Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Ședință cu scântei la PSD

UPDATE – Ședință cu scântei la PSD

scris de C.S.
38 afisari

UPDATE – ”Paul (Stănescu – n.r.) nu şi-a argumentat demersul de a demisiona din funcţie”, au precizat surse participante la şedinţa conducerii formaţiunii.

Potrivit unor surse din PSD, preşedintele interimar al partidului, Viorica Dăncilă, a susţinut în discursul său necesitatea organizării congresului pentru alegerea noii conduceri, în urma condamnării lui Liviu Dragnea, cât mai curând, în timp ce Paul Stănescu voia ca acest congres să fie organizat după alegerile prezidenţiale.

Social democraţii discută, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa CEx, despre organizarea unui Congres în care să se decidă noua conducere a partidului, după condamnarea lui Liviu Dragnea.

UPDATE – Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că PSD are o conducere statutară care nu este contestată de nimeni, iar un congres trebuie să aibă loc pentru a fi operate schimbările la statut şi pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Firea a spus că ”graba strică treaba” şi ar fi mai important ca social-democraţii să se concentreze pe lucrurile importante, nu să organizeze alegeri în două săptămâni.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, spune că nu sunt probleme legate de moţiunea de cenzură pe care doreşte să o depună opoziţia, precizând că, din punct de vedere matematic, este exclus ca aceasta să treacă. El a precizat că partidul trebuie să se organizeze înainte de această moţiune. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv, că PSD ar trebui să aibă următorul congres la sfârşitul lunii iunie, astfel încât să aibă ”stabilitate, predictibilitate” şi să-şi poată îndeplini obiectivele. În ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale, Oprişan a spus că întotdeauna PSD a avut propriul candidat, iar în acest an trebuie să fie ”un tip serios, un om puternic, un om cu reale calităţi şi care să îşi iubească ţara şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”. Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a declarat, vineri, înaintea şedinţei CEx, că în PSD nu sunt tabere, dar el consideră că data congresului ar trebui stabilită peste câteva luni. ”Pentru noi este important acum să ne întoarcem la temele pe care populaţia le consideră importante”, a spus Bădălau, declarându-se convins că PSD va face o figură frumoasă la alegerile prezidenţiale.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că este mai interesată de bugetul Primăriei Bucureştiului şi a celor de sector decât de organizarea unui Congres în partid, susşinând că în prezent toţi se află într-un faliment nedeclarat şi că situaţia va fi discutată cu premierul.

„Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât primăria Capitalei şi de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat. Îmi pare rău că dintre colegii mei primari m-au lăsat să mă bat singură cu ştiţi dumneavoastră cine. Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toţi suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poţi să îţi asiguri funcţionarea, activitatea curentă.”, a declarat Gabriela Firea, înaintea CEx PSD.

Primarul General al Capitalei a declarat că va avea o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, săptămâna viitoare, pentru discutarea bugetului alocat primăriilor.

„Am vorbit cu doamna premier. Am anunţat această situaţie şi la BPN. Mi s-a promis o întâlnire cu doamna premier şi minsitrul de Finanţe săptămâna viitoare, care acum este plecat din ţară. S-ar putea să ajungem la Consiliul Monetar. Astea sunt priorităţile. Nu să organizăm un Congres.”

Social democraţii se reunesc, la ora transmiterii ştirii, în şedinţa Cex, unde urmează să decidă, printre altele şi propunerea pentru postul de vicepremier, după ce Klaus Iohannis a anunţat că îl respinge pe Titus Corlăţean.

UPDATE ora 11.43 Oprişan, despre candidatul PSD la prezidenţiale: Serios, puternic şi să-şi iubească ţara

Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat vineri, înaintea şedinţei CEx, că persoana care va candida la alegerile prezidenţiale din partea formaţiunii trebuie să fie ”un om care să-şi iubească ţara în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”.

”Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puternic, un om cu reale calităţi şi un om care să-şi iubească ţara în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia. (…) PSD întotdeauna a avut candidat la prezidenţiale”, a declarat Marian Oprişan.

Întrebat şi dacă actualul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ar putea fi un potenţial candidat al PSD la prezidenţiale, Oprişan a spus că acesta este ”mare savant şi un mare român, dacă ar vrea să candideze la prezidenţiale e o veste bună”.

Totodată, Oprişan a afirmat că Viorica Dăncilă ”a demonstrat că e un lider care are ceva de spus”.

„Doamna premier, prin analizele şi prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, a demonstrat că e un lider care are ceva de spus. Eu nu candidez la funcţia de preşedinte şi vă spun clar că nu ai cum să ştii cine va ieşi, în mâna oricărui soldat se află sabia de mareşal”, a mai spus Marian Oprişan.

UPDATE ora 11.27 Viorica Dăncilă, înainte de CEx: Nu am încă un răspuns de la preşedinte

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, înainte de şedinţa CEx al PSD, că nu a primit încă un răspuns de la preşedintele Klaus Iohannis în privinţa nominalizărilor la funcţiile de miniştri şi de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

”Nu am încă un răspuns de la dl. preşedinte”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuţiile din coaliţia PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere şi că aşteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniştri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunţat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de preşedintele Klaus Iohannis faţă de propunerea de a-l numi pe Titus Corlăţean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că aşteaptă un răspuns oficial.

„Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă aşteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat şeful Executivului.

În şedinţa trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, şeful statului a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

UPDATE ora 11.18 Buzatu, înainte de şedinţa PSD: E necesar să existe o conducere stabilă a partidului

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat vineri, înainte de şedinţa Cex PSD, că este nevoie de o conducere stabilă a partidului şi că încurajează orice om care vrea să îşi depună candidatura, dar el nu se va afla printre aceştia.

„În momentul acesta eu consider că e necesar să existe o conducere stabilă a partidului, pentru a lua decizii în partid şi a gestiona majoritatea parlamentară”, a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă este o variantă pentru preşedinţia partidului, Buzatu a spus: „Eu încurajez toţi candidaţii care vor să candideze, eu nefiind printre aceştia”

Despre prezidenţiabil, Buzatu a completat: „Probabil vor fi şi mai multe vehiculate în următoarele zilele. Nu ştiu. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidaţii opoziţiei”.

UPDATE ora 11.10 Marcel Ciolacu, depre moţiunea de cenzură: Numai proştii nu au emoţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, înaintea CExN PSD, că este exclus ca moţiunea de cenzură a Opoziţiei să treacă în Parlament, dar numai „proştii” nu se tem în faţa unui asemenea demers.

„Din punctul meu de vedere prioritatea partidului în momentul de faţă, şi a mea personală, este să ne organizăm pentru moţiunea de cenzură.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă are emoţii pentru moţiunea de cenuzură, acesta a răspuns: „Numai proştii nu au emoţii. Nu sunt probleme matematice, dar trebuie să ne organizăm, e normal”.

„Aş dori să vorbesc despre aceste lucruri după Comitetul Executiv, eu vă spun cu ce mesaj voi intra în CEx. Întâi să terminăm cu moţiunea şi după stăm de vorbă”, a declarat Ciolacu, întrebat despre o posibilă candidatură la funcţia de preşedinte al social-democraţilor.

UPDATE ora 11.05 Niculae Bădălău: Congresul, probabil într-o lună, două

Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a declarat, înainte de şedinţa PSD, că probabil congresul va fi organizat într-o lună sau două, iar legat de prezidenţiabil, nu exclude ca acesta să fie din afara partidului.

„Probabil într-o lună, două Congres. Este părerea lor şi le-o respect (cei care vor Congres mai repede – n.r.). Nu consider că este amânat. Consider că e mult mai important să ne întoarcem la agenda cetăţeanului. Dar de ce consideraţi că sunt tabere în PSD? În PSD nu sunt tabere. Doamna Viorica Dăncilă e un preşedinte interimar al PSD şi este unul foarte bun. Sigur că sunt mulţumit”, a declarat Niculae Bădălău, ministru al Economiei.

Bădălu spune că nu visează nicio funcţie în interiorul PSD şi se concentrează pe portofoliul de la Economie.

Întrebat dacă este posibil ca prezidenţiabilul susţinut de PSD să vină din afara partidului, acesta a răspuns: „Există şi posibilitatea asta, un intelectual de stânga”.

UPDATE ora 10.40 Eugen Teodorovici, propus de Guvern pentru funcţia de vicepremier sau comisar european pe Transporturi

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles lista cu portofoliile de comisar european vizate de România, pe primul loc fiind cel al Transporturilor, pentru care este propus Eugen Teodorovici. Numele ministrului de Finanţe este vehiculat şi pentru postul de vicepremier, în locul Anei Birchall.


Liderii PSD vor discuta despre propunerile de remaniere pentru portofoliile Justiţie, Fonduri Europene şi Românii de Pretutindeni, după expirarea mandatelor de interimat.

În acest context, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după discuţiile din coaliţia PSD-ALDE, că a vorbit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile de remaniere şi că aşteaptă o decizie oficială a acestuia pe cele trei ministere unde sunt miniştri interimari, a căror mandate expiră vineri.

Aceasta a anunţat că PSD va lua o decizie privind postul de vicepremier pe probleme economice, care se va vacanta în urma plecării lui Viorel Ştefan la Curtea de Conturi Europeană.

În cazul refuzului deja exprimat de preşedintele Klaus Iohannis faţă de propunerea de a-l numi pe Titus Corlăţean pe postul de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, prim-ministrul Dăncilă a spus că aşteaptă un răspuns oficial.

„Deciziile le luăm în forurile statutare ale partidului, însă aşteptăm un răspuns oficial pentru a lua o decizie”, a declarat şeful Executivului.

În şedinţa trecută a CEx, liderii PSD au stabilit noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”. Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, şeful statului a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

În contextul remanierii, preşedintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat că probabil partidul va veni cu o remaniere mai amplă după moţiunea de cenzură. Social-democratul a precizat că, la CEx de vineri, va fi făcută o analiză „cu cărţile pe masă” referitoare la rezultatul la europarlamentare.

Printre deciziile luate de social-democraţi, la Comitetul Executiv de miercurea trecută, a fost numirea în funcţia de preşedinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcţia de secretar general, în locul lui Codrin Ştefănescu. Viorica Dăncilă este preşedintele interimar al PSD. CEx a mai decis că trebuie menţinută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat interima şefia PSD Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult