Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Se schimbă Guvernul. Ce pretenţii are Tăriceanu

Se schimbă Guvernul. Ce pretenţii are Tăriceanu

scris de P.C.R.
1 afisari

După un tur de trei ore prin Parlament, în care a testat susţinerea de care se bucură din partea conservatorilor, a liberalilor lui Tăriceanu dar mai ales a colegilor de partid, Victor Ponta a tras linie.

ponta tariceanu„I-am anunţat că venim cu o formă restructurată a Guvernului, din care să facă parte, alături de PSD, cu câte 2 portofolii, colegii de la UNPR, PC şi PLR”, a declarat Victor Ponta.

Dacă progresiştii şi conservatorii se mulţumesc cu ministerele pe care le au, parlamentarii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu ar fi negociat patru portofolii. În final, au rămas cu două: ministerele Finanțelor și Economiei.

Premierul spune că nu are emoţii. Din calculele lui, noul Cabinet va trece de votul ParlamentuluiPreședintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, marți, că parlamentarii din Grupul liberal-conservator susțin continuarea guvernării pentru a putea fi îndeplinit programul politic al USL, cu un cabinet în cadrul căruia UNPR, PC și PLR vor deține un număr egal de portofolii. Ponta a adăugat că noua formulă a guvernului va fi prezentată în perioada 14-19 decembrie.

„Am cerut opinia colegilor parlamentari de la Partidul Conservator și Partidul Liberal Reformator privind continuarea guvernării sub o formă de guvern restructurat din care, bineînțeles, să facă parte cele patru partide componente și, de asemenea, să discutăm despre planul concret de acțiuni pentru 2015-2016, acțiuni care țin atât de partea guvernamentală, cât și de acțiunea parlamentară și politică. Există sprijinul acestor colegi și împreună vom lucra la acest plan de acțiuni”, a declarat premierul, la Parlament, la finalul discuțiilor purtate cu parlamentarii din Grupul liberal-conservator.

Ponta a adăugat că în perioada următoare va fi prezentat în Parlament bugetul și forma restructurată a Guvernului. „Vom încerca să realizăm în continuare în 2015-2016 cât mai multe din angajamentele din programul de guvernare pentru care am fost aleși în 2012”, a adăugat premierul.

Întrebat când ar urma să fie prezentat în Parlament guvernul restructurat, Ponta a spus că în săptămâna 14-19 decembrie.

„Săptămâna 14-19 (decembrie — n.r.) este și săptămâna în care și bugetul este în dezbaterea Parlamentului și, de asemenea, voi veni cu forma restructurată a Guvernului”, a mai declarat premierul.

Ponta a precizat că în cadrul discuțiilor nu s-a ajuns la nominalizări pentru portofolii în guvernul restructurat.

„Nu am discutat și nu aveam când să discutăm despre cine, ce funcții are, pentru că întâi și întâi trebuia să vedem dacă există această coaliție în continuare și există dorința de a ne duce mai departe actul de guvernare. Și azi în urma tuturor acestor întâlniri am această confirmare. Trebuie să lucrăm împreună, săptămâna viitoare să avem acest plan de acțiuni 2015-2016 al Coaliției de guvernare. După ce avem aceste condiții, după aceea discutăm de portofolii și de persoanele care vor ocupa aceste portofolii pe baza unui algoritm parlamentar pe care-l știți foarte bine. Și anume, UNPR, PC și PLR vor avea un număr egal de portofolii, iar restul vor fi ale colegilor de la PSD sau independenți susținuți de PSD”, a declarat premierul.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că parlamentarii din formațiunea pe care o conduce, alături de cei ai PC, susțin continuarea guvernării de către actuala coaliție și realizarea unui plan politic de acțiune pentru 2015-2016 bazat pe programul asumat de USL în 2012.

„În esență pot să vă reafirm că domnul Ponta a dorit să aibe o reconfirmare, și a obținut-o, a sprijinului politic din partea grupurilor parlamentare ale PLR și PC. Sper să fiu și în asentimentul colegului meu Daniel Constantin.

Am stabilit ca în continuare să ne concentrăm eforturile pe întocmirea unui plan de acțiune, să-i spunem, plan de acțiune care se bazează pe programul de guvernare asumat de USL în alegerile parlamentare din 2012 și care a obținut votul de încredere al Parlamentului, în așa fel încât să definim acțiunile esențiale pentru anul 2015-2016 până la alegerile viitoare”, a declarat președintele PLR la finalul discuțiilor purtate de premierul Victor Ponta la Parlament cu Grupul parlamentar Liberal Conservator.

Întrebat, dacă s-a discutat și despre portofoliile pe care ar urma să le primească reprezentanții PLR în cadrul guvernului restructurat, Tăriceanu a infirmat.

„V-am mai spus astăzi că nu, știu că v-a spus și domnul prim-ministru, vă pot reconfirma că nu am făcut niciun fel de discuție. Întâi, important este să ne raportăm la agenda de preocupări a cetățeanului, la agenda politică fixată prin programul de guvernare al USL. Și, sigur că aceste chestiuni legate de portofolii, structura Guvernului, vor veni în urma lor”, a declarat președintele PLR.

Tăriceanu a precizat că după finalizarea „documentului politic” avut în vedere de Coaliția care susține continuarea guvernării se va discuta și despre necesitatea ca în noul cabinet să fie prezent și un vicepremier din partea partidului pe care-l conduce.

„Noi am discutat astăzi ceea ce e mai important, conținutul proiectului politic. După aceea, sigur că toate aceste lucruri fac obiectul unor negocieri, așa cum se întâmplă peste tot în lume. PLR are vocație să gestioneze orice minister, nu numai ministerele economice, sunt și alte ministere din toate domeniile. Nu există, dacă vreți neapărat, o preferință exclusivă către aceste domenii. Putem și la ministerele de factură economică, dar nu numai”, a declarat președintele PLR, întrebat dacă formațiunea pe care o conduce a solicitat preluarea în noul Guvern a unor ministere economice.

Despre propunerea UNPR privind taxarea marilor averi, Tăriceanu a spus că nu este oportună în acest moment.

„Orice propunere poate fi discutată în Coaliția de guvernare, însă cred că în contextul în care pentru anul 2015 și eu și primul-ministru am declarat că nu vom introduce sau majora niciun fel de taxă, această propunere nu este oportună în acest moment”, a mai declarat președintele PLR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult