente. Totodată, consider că, dacă scrisoare pe care am transmis-o către liderii partidului în cadrul şedinţei Comitetului executiv din ianuarie ar fi fost discutată, nu ne-am mai fi aflat astăzi în acest impas”, afirmă Bădălău, într-un mesaj postat pe Facebook

El spune despre Liviu Dragnea că este un lider vulnerabil, care „a atras asupra PSD oprobriul unei însemnate părţi a societăţii româneşti”.

Dragnea, despre scrisoarea prin care i se cere demisia: Am înţeles din această epistolă că partidul trebuie să se alinieze cu Iohannis, cu DNA, cu SRI. Eu, ca preşedinte, nu voi duce acest partid sa devină o unealtă a acestor instituţii

„Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă, nu am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înţeles, de fapt, care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii care nu trebuie să se implice în politică”, a declarat Liviu Dragnea, în Parlament.

El a spus că în Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru vineri, va vorbi „suficient de bine, de mult şi de apăsat”.

Liderul PSD a refuzat să răspundă mai multor întrebări ale jurnaliştilor, spunând că va vorbi la CEx şi după CEx.

„Sigur o să vorbim după CEx, eu chiar vreau să vorbesc în interiorul partidului şi abia după aia vorbim la presă”, a spus Dragnea, întrebat dacă ia în calcul să demisioneze.

Marian Neacşu, despre scrisoarea prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea: Sunt enunţate o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a PSD, care din păcate au fost abandonate în ultima perioadă

Secretarul general al PSD Marian Neacşu consideră că scrisoarea semnată de Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu conţine o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă. El propune ca documentul să fie analizat de toate organizaţiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid.

“Am citit cu atenţie declaraţia comună a colegilor noştri şi am constatat că sunt enunţate o serie de principii sănătoase, privind acţiunea politică a PSD, care din păcate au fost abandonate în ultima perioadă. Sunt întru totul favorabil ideii de revenire la modul colegial şi democratic de luare a deciziilor în partid şi, mai ales, celei de asigurare a continuităţii şi mai ales a coerenţei guvernării”, a transmis miercuri Marian Neacşu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că va propune ca acel document să fie analizat de toate organizaţiilr partidului şi dezbătut în cadrul Comitetelor Executive Judeţene.

“În calitate de secretar general, propun ca în perioada imediat următoare acest document să fie analizat de toate organizaţiile partidului şi dezbătut în cadrul Comitetelor Executive Judeţene, astfel încât preşedinţii de organizaţii să participe la Comitetul Executiv Naţional cu un mandat clar din partea membrilor de partid. În felul acesta vom păstra şi unitatea partidului şi guvernarea şi vom putea să privim cu încredere către alegerile de anul viitor”, se mai arată în mesajul secretarului general al PSD.

Paul Stănescu: A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte

Vicepremierul Paul Stănescu precizează că şi-a asumat scrisoarea prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea pentru că a sosit timpul să se spună lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa pot fi luate deciziile corecte.

Paul Stănescu precizează, într-un comunicat, că şi-a asumat scrisoarea, alături de Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu, fiind conştient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură.

”A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai aşa putem lua deciziile corecte. Am identificat, alături de colegii mei, cauzele care au condus la situaţia noastră actuală, una deloc favorabilă, în ciuda măsurilor bune din punct de vedere economic şi social pe care le-a luat Guvernul. Am propus, de asemenea, un plan de măsuri, unele imediate, altele pe termen mediu, care să ne asigure păstrarea guvernării, a poziţiei de cea mai puternică forţă politică a României şi premisele câştigării alegerilor care vor avea loc anul viitor”, afirmă vicepremierul.

El spune că trebuie asigurate stabilitatea coaliţiei majoritare, continuarea şi implementarea proiectelor importante ale actualului Guvern, sprijinită administraţia publică locală prin investiţii publice şi alocări judicioase de fonduri, îmbunătăţită imaginea PSD atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, ”fără însă a face rabat de la principiile noastre şi fără a ne asocia în vreun fel cu forţe care ne erau potrivnice până mai ieri”.

Liderul PSD Buzău: Liviu Dragnea să facă un pas în spate, a ajuns un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare

Preşedintele organizaţiei judeţene Buzău a PSD, deputatul Marcel Ciolacu, susţine scrisoarea semnată de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu şi spune că solidaritatea de partid nu înseamnă ca social-democraţii să fie pasivi în faţa unor decizii greşite care continuă de prea mult timp. Ciolacu mai afirmă că a venit timpul ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, acuzându-l pe liderul PSD că a devenit ”un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare”.

„Susţin scrisoarea semnată de colegii mei pentru că am convingerea că PSD poate să facă în continuare lucruri bune pentru România. Pentru a realiza asta, trebuie să înţelegem că solidaritatea de partid nu înseamnă să fim pasivi unor decizii greşite care continuă de prea mult timp. Aceste decizii greşite se suprapun cu dorinţa de şi mai multă putere a lui Liviu Dragnea. Un preşedinte PSD care a făcut lucruri bune, dar care, astăzi, din păcate, nu mai este omul pe care l-am cunoscut în urmă cu ceva ani. Din păcate, Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii şi spaime imaginare”, arată liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat joi pe Facebook.

El spune că nu mai pot fi tolerate fapte precum eliminarea din partid a unor oameni, în urma unor decizii care se iau arbitrar de către o singură persoană. De asemenea, Ciolacu vorbeşte despre suprimarea libertăţii de exprimare în PSD.

Liderul PSD Vaslui: Scrisoarea prin care se cere demisia lui Dragnea este foarte moderată şi trebuie discutată în CEx

Liderul organizaţiei judeţene Vaslui a PSD, Dumitru Buzatu, spune că scrisoarea prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea este ”foarte moderată” şi trebuie dezbătută în Comitetul Executiv Naţional al PSD, pentru că partidul nu poate rămâne „în această stare” până în 2020, când sunt alegerile.

”După multe peripeţii şi tot felul de ştiri despre un document, iată că a apărut această scrisoare care a fost asumată de trei lideri. Cred că acest lucru este foarte bun pentru că singura soluţie la această criză din partid este discutarea acestei scrisori şi a altor probleme la CEx. Scrisoarea este foarte moderată, nu cere decât demisia lui Dragnea. Să facă un pas în spate. Un pas în spate este o idee foarte vagă, ar putea să facă un pas la stânga, la dreapta sau chiar în sus”, a declarat Dumitru Buzatu, la Digi24.

Întrebat dacă susţine scrisoarea, Buzatu a spus că susţine că acest document trebuie dezbătur în Comitetul Executiv, pentru că PSD nu poate rămâne în această stare: ”Susţin demersul dezbaterii scrisorii, trebuie să dezbatem aceste lucruri pentru că nu putem sta în această stare în PSD de acum şi până în 2020 când vor avea loc alegerile. Voi exprima un punct de vedere în CEx”.

Liderul PSD Maramureş: Imaginea lui Liviu Dragnea este extrem de şifonată, nu putem să negăm evidenţa acestui lucru

Liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, spune că liderii PSD din Transilvania se vor reuni joi seară pentru a decide dacă vor susţine sau nu scrisoarea în care se cere demisia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Zetea spune că unele argumente din document sunt incontestabile şi că imaginea lui Dragnea este „extrem de şifonată”.

„Pot să vă confirm şi eu că sunt destui (susţinători ai documentului – n.r.), nu cunosc un număr fix, nu am făcut parte din grupul care a redactat această scrisoare. Îmi displace că această scrisoare a fost făcută publică înainte de a o discuta în partid. Sunt lucruri normale în scrisoare, la care nu ai cum să te opui. Lucrurile legate de buna guvernare, de susţinerea Guvernului, toate sunt lucruri pe care fiecare membru PSD şi le doreşte a fi întărite. Cum vom găsi o soluţie amiabilă din care partidul să iasă mai unit va fi mai delicat. PSD nu este format doar din membrii CEx. Nu cred că vineri se va lua o decizie pe care să o accepte toată lumea, dar trebuie găsită o soluţie pentru ca această situaţie să se oprească. Această dispută politică dăunează guvernării”, a declarat, la Digi 24, liderul PSD Maramureş.

El a spus că şi-ar fi dorit ca documentul să fie discutat mai întâi în interiorul partidului, dar „asta nu înseamnă că puncte din scrisoare nu pot fi susţinute”.

Firea: „Declaraţia privind starea PSD” este susţinută de mulţi lideri de organizaţii judeţene, suficient de mulţi cât să nu fie ignoraţi

Gabriela Firea a declarat, la Digi 24, că scrisoarea este asumată de ea, de Ţuţuianu şi de Stănescu, dar este susţinută de suficient de mulţi lideri de organizaţii judeţene: „Sunt preşedinţi de organizaţii judeţene, membri ai Comitetului Executiv care aderăm la principiile şi valorile exprimate în acest document, dar decizia recentă a fost aceea ca cel puţin pentru această etapă să fim noi, cele trei persoane, care să asumăm public conţinutul acestei declaraţii comune privind starea PSD”.

Firea, care este vicepreşedinte PSD, a spus că susţinătorii scrisorii nu vor destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an.

„Se poate observa şi din textul acestui document – noi nu dorim destabilizarea PSD sau divizarea lui, aşa cum s-a vorbit în aceast[ perioadă, ci vrem să atragem atenţia asupra faptului că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, aşa cum se întâmplă cel puţin în ultimul an de zile, iar ceea  ce am exprimat şi eu în cadrul CEx de la Netun nu a fost o situaţie singulară, ceea ce mi s-a întâmplat mie în Capitală, aici, la Bucureşti, au fost situaţii similare replicate în întreaga ţară. Prin urmare, noi nu avem o vendetă, nu dorim să rupem partidul, noi spunem că nu este normal ca o formaţiune politică care a primit votul românilor pentru a conduce ţara înrt-un sens bun să fie blocată şi privită negativ ca percepţie publică pentru faptul că se iau nişte măsuri care nu sunt rodul şi rezultatul consultărilor cu noi toţi cei responsabili, membri ai Comitetului Executiv. Este un grup din ce în ce mai restrâns de persoane, noi îl numim <<grupul de la Scroviştea>>, care se întâlnesc, iau decizii foarte importante pentru ţară, nu foar pentru un grup de persoane, unele dintre aceste măsuri fiind controversate şi unele dintre acestea atrăgând pur şi simpu o reacţie publică negativă, şi nu doar din partea membrilor psd, ci din partea tuturor românilo”, a declarat primarul Capitalei.

Gabriela Firea a mai spus că singura problemă pe care o au semnatarii acestui document este „persoana domnului Dragnea, care a luat partidul pe nume personal şi îl conduce de foarte multe ori în direcţia greşită”.

Comitetul Executiv Naţional al PSD, convocat pentru vineri la ora 12.30

Comitetul Executiv Naţional al PSD a fost convocat în şedinţă pentru vineri la ora 12.30, anunţul fiind făcut de PSD după apariţia scrisorii semnate de Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, car cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

„Sedinţa CExN va avea loc vineri, 21 septembrie, la ora 12.30”, este anunţul făcut de Departamentul de comunicare al PSD la scurt timp de la apariţia scisorii semnate de Firea, Ţuţuianu şi Stănescu.

Comitetul Executiv Naţional are 68 de membri. Potrivit statutului PSD, CEx este constituit din membrii Biroului Permanent Naţional cu drept de vot, liderii grupurilor parlamentare, liderul PSD din Parlamentul European, preşedinţii organizaţiilor judeţene/de sector ale PSD, preşedintele organizaţiei municipale PSD Bucureşti, preşedinte PSD Diaspora, preşedinte PSD Republica Moldova şi preşedinţi ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES activists.

Firea, Ţuţuianu şi Stănescu semnează o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor

”Este o scrisoare semnată de mine cu doamna Firea, cu domnul Stănescu, ca reprezentanţi ai unui grup mai mare de lideri de organizaţii judeţene”, a declarat, marţi, Ţuţuianu.

Întrebat ce vor face semnatarii şi susţinătorii scrisorii, dacă Liviu Dragnea nu demisionează la şedinţa CEx, Adrian Ţuţuianu a răspuns: ”Noi suntem membri ai PSD. Vă spun de la început că nu plecăm din partid, nici nu vom face altceva, vom continua să ne exprimăm în forurile statutare ale partidului (…), pentru că nu cred că lucrurile se închid azi sau mâine. Este o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel public la toţi parlamentarii PSD, la toţi liderii de filiale, la preşedinţii CJ, la primarii, partidului, consilieri locali, consilieri judeţeni să ni se alăture în acest demers care nu are la bază niciun fel de interese altele decât interesele naţionale şi interesele PSD”.

În legătură cu declaraţia lui Liviu Dragnea că ”funcţia de preşedinte al PSD nu se ia cu japca”, Ţuţuianu a replicat: ”Nu cred să fi văzut că am scris ceva de funcţii în această scrisoare şi cred că nu este cazul să discutăm de funcţii. Soluţia pe care am propusă este ca interimar conducerea să fie asigurată de preşedintele executiv, aşa cum este prevăzut în Statut şi într-un moment pe care îl vom aprecia ca fiind optim, noi am spus începutul anului viitor, să organizăm un congres în care să luăm deciziile legate de conducerea partidului”.

El a spus că acest grup care susţine scrisoarea va avea discuţii şi cu liderii ALDE, care ”sunt oameni cu experienţă şi colaborarea este între partide şi nu între persoane”.

Ţuţuianu a precizat că el nu a avut nicio discuţie legată de scrisoare cu Viorica Dăncilă, dar şi-a exprimat încrederea că aceasta este ”un om responsabil” şi că, dacă scrisoarea va fi adoptată de CEx, ea ”va trebui să facă ceea ce trebuie pentru partid”.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că, dacă PSD nu găseşte soluţii la problemele serioase pe care le are, există riscul ca parlamentari social-democraţi să plece la alte partide.

”Amnistia şi graţierea sunt acte de clemenţă pe care orice stat civilizat le adoptă la anumite intervale de timp. Noi avem ultima lege de graţiere şi amnistie din anul 2002, din vremea GuvernuluI Adrian Năstase. Anul acesta suntem la 100 de ani de România Mare. În general, toate statele de evenimente adoptă asemenea acte normative, dar am spus că despre amnistie şi graţiere trebuie să discutăm în Parlament, după o largă consultare cu CSM, cu Ministerul Public, Uniunea Naţională a Barourilor din România, cu uniunile judecătorilor şi cu societatea civilă”, a mai declarat Ţuţuianu, în opinia căruia adoptarea unei OUG pe această temă ar putea duce inclusiv la pierderea guvernării.

În ceea ce priveşte legile justiţiei, el a afirmat: ”Astăzi cred, făcând o analiză retrospectivă, că am fi putut să adoptăm mai rapid şi pachetul de legi privind justiţia, dacă eram mai hotărâţi şi mai clari în ce avem de făcut, am fi putut să adoptăm mai rapid şi modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, cred că am fi putut să discutăm cel puţin cu o sesiune mai devreme de Codul administrativ”.

Semnatarii scrisorii cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.

Cei trei susţin democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, Departamente etc.).

Aceştia vor menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi.

Prezentăm integral textul scrisorii:

”Declaraţie privind Starea Partidului Social Democrat

Stimate domnule Liviu Nicolae Dragnea,

Doamnelor şi domnilor membri ai Comitetului Executiv Naţional,

Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an şi 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toţi indicatorii atestă o creştere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene. Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale şi subvenţiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariaţi din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al şomajului etc.

Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obţinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

Situaţia actuală a PSD trebuie văzută şi pe fondul unei slabe opoziţii politice, în contextul unor mişcări sociale de contestare, tot mai consistente şi mai radicale, al creşterii gradului de polarizare a societăţii româneşti (pro şi contra PSD).

Este datoria noastră de oameni politici responsabili să analizăm această situaţie şi să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile din anul 2019 – europarlamentare şi prezidenţiale – şi cele din 2020 – locale şi parlamentare.

Cauzele pentru care ne aflăm în această situaţie sunt, în opinia noastră, următoarele:

1. Partidul Social Democrat şi guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit şi vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnaţi cei trei candidaţi la funcţia de Prim-Ministru şi membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid şi a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puţin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri, sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătăţire a funcţionării partidului, cu implicaţii asupra imaginii şi percepţiei publice în rândul electoratului propriu, dar şi al societăţii în ansamblu.

2. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societăţii româneşti: Preşedintele României, partidele politice din opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.

3. Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupţia, schimbările din Justiţie, „Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic şi social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacţionat defensiv şi ineficient la atacurile venite din toate părţile, în loc să fie pro activ şi să impună temele de discuţie.

4. Toate luările legitime de poziţie pe tema „Statului Paralel”, a abuzurilor comise în justiţie, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI şi diverse instituţii, au fost contracarate cu ideea că PSD acţionează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliţi ai acestora.

De asemenea, iniţiativele PSD în zona reformării Justiţiei, justificate din perspectiva democratizării societăţii româneşti, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au fost atacate de opoziţia parlamentară şi o parte a societăţii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea.

Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.

5. Manifestările împotriva guvernului şi a PSD, în special cele din iarna anului 2017 şi cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societăţii româneşti şi la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societăţii. Acţiunile de protest anunţate pentru lunile septembrie şi octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor măsuri de amnistie şi graţiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă şi cu pierderea guvernării de către PSD.

6. Promovarea în Guvern, Ministere, Agenţii, alte instituţii publice a unor persoane cu evidente carenţe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.

7. Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei că sunt atacate instituţiile statului de drept şi Justiţia. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivaţiile reale şi legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiţie şi încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de către „Statul paralel”.

8. Situaţia juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziţiei şi a unei părţi a societăţii civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern şi extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers iniţiat de PSD de în direcţia reformării Justiţiei.

9. Conducerea discreţionară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Naţional, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desfiinţarea de facto a Consiliului Naţional şi a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice şi parlamentare.

În faţa situaţiei de criză, pentru a evita izolarea internaţională a ţării şi pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acţiuni:

1. Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcţia de preşedinte al Partidului şi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor.

2. Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, preşedinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, Departamente etc.).

3. Menţinerea coaliţiei PSD-ALDE, singura garanţie a continuării programului de guvernare. Negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi.

4. Îmbunătăţirea actului de guvernare şi consolidarea echipei guvernamentale. Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiţii publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menţinerii ritmului de creştere economică.

5. Susţinerea marilor proiecte de infrastructură critică (termoficare, alimentare cu apă etc) şi a colaborării dintre Guvern şi administraţia publică locală pentru implementarea acestora.

6. Impulsionarea iniţierii şi derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de către administraţia centrală şi locală.

7. Susţinerea necondiţionată a adoptării şi aplicării noii legi a Pensiilor, aşa cum a fost elaborată de actualul Guvern.

8. Elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale prin măsuri ţintite, menite să-i ajute pe cei aflaţi cu adevărat în nevoie, astfel încât lupta împotriva pauperizării să înregistreze rezultate vizibile.

9. Pregătirea corespunzătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătăţire a imaginii României şi a guvernării, în plan internaţional.

10. Creşterea coeziunii grupurilor parlamentare şi adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiţia, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea naţională, Codul administrativ, dar şi iniţiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Naţional al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese.

Grupurile parlamentare vor susţine necondiţionat guvernul PSD-ALDE şi vor respinge orice moţiune de cenzură promovată de opoziţia parlamentară.

11. Adoptarea unei legi a Lobby-ului în concordanţă cu principiile de transparenţă şi bune practici din statele cu tradiţie în acest domeniu.

12. Ajustarea cadrului legislativ şi normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condiţiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori,

13. Adoptarea unei iniţiative legislative privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu: Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, asociaţiile magistraţilor, UNBR şi societatea civilă. Reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

14. Condamnarea cu fermitate şi luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiţie, care trebui să se înfăptuiască imparţial, cu respectarea strictă a Constituţiei şi a legilor în vigoare.

15. Susţinerea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei din data de 7 octombrie 2018.

16. Susţinerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară. Pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie. Pregătirea bugetului de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 şi adoptarea acestora până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

17. Sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale prin alocarea resurselor financiare necesare funcţionării şi dezvoltării localităţilor. Adoptarea codului finanţelor publice.

18. Întocmirea unei strategii electorale coerente, care să asigure pregătirea partidului pentru alegerile din anul 2019, europarlamentare şi prezidenţiale şi maximizarea şanselor de câştigare a acestora.

19. Îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali şi recâştigarea încrederii în România şi în Partidul Social Democrat. Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste.

Stimaţi colegi,

Demersul nostru este unul onest, care nu urmăreşte interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toţi membrii Comitetului Executiv Naţional, parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri judeţeni şi locali, membrii şi simpatizanţi ai partidului, să sprijine demersul nostru. Este important să rămânem uniţi şi solidari, să continuăm guvernarea, dar să avem şi viitor. PSD trebuie să rămână cea mai importantă forţă politică a ţării, un partid de stânga modern şi progresist, cu vocaţie europeană.

În numele comitetului de iniţiativă al prezentei Declaraţii comune,

Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD,

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD,

Primar general al Capitalei

Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD,

Vicepreşedinte al Senatului

Bucureşti, 19 septembrie 2018”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult