Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Scutaru: PNL se va abţine de la votul în cazul STS

Scutaru: PNL se va abţine de la votul în cazul STS

scris de A.A.
2 afisari

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că parlamentarii PNL se vor abţine de la votul asupra proiectului de lege STS.

PNL se va abţine de la votul în cazul STSScutaru a declarat pentru Mediafax că PNL se va abţine de la votul asupra proiectului de lege privind STS, în plenul Camerei Deputaţilor.

„Ni se pare firesc ca asupra proiectului de lege să se pronunţe şi domnul Klaus Iohannis atunci când îşi va lua în primire postul de ministru de Interne”, a susţinut liderul deputaţilor PNL.

El a criticat poziţia exprimată de premierul Victor Ponta în privinţa STS, precizând că în prezent există control parlamentar asupra serviciului prin intermediul comisiilor de apărare din Parlament.

„Am văzut declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta după întâlnirea cu parlamentarii grupului minorităţilor naţionale privind amendarea proiectului de lege al STS, iar lucrurile par foarte confuze şi nu mi se par că ar aduce clarificări. Controlul parlamentar asupra STS este prezentat ca o mare realizare, doar că acesta există în prezent şi este menţionat foarte clar în Legea 92/1996 de funcţionare şi organizare a STS. Controlul parlamentar asupra STS se exercită de comisiile de apărare din Cameră şi Senat, care au atribuţii de control şi asupra SPP, precum şi a unor servicii departamentale, cum ar fi cel al Ministerului de Interne sau cel al Ministerului Apărării”, a declarat Scutaru.

El a precizat că PNL susţine trecere Serviciului 112 la Ministerul de Interne, pentru o coordonare mai bună a comitetelor de salvare.

Liderul deputaţilor PNL a criticat varianta înfiinţării unei comisii speciale distincte la nivel parlamentar pentru controlul activităţii STS.

„Mai sunt două comisii pentru controlul SRI şi SIE, două comisii parlamentare distincte, dar vorbim de două servicii de informaţii. A transforma STS dintr-o autoritate care are rol de asigurare şi protecţie a comunicaţiilor de stat într-un serviciu de informaţii mi se pare un lucru periculos. Apariţia unei comisii parlamentare distincte pentru controlul STS ar ridica STS la nivelul SRI şi SIE şi ar modifica actuala arhitectură instituţională de securitate”, a susţinut Scutaru.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după întâlnirea cu Grupul minorităţilor din Parlament, că i s-a propus găsirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar trebui să treacă sub control parlamentar, iar serviciul 112 să rămână la Ministerul de Interne.

„Domnul Pambuccian mi-a propus, în numele Grupului, ca la proiectul de lege privind STS, să încercăm să găsim în Parlament, o formulă chiar mai bună decât cea propusă de Guvern, şi anume Serviciul 112, care peste tot în lume este la Ministerul de Interne, să treacă la Ministerul de Interne, iar STS să fie sub control parlamentar”, a spus Victor Ponta.

El a spus că, din punctul de vedere al USL, pentru că ştia despre acest proiect şi l-a discutat şi cu ceilalţi colegi, consideră că „este o idee chiar mai bună decât cea a Guvernului”. „Împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă. Îi vom consulta şi pe colegii liberali şi pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, şi în felul acesta, sper ca soluţia finală a legii să fi o soluţie europeană şi o soluţie cât mai puţin disputată politic”, a spus preşedintele PSD.

Ponta a spus că Varujan Pambuccian va lucra cu ceilalţi parlamentari de profil la amendamente pe proiectul de lege al Guvernului. „Am spus că grupurile noastre parlamentare susţin o modificare a proiectului în acest fel, Serviciul 112, ca peste tot în Europa, să fie la Ministerul de Interne, la Departamentul pe care îl conduce domnul Arafat, iar STS nu la Guvern, nu la Preşedinţie, şi anume la Parlament”, a spus premierul Ponta.

Varujan Pambuccian a spus, la rândul său, că este o chestiune de logică şi că, astfel, nu se mai folosesc instituţiile statului în lupta politică. „E logic pentru că rolul STS este să securizeze convorbirile care utilizează mijloace electronice, între toate instituţiile statului, şi atunci este normal ca şi puterea şi opoziţia să aibă un control asupra felului în care se realizează această securizare, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de suspiciuni de nicio parte”, a spus Pambuccian.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, săptămâna trecută, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.

Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.

Proiectul de lege privind STS va fi dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, urmând să fie analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi apoi în plen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult