Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna

Secuii cer autonomia judeţelor Harghita şi Covasna

scris de Cristian Vultureanu
11 afisari

Consiliul Naţional Secuiesc va demara o campanie de strângeri de semnături, prin care Uniunea Europeană să recunoască printr-un act juridic dreptul de autodeterminare a Ţinutului Secuiesc. Consiliul Naţional Secuiesc a decis să se folosească de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obţine automia teritoriului.

Tinutul Secuiesc

foto: realitatea.net

Uniunea Europeană oferă cetăţenilor din statele membre dreptul la iniţiative cetăţeneşti. Aceste iniţiative trebuie susţinute de un milion de semnături din sapte ţări membre ale Uniunii. Conform unui Regulament al Parlamentului European, până la 1 martie 2012, fiecare stat membru trebuie să desemneze o autoritate responsabilă cu verificarea procesului de strângere de semnături. Iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc este „recunoașterea printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare, a comunităților autohtone care păstrează particularitățile naționale și tradiții specifice, precum și asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea„. 

Conform hotărârii adoptate, obiectivul iniţiativei cetăţeneşti ce urmează să fie demarată de Consiliul Naţional Secuiesc este recunoaşterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea„, se arată într-un comunicat CNS. Prin acest demers, CNS doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc, iar pentru acest lucru are nevoie de minimum 24.750 de semnături din România. „Noi intenţionăm însă să trângem circa 200.000 de semnături„, a precizat Izsak Balazs, preşedintele CNS.

La aceste semnături se adaugă cele strânse în regiunile similare din Europa. „A fost adoptată hotărârea de a crea la nivel unional condiţiile juridicie ale autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, contactând locuitorii regiunilor similare din Europa, care de asemnea păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii istorice, ca în urma alianţei şi cooperării noastre, drepturile colective ale populaţiilor acestor regiuni sp devină o cauză de drept comunitar„, a arătat Izsak Balazs. Pentru a putea începe procesul de strângere  a semnăturilor la 1 aprilie 2012, CNS a trimis o petiţie Guvernului României şi premierului Emil Boc, prin care cere că Regulamentul Parlamentului European privind iniţiativele cetăţeneşti să fie respectat.

20 comentarii

Adrian M 20-09-2011 - 18:32

m-am saturat de iredentistii maghiari
si inca raman in memoria colectiva crimele hortiste impotriva romanilor
ca sunt recente…

Cercul 20-09-2011 - 18:45

De isi fac ungurii mustati? Ca sa-si faca codite cand sunt chei.
De ce isi fac militienii mustata? In caz ca nu gasesc batista.
De ce isi fac militienii mustalite oala? Sa nimereasca colacul civilii.

BULA 20-09-2011 - 19:31

Vezi ca-l enervezi pe Marius Batca si te da pe mana SRI.

Cercul 20-09-2011 - 19:39

Tare fricos mai esti, mai oltene.
Nu stiu cati de multi stiu dar colacele moderne nu-s in forma de O. ci in forma de C.

BULA 21-09-2011 - 12:37

Repede ma catalogasi. Nu sunt fricos, domnule universitar. Am vrut sa-l ating pe mustaciosul Batca. E de-al SRI.

Pribeagul 20-09-2011 - 18:52

Au luat secuii ungurizati o poarta maramureseana si o fac simbol a „particularitățile naționale și tradițiilor specifice”, ca si cum ungurii si-ar fi petrecut tota viata cu prelucrarea lemnului. Ba mai mult, o fac si hotar de intrare in tinutul… romanesc al secuilor, ungurilor… vai de mama lor, nici ei nu mai stiu ce sunt si pe ce lume traiesc.

De abia asteapta UE sa va primeasca cu jalba-n protap si declare tinuturile autonome ale turcilor in Germania, ale romanilor in Spania si Italia, a tiganilor pe Champs Elysees…

Ar fi bine sa va mai linistiti, dezmostenitilor, si tratati cu respect pe romani si tara lor, care in conditii normale, daca o recunoasteti, poate deveni si tara voastra in care sa traiti cum va taie capul, ca n-are nimeni treaba cum va organizati si pe cine puneti in fruntea voastra.

Mai incetati cu fosgaiala asta si vedeti-va de treaba in liniste!

Andrei 20-09-2011 - 20:21

Fapte de” vitejie „ale maghiarilor „civilizati”

„In zorii zilei de 14 septembrie 1940, am fost trezit de zgomotul asurzitor al focurilor de armă ce răbufneau dinspre casele vecinilor noştri. Era intuneric, şi m-a cuprins o frică ce nu v-o pot descrie în cuvinte. Aveam doar 16 ani. In familie eram de toţi 10 suflete. Părinţii şi 8 copii. Locuinţa era compusă din două camere. Eu, părinţii şi alţi 5 fraţi dormeam într-o cameră, iar în camera mică, ceilalţi doi frăţiori. L-am trezit pe tata, Mihai Butcovan, şi i-am spus că sunt impuşcaţi românii. Tata nu putea vorbi de emoţie, pentru că bănuia ce ne aşteaptă. Mama o alăpta pe surioara * de 11 luni, iar parcă focurile de arma se înteţeau cu fiecare minut ce trecea. Mama l-a rugat pe tata să se uite pe geam să vada ce se intamplă pe uliţă iar acesta i-a spus ca vede oameni care se plimbă agitaţi. Pentru o clipă mi-am aruncat şi eu ochii pe fereastră. Strada era plină de militari horthyşti şi consăteni maghiari, deveniţi părtaşi la masacru. Mama, dupa ce a aşezat-o pe fetiţă în leagan, i-a spus tatii să meargă să deschidă uşa, ca să nu bata soldaţii în poartă aşa cum au făcut la vecini. Pe când tata a vrut sa deschidă uşa, deja soldaţii erau în curtea noastră. Unul dintre criminalii horthyşti s-a răstit la el, spunându-i să iasă afară din casă. La câteva secunde am auzit cinci bubuituri de armă. Atunci am ştiut ca l-au împuşcat pe tata. Imediat au năvălit în casă trei soldaţi, îndreptând puştile spre noi. S-au răstit şi la noi, bineînţeles în ungureşte, să ieşim afară. Mama i-a intrebat, arătând spre leagan, că ce va întampla cu fetiţa, la care soldaţii i-au raspuns că o s-o crească ei. Când am ieşit l-am văzut pe tata, care zăcea cu faţa în jos lângă peretele casei. M-am indreptat înspre el, moment în care asasinii horthyşti…

„Mulţi erau mutilaţi înainte de a fi ucişi. Lui Dumitru Chiş i-au scos ochii, iar lui Dumitru Sârca i-au tăiat mâinile, criminalii motivând că acestea au purtat steagul românesc in zilele festive. Cu sadism, lui Pavel Sârca i-au smuls unghiile cu cleştele.

Cu barbarism, soldaţii au scos copilul cu baionetele din soţia lui Gheorghe Lontea, când aceasta se afla în durerile naşterii.
Ana Buboi, gravidă în luna a opta, a fost spintecată cu baioneta, la cimitir, pentru a vedea ce pui de valah poartă in pântec. Tot la cimitir, două persoane, Maria Sârca de 40 de ani şi Maria Olla de 15 au fost aruncate în groapă de vii, după cum spun martorii oculari.

Bietul meu tată, Mihai Butcovan a fost impins în groapă cu lopata de către ţigani, care evitau să pună mâna pe el motivând că a fost „mare valah”. Morţii erau foarte mulţi, iar groapa insuficient de adâncă, de aceea cadavrele au fost aşezate unele cu capul spre apus, iar altele, cu capul spre răsărit, pe mai multe rânduri, grosimea stratului de pământ de deasupra groapei fiind doar de 50 centimetri.
Persoanele care n-au putut ieşi din case, bătrânii, bolnavii şi copiii au fost executaţi în interiorul locuinţelor, iar bărbaţii au fost împuşcaţi cu mai multe gloanţe în curtea gospodăriei proprii. Persoanele au fost împuşcate în cap, în piept şi în burtă, după care urma ciopârţirea cadavrelor cu baionetele

PS:AVRAM IANCU îi spunea unui funcţionar maghiar: „Românul nu cerşeşte libertatea de la unguri; naţiunea română e destul de tare ca să-şi cucerească libertatea prin luptă”

NELIDA 20-09-2011 - 20:55

Eu cred ca s-a ajuns prea departe cu drepturile cerute de fratii nostri secui.Este nevoie a se avea in vederea care este situatia romanilor care traiesc pe langa ei.Faptul ca s-au instalat fortat pe aceste meleaguri cu represali peste populatia existenta nu inseamna ca le poate aplica zicala:
„Dai nas lui Ivan el se suie pe divan”Sa traiasca pe aceste locuri dar sa caute pacea si sa umble dupa ea.Secui nu sunt unguri deaceia trebuie sa priveasca lucrurile inainte si sa-l asculte mai mult pe D-zeu care nu vrea divergente intre oamenii care i-a creiatsi le da hrana.

Andrei 21-09-2011 - 11:13

„sa-l asculte mai mult pe D-zeu care nu vrea divergente intre oamenii care i-a creiatsi le da hrana.”

Spunetii dvs. asta Pastorulkui stanist Tokes Pasarica …ce noapte de noapte e penetrat de necuratul…siiii ce se mai munceste,nevoieste „sfintia sa „dar tot cade rapus ….e insetat probabil de singe !
O fi devenit fan a-l baronului Aczel Ede ?!
iata ce predica :
Preoţii predică iubirea poporului, dar aceasta este numai o momeală fiindcă Dumnezeu nu ajută decît forţa brută şi această forţă brută noi cu toţii trebuie s-o întrebuinţăm pentru a ucide şi extermina pe aceşti valahi. Religia, prin cele zece porunci ale ei spune: nu ucide, nu fura, nu dori femeia altuia pentru că acestea sînt păcate. Aceasta este păcat? Nu este păcat! Păcat va fi ca adevărat dacă nu vom extermina această bandă (…) de valahi opincari (…) . Vom organiza şi o noapte a SfîntuluiBartolomeu (…) şi vom ucide şi copiii în pîntecele mamelor lor

il inspira poate Ducso Csaba !?
– „Natia ungară este cea mai splendidă realizare a rasei dominante mongole,care nu cunoaste decât victoria. In noi fierbe sângele lui Attila, al lui Arpad si al luiGhinghis-Han”…”Eu nu astept să vină răzbunarea nu astept! Voi suprima pe fiecare valah ce-mi va iesi încale! Pe fiecare îl voi suprima! Nu va fi îndurare. Voi aprinde noaptea satele valahe! Voitrece prin sabie toată populatia. Voi otrăvi toate fântânile si voi ucide până si copiii dinleagan! In germene voi distruge acest neam de hoti si ticălosi! Nu va fi pentru nimeni nicio milă! Nici pentru copiii de leagăn, nici pentru mama care va naste copil… Voi suprimafiecare valah si atunci nu va mai fi în Ardeal decât o singură nationalitate, cea maghiară,natia mea, sângele meu! Voi face inofensivi pe viitorii Horia si Closca

vic 20-09-2011 - 22:08

autonomie,,sau placerea prostului cind se satura de el’ ,rommu’ de a masii , cipilica’ de jidovi ,si..machedonii de bacaloizi’

Paul din Ohio 21-09-2011 - 00:05

Eu cred ca se vorbeste prea mult despre o ABSURDITATE: AUTONOMIA ETNICA IN ROMANIA.

Narcis 21-09-2011 - 08:53

„Personagiile” acestea solicitante de autonomie nu inteleg ca tara aceasta in care traiesc, s-au nascut, muncesc si traiesc, se numeste ROMANIA. Pentru totdeauna, toti indivizii care doresc autonomie vor trebui sa puna mana pe Constitutia Romaniei si sa invete cea mai simpla propozitie – „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil” (Art. 1).
Crearea pe teritoriul unei tari, oricare ar fi aceasta, a unei enclave pe principii etnice, nu duce decat la o stare de conflict intre minoritari si majoritari, fiind permanent o sursa de tensiune atat pentru stat cat si pentru autoritatile locale.
Se doreste organizarea unei consultari publice, a cetatenilor din judetele Harghita, Mures si Covasna pentru a se pronunta referitor la autonomie, dar indivizii care instiga la astfel de acte uita sau nu vor sa se exprime referitor la sursele de finantare pentru acest asa zis tinut.
Asa cum se doreste organizarea unui referendum pe plan local referitor la autonomie, se poate organiza si la nivel national o astfel de actiune si atunci indivizii cu vederi „tinustoide” vor avea o mare surpriza.
Dar unii se vor presedinti cu orice chip. Vor sa devina presedinti de tinuturi? La fel de bine (sa fiu un pic ironic), propun ca acestor iresponsabili sa li se dea sefia unor conducte de apa, unor retele de canalizare, de haznale… sa se simta si ei bine.
Si inca ceva… ROMANIA NU SE NEGOCIAZA!

BULA 21-09-2011 - 11:38

Noi nu avem servicii secrete ? De ce nu actioneaza ca MOSSAD-ul ? Le este frica de unguri ?

TOM Cc 21-09-2011 - 12:22

corect cu ce a spus Narcis ROMANIA NU SE NEGOCIAZA!

BULA 21-09-2011 - 12:39

Si tie ti-e frica sa pui punctul pe „i”. Ce face MOSSAD-ul cu dusmanii Israelului ? SRI doarme ?

Andrei 21-09-2011 - 13:15

Pai ala e MOSSAD-ul…flacau !

Iata ce spunea marele ionel Bratianu

„Atât din punctul de vedere al dezvoltării noastre interne în sine, cât şi din punctul de vedere al situaţiei noastre externe, este nevoie să fim tari aci, fiindcă un stat nu însemnează în lume decât ceea ce puterile sale de acasă îi dau dreptul şi-i dau puterea ca să însemneze

Aceste cuvinte ar trebuii memorizate de fiecare denmnitar roman sa le puna in practica —si atunci si SRi ul va fi altceva.

Deocamdata din 89 incoa doar incasam si minimalizam efectele loviturilor primite ….

.Ce sa mai spun de mesajele absolut deziluzionante, care le sunt transmise romanmilor de catre unii policienii asa zisi „strategii”..Ro tara de ….,se fura ,hotii si curve ca nu votam pe x ..Hitler conduce Ro …etc etc ,

Nimeni nu se gindeste sau reflecsioneaza la efectele provocate de aceste imbecilitati asupra sufletului romanului, asupra pstriotismului ,iubirii de tara ,incredere in institutiile statului etc

Maxima presedintelui USL ,dl.ion iliescu ..”.puterea cu orice pret si prin orice mijloace ” ,partidul intii nu tara (da ,repet doar in aparenta e partidul prioritar se poate demonstra usor ) a provocat daune si brese adinci in poporul roman de care au porofitat si profita …Pastorul satanist ,basarabenii nu vor unirea ….etc etc .

BULA 21-09-2011 - 13:32

As vrea eu sa fiu flacau, dar n-am terminat de construit masina timpului.

decebal 22-09-2011 - 10:26

de ce are secuiu mustata stufoasa?….sa nu moara de propria putoare, si sa nu=i curga mucii in gura.

decebal 22-09-2011 - 10:37

„‘SECUIU ANARHIST E CA JEGU….PUTE SI MURDARESTE”‘
(CITAT DIN ..'”MEMORIILE LUI CIBI BARNA SI TOCHES LASLO”)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult