Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sebastian Lazaroiu: Suspendarea lui Basescu a avut consecinte negative enorme

Sebastian Lazaroiu: Suspendarea lui Basescu a avut consecinte negative enorme

scris de Ziua Veche
47 Afisari

Una din cauzele principale ale situatiei extrem de dificile in care se afla Romania astazi a fost suspendarea presedintelui Traian Basescu, in 2007, actiune politica soldata cu un esec, dar care a avut consecinte negative enorme, greu de anticipat atunci, a sustinut consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, intr-un interviu pentru ziare.com. Lazaroiu a estimat si posibilitatea ca PDL sa nu mai intre in Parlament. Mai mult, el a avansat posiblitatea ca partidului lui Dan Diaconescu sa acceada in Parlament. „Partidul Poporului are sanse sa intre in Parlament! E mai degraba un simptom la care politicienii ar trebui sa fie atenti”, a atentionat Lazaroiu. Despre Traian Basescu, colaboratorul sau a spus: „Era ceva mai optimist la inceputul primului mandat, intre timp a realizat cat de puternica e rezistenta sistemului la schimbare. A devenit mai realist, fata de timpul necesar si posibilitatea de a schimba lucrurile”. In privinta mass-media, el a constatat: „Presa nu reuseste sa isi revina, din pacate”, dupa „cinci ani in care multi jurnalisti au abdicat de la principii”, iar „meciul democratie – presa”, despre care vorbea in 2009, nu mai continua. „A fost o inclestare la alegerile din 2009, cand presa ajunsese sa falsifice jocul democratic. Acum nu mai conteaza acest joc”, a conchis consilierul prezidential.




„Nu stiu cand se va intampla (daramarea Guvernului si o noua suspendare a sefului statului-n.r.), dar cele doua actiuni politice nu se vor intampla decat impreuna, cand Opozitia va avea o majoritate care sa dea jos Guvernul si cand, probabil, se va actiona si in vederea suspendarii presedintelui (…). Dar nu stiu daca cineva s-a gandit pana acum ca noi suntem in situatia in care suntem, dificila din punct de vedere economic, mai ales in structura bugetului, si din cauza suspendarii presedintelui din 2007. Sa ne reamintim ca suspendarea a avut loc in mai 2007. O actiune nepregatita de Opozitie, ei se asteptau sa aiba succes pana la urma. Efectele pentru partidele care au initiat acest demers au fost dramatice, au fost sondaje care aratau ca PSD avea 15%, PNL 7%, iar PDL la 50%! Efectul a fost dramatic intr-o luna sau doua, din cauza suspendarii, pentru ca oamenii au considerat actiunea nelegitima. Speriati, si PSD si PNL, chiar si UDMR, au inceput sa arunce cu banii. Amintiti-va cand s-a marit punctul de pensie: in iulie sau august 2007, cand speriati de consecintele electorale au inceput sa arunce cu bani (…) Iar acum constatam ca trebuie sa ne imprumutam ca sa dam acele pensii majorate foarte mult. (…) Mi-e teama ca genul asta de evenimente cu mare incarcatura politica au consecinte pe care nici macar nu le putem anticipa pe termen mediu si lung. Sigur, e si criza la mijloc, dar noi suntem unde suntem pentru ca unii au fost atat de speriati de prostia pe care au facut-o in mai 2007 incat, pur si simplu au spulberat bugetul”
, a explicat consilierul prezidential.

La PDL bate vantul

„Cred ca PDL poate fi impiedicat sa duca la capat reformele doar de calculele electorale individuale. Oamenii acestia din Executiv sunt si oameni politici, care se aleg. Masurile sunt impopulare si creeaza o anumita depresie a partidului, a celor care vor sa isi innoiasca mandatul. Daca stau prea mult cu ochii pe sondaje, care arata prost, atunci probabil ca reforma va esua. Nu imi dau seama daca actualul premier poate duce la capat reformele, nu ca nu ar avea vointa, stie ce are de facut si ca nu exista o alta directie in care sa mergem, dar daca nu le duce la capat e pentru ca isi poate pierde sprijinul politic in Parlament si in partid”, a declarat consilierul prezidential.
In opinia sa, criticile presedintelui la adresa lui Sever Voinescu sau Cristian Preda au fost indreptatite si se refereau la un fenomen mai general, acela de a ataca partidul din interiorul sau. „In perioada asta un partid aflat la guvernare are nevoie de foarte multa solidaritate. Aceasta hartuire permanenta a Executivului si premierului s-ar putea sa demobilizeze si sa duca la disolutia autoritatii in partid”, a atras atentia Lazaroiu.
„Am fost de cateva ori la sediul central al PDL si impresia e ca bate vantul.(…) Stiu ca multi sunt ocupati de actul guvernamental, dar ar trebui sa ii lase pe altii sa se ocupe de partid. Orice partid poate sa dispara de pe scena politica (…). Eu nu cred ca va fi chiar asa, dar as spune ca depinde in foarte mare masura de PDL, nu de altii”, a mai mentionat Sebastian Lazaroiu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS