Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Senatorii vor TVA de 5% la alimentele de bază

Senatorii vor TVA de 5% la alimentele de bază

scris de D.P.
7 afisari

Propunerea legislativă a fost iniţiată de PSD şi PNL şi a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010, când deputaţii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil.

alimente de baza

foto: Agerpres

Principala prevedere a legii era că pentru alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal, zahăr, produse expandate din cereale) taxa pe valoare adăugată scade la 5%.

Argumentele formulate de preşedinte în cererea de reexaminare constau în aceea că reducerea TVA la alimentele de bază, în contextul economic actual, ar conduce la scăderea semnificativă a încasărilor bugetare şi la majorarea deficitului bugetar şi la imposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, 6,8% în 2010, respectiv 4,4% în 2011.

Senatorul PNL Varujan Vosganian, citat de Mediafax, a afirmat că are rezerve faţă de expertiza care a stat la baza cererii de reexaminare formulate de preşedinte şi a menţionat că oficialii guvernamentali interpretează greşit datele statistice.

El a anunţat că senatorii PNL susţin proiectul de lege privind introducerea unei TVA de 5% la alimentele de bază.

Înaintea votului, liderul grupului UNPR, Şerban Mihăilescu, a solicitat o scurtă pauză de consultări, după care a anunţat că negocierile nu au dus la aplanarea poziţiilor divergente între opoziţie şi putere.

Mihăilescu a anunţat că UNPR susţine cererea de reexaminare şi, implicit, eliminarea prevederii unei cote de 5% TVA pentru alimentele de bază.

Argumentul acestuia a fost că o asemenea măsură fiscală ar trebui reglementată mai temeinic, nu doar printr-o simplă modificare a Codului Fiscal.

„Avem destule experienţe în acest gen, în care o lege a creat mai multe prejudicii decât beneficii. Am avut legea prin care se majorau cu 50% salariile profesorilor, susţinută de toată lumea, şi care apoi a creat numai belele”, a spus el.

Argumente similare au fost invocate de reprezentantul Guvernului, care a arătat că prin impunerea unei cote de 5% a TVA pentru uleiul vegetal, de exemplu, s-ar putea aplica această cotă şi unor produse similare din import, precum uleiul de măsline.

În replică, Mircea Geoană a precizat că toate ţările europene care au luat, determinate de criză, măsura creşterii temporare a unor taxe, au anunţat şi un calendar al revenirii acestora la nivelul anterior.

„Nu cred că ne putem permite să stăm permanent cu TVA de 24%, este o chestiune handicapantă pentru economia românească”, a adăugat el.

Cererea de reexaminare urmează să fie dezbătută şi votată şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

3 comentarii

denali 23-03-2011 - 16:16

Sper ca dl Seran a ajuns cu cititul presei , la acest articol…

Poate, poate ( dar nu cred ) dl Seran va intelege DE CE , mioriticii cheltuiesc intre 50% si 60% din pensii si venitul lunar pe alimente…

succes…

Didos 23-03-2011 - 16:40

Se poate; astazi se reduce cota de TVA, maine se maresc preturile si ajungem tot acolo,daca nu mai rau. Totusi masura ar putea fi utila, daca s-ar limita adausul comercial pentru aceste produse la maxim 25%, sa zicem.

denali 23-03-2011 - 17:53

Dle Didos, acesta este un subiect care merita dezbatut si disecat in detaliu…

spre deosebire de originea cuvantului : ” ciorba” , origine ,care nu hraneste sau afecteaza in mod concret si direct , absolut pe nimeni…

Am citit postrarea dtale de mai jos , si am realizat ca taxele ,sunt si mai odioase si obscene decat am crezut , in romania…

Eu am avut impresia , evident eronata, ca aceasta propunere de TVA de 5% , pe alimentele de baza ,este UNA NOUA , cand de fapt am inteles din postarea dtale ca aceasta ar fi de fapt o REDUCERE , fata de TVA ul existent…UIMITOR ( in sensul negativ)…

Intrebare : Care este Taxa TVA ,actuala la alimentele de baza ?…

Te rog explica acest „adaus comerciasl ptr. aceste produse ” …nu sunt familiar cu sistemul de jaf si jegmanire organizata ( cunoscuta si sub numele de : Taxe) , din romania…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult