Senatul a decis înfiinţarea comisiei de anchetă privind referendumul | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Senatul a decis înfiinţarea comisiei de anchetă privind referendumul

Senatul a decis înfiinţarea comisiei de anchetă privind referendumul

scris de A.H.
5 afisari

Senatul a adoptat luni, cu 59 de voturi pentru şi 3 abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de analiză privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

Surprize în conducerea Senatului. Vezi componenţaComisia va fi formată din 4 senatori PSD – Severin Georgică, Toni Greblă, Ion Chelaru, Lazăr Sorin Constantin, 2 din partea PNL Ioan Ghişe şi Cristian David, un senator UDMR – Albert Almos şi unul UNPR – Vasile Nedelcu.

Comisia ar fi trebuit să fie formată din 11 membri, dar grupul PDL a decis să nu desemneze niciun senator şi s-a retras de la vot.
Un număr de 34 de senatori PSD şi 22 PNL au solicitat luni Biroului Permanent al Senatului înfiinţarea unei comisii de anchetă privind ‘abuzurile semnalate’ în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

Potrivit solicitării grupurilor PSD şi PNL din Senat, comisia ce se propune a fi înfiinţată nu va avea ca scop anchetarea procurorilor, ci urmăreşte să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, să ia în considerare ‘posibilele fapte ilicite’ ale procurorilor şi să facă lumină în această chestiune prin audierea cât mai multor votanţi nemulţumiţi de modul cum au fost făcute cercetările de către poliţie, DNA şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Şedinţele comisiei se vor putea desfăşura în prezenţa majorităţii membrilor care o compun, iar hotărârile acesteia vor fi adoptate cu votul majorităţii. Constatările, concluziile şi propunerile comisiei vor face obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent până la data de 15 noiembrie 2012.
Există un număr îngrijorător de sesizări din partea cetăţenilor referitoare la abuzurile săvârşite de procurori ulterior desfăşurării referendumului. Cercetările Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi ale DNA au vizat modul în care aceştia au votat. Astfel, într-o serie de localităţi, cetăţenii susţin că au fost agresaţi de procurori, scoşi din biserică, puşi să jure cu mâna pe Biblie. O astfel de conduită din partea autorităţilor statului este inadmisibilă şi cu atât mai periculoasă cu cât pune la îndoială însuşi statutul statului de drept al României’, se arată în nota de fundamentare.

2 comentarii

teo 09-10-2012 - 07:48

Ii tot trageti cu referenfumul de anul acesta ! Dar cu cel de acum cativa ani cand POPORUL A HOTARAT IN MAJORITATE micsorarea numarului de parlamentari si trecerea la o singura camera,de ce nu se vorbeste ?

MI-5 09-10-2012 - 08:25

Care majoritate?
majoritatea din cei 25% care au fost la referendum?
aia e majoritate?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult